Minna Parikan juhla-asussa näkyy sama henki kuin hänen omissakin luomuksissaan: surrealismi, värit ja geometrisuus. Kuva vuodelta 2012.
Minna Parikan juhla-asussa näkyy sama henki kuin hänen omissakin luomuksissaan: surrealismi, värit ja geometrisuus. Kuva vuodelta 2012.

Minna Parikka pukeutuu mekkoon, johon on printattu myrskyinen yötaivas.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikan, 33, tuotteita on nähty useiden vuosien ajan Linnan juhlissa, mutta tänä vuonna suunnittelija pääsee itse ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäiväjuhliin. Tällainen kokonaisuus nähdään Minnan yllä Tampere-talossa:

Asu

Asukseen kenkäsuunnittelija on valinnut intialaisen Manish Aroran A/W13 -malliston printtimekon. Maalauksellinen mekko on samettia ja siihen on printattu myrskyinen yötaivas sekä geometrisiä elementtejä.

Kynnet

koristellaan Minxin USA:ssa tilaustyötä tehdyillä kynsiliuskoilla, joihin on maalattu silmiä.

Kengät

ovat metallinhohtoista liilaa kiiltonahkaa, joiden kiilakorko on multiväriglitterillä päällystettyä puuta.

Laukku

Kuusikulmion muotoisessa laukussa on metallikehikko ja siinä toistuvat sama liila kiiltonahka ja multiväriglitter kuin kengissä.

Korut

Koruja Minnalle ei tule, vaan asusteet toimivat koruina.

Heidät Minna asustaa:

Muista juhlavieraista Minnan asusteita ja kenkiä nähdään valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen, kirjailija Jari Tervon puoliso Kati Tervon ja sarjakuvataiteilija Ville Rannan puoliso Rebekka Naatuksen yllä.

Lue kaikki itsenäisyyspäivän jutut täältä.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.