Katri Helena ja Tommi Liimatainen viettävät itsenäisyyspäivän Tampere-talossa. Tänä vuonna tanssit korvataan konsertilla. "Ihan hyvä, että jenkat jäävät väliin. Mä en ole varsinaisesti mikään diskohile", Tommi sanoo. Kuva Jonna Öhrnberg
Katri Helena ja Tommi Liimatainen viettävät itsenäisyyspäivän Tampere-talossa. Tänä vuonna tanssit korvataan konsertilla. "Ihan hyvä, että jenkat jäävät väliin. Mä en ole varsinaisesti mikään diskohile", Tommi sanoo. Kuva Jonna Öhrnberg

Manageri Tommi Liimatainen arvelee, että sai kutsun itsenäisyyspäivän juhliin pitkän tukkansa takia. Tampere-talossa tukka pysyy kiinni.

Manageri Tommi Liimatainen, 36, ja laulaja Katri Helena, 67, menevät itsenäisyyspäivän juhliin yhdessä. Posti toi kummallekin oman kutsun.

– Ei siitä ollut epäilystäkään, ettemmekö menisi juhliin yhdessä. Emme edes keskustelleet asiasta. Eiköhän munkin kutsu liity tähän avec-hommaan. Tai sitten sain kutsun sen takia, että mulla on pitkä tukka. Juhlissa tukka pysyy kiinni, Tommi kertoi perjantaina Me Naisille.

Tommi pukeutuu juhliin Sandin pukuun, joka saapui vasta torstai-iltana Tanskasta. Puku on Sandin pääsuunnittelijan tekemä, eikä kenelläkään muulla Suomessa pitäisi olla samanlaista. Vielä perjantaina puolenpäivän aikoihin puku lojui paketissa, eikä Tommi ollut sovittanut sitä.

– Ei tässä turhia viitsi stressata. Eiköhän se ihan sopiva ole, koska on tehty mittatilaustyönä. Pääasia, etten mene juhliin autokorjaajan näköisenä ja että pesen hampaat, Tommi nauroi.

Kutsu oli Tommille kunnia, mutta mitään erityisiä odotuksia hänellä ei ole. Ainut tuttu, jonka hän tietää menevän juhliin, on muusikko Pate Mustajärvi.

– En yleensä käy missään muualla kuin kalassa, joten on ihan mukavaa lähteä juhliin. On myös hienoa nähdä Vesa-Matti Loiri esiintymässä, sillä en ole aikaisemmin nähnyt häntä.

Juhlien jälkeisille jatkoille Tommi ja Katri menevät, mikäli siltä tuntuu.

– Matti Nykäsen sanoin: "Pääasia, ettei heittäydy hyppyrinnokalla flekuksi".

Lue kaikki itsenäisyyspäiväjuhlien jutut täältä.

Lisää Tommi Liimataisesta:

Tommi Liimatainen myöntää suhteen suhteen Katri Helenaan: "Mitä presidentit ensin, sitä pitkätukat perässä"

Tommi Liimatainen: "Olen seksiasioissa vanhoillinen mies"

Tommi Liimatainen: "Vanhempi nainen on rockimpi kuin nuori"

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.