Vielä yksi kissavideo, sitten aloitan hommat! Kuva: Shutterstock
Vielä yksi kissavideo, sitten aloitan hommat! Kuva: Shutterstock

Tutkimuksessa löydettiin todisteita siitä, että vetkuttelu on haitaksi sydämelle.

No huomenna sitten. Teen sen, kun on aikaa. Ikävä homma, ei huvita tarttua siihen vielä.

Kuulostaako tutulta? Varmasti jokainen on joskus pitkittänyt ikävien asioiden hoitamista, mutta joillekin vetkuttelu on jokapäiväinen tapa.

Se voi olla jopa haitallisempaa kuin on luultu. Science of Us kertoo tutkimuksesta, jossa selvisi, että jostakin ihmeen syystä sydänsairaudet vaivaavat useammin vetkuttelijoita kuin muita.

Quebeciläisyliopiston tutkimuksessa vertailtiin kahta ryhmää. Toisessa oli korkeasta verenpaineesta ja sydänsairauksista kärsiviä, toinen ryhmä oli perusterve. Koehenkilöiltä kysyttiin kysymyksiä, joiden avulla selvitettiin heidän taipumustaan lykätä asioiden suorittamista.

Ja kuinka ollakaan, sydänsairaat olivat muita pahempia vetkuttelijoita.

Tutkimusta johtaneen Fuschia M. Sirois’n mukaan ei ole täysin selvää, mistä yhteys johtuu, mutta syynä voi olla esimerkiksi se, että asioiden lykkääjät välttelevät myös terveellisiä, vähän ikäviltä tuntuvia tekoja, kuten lenkkeilyä ja terveellisesti syömistä. Kehnoilla elintavoilla taas on tutkitustikin yhteys sairauksiin.

Lisäksi lykkääminen saa aikaan tavallista kovempaa stressiä, sillä tehtävä on jossakin vaiheessa pakko hoitaa pois alta – ja viime hetkellä on yleensä kova paine ja kiire. Myös stressin on tutkittu lisäävän sydänvaivoja.

Käyttäytymistään voi aina yrittää muuttaa, mutta helppoa se ei ole. Toisen tutkimuksen mukaan lykkäämistaipumus on samankaltainen persoonallisuuden piirre kuin introverttius tai ekstroverttius. Eikä introverttikään muutu seuramieheksi- tai naiseksi sormia napsauttamalla.

Lue myös:

Nyt loppuu se asioiden lykkääminen! Näin sen teet

7 vinkkiä: näin pääset eroon lusmuilusta

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa