Vielä yksi kissavideo, sitten aloitan hommat! Kuva: Shutterstock
Vielä yksi kissavideo, sitten aloitan hommat! Kuva: Shutterstock

Tutkimuksessa löydettiin todisteita siitä, että vetkuttelu on haitaksi sydämelle.

No huomenna sitten. Teen sen, kun on aikaa. Ikävä homma, ei huvita tarttua siihen vielä.

Kuulostaako tutulta? Varmasti jokainen on joskus pitkittänyt ikävien asioiden hoitamista, mutta joillekin vetkuttelu on jokapäiväinen tapa.

Se voi olla jopa haitallisempaa kuin on luultu. Science of Us kertoo tutkimuksesta, jossa selvisi, että jostakin ihmeen syystä sydänsairaudet vaivaavat useammin vetkuttelijoita kuin muita.

Quebeciläisyliopiston tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää. Toisessa oli korkeasta verenpaineesta ja sydänsairauksista kärsiviä, toinen ryhmä oli perusterve. Koehenkilöiltä kysyttiin kysymyksiä, joiden avulla selvitettiin heidän taipumustaan lykätä asioiden suorittamista.

Ja kuinka ollakaan, sydänsairaat olivat muita pahempia vetkuttelijoita.

Tutkimusta johtaneen Fuschia M. Sirois’n mukaan ei ole täysin selvää, mistä yhteys johtuu, mutta syynä voi olla esimerkiksi se, että asioiden lykkääjät välttelevät myös terveellisiä, vähän ikäviltä tuntuvia tekoja, kuten lenkkeilyä ja terveellisesti syömistä. Kehnoilla elintavoilla taas on tutkitustikin yhteys sairauksiin.

Lisäksi lykkääminen saa aikaan tavallista kovempaa stressiä, sillä tehtävä on jossakin vaiheessa pakko hoitaa pois alta – ja viime hetkellä on yleensä kova paine ja kiire. Myös stressin on tutkittu lisäävän sydänvaivoja.

Käyttäytymistään voi aina yrittää muuttaa, mutta helppoa se ei ole. Toisen tutkimuksen mukaan lykkäämistaipumus on samankaltainen persoonallisuuden piirre kuin introverttius tai ekstroverttius. Eikä introverttikään muutu seuramieheksi- tai naiseksi sormia napsauttamalla.

Lue myös:

Nyt loppuu se asioiden lykkääminen! Näin sen teet

7 vinkkiä: näin pääset eroon lusmuilusta

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!