Heli Laaksonen ja Miikka Lappalainen
Heli Laaksonen ja Miikka Lappalainen
Virpi Suutari ja Martti Suosalo
Virpi Suutari ja Martti Suosalo
Saara Hedlund ja Ville Haapasalo
Saara Hedlund ja Ville Haapasalo
Juha ja Maija Itkonen
Juha ja Maija Itkonen
Kati Outinen
Kati Outinen
Kjell Westö
Kjell Westö
Kari Väänänen ja Terhi-puoliso
Kari Väänänen ja Terhi-puoliso
Heikki Vihinen ja vaimo Johanna
Heikki Vihinen ja vaimo Johanna
Rosa Liksom
Rosa Liksom

Runoilija Heli Laaksonen tuli juhliin puolisonsa Miikka Lappalaisen kanssa.

Presidenttipari oli kutsunut itsenäisyysjuhliin jälleen runsaasti kulttuuriväkeä. Tamperelaista väriä juhlaa toivat muun muassa näyttelijä Lari Halme ja puolisonsa ohjaaja Marika Vapaavuori, käsikirjoittaja-näyttelijä Heikki Vihinen sekä teatterineuvos Eila Roine.

Juhlatunnelmasta nauttivat myös professorin työt taas näyttelemiseen vaihtanut Kati Outinen. Ville Haapasalo, joka tuli paikalle yhdessä vaimonsa, näyttelijä Saara Hedlundin kanssa. Pariskuntaa ei ole nähty vuosiin julkisesti yhdessä. Suositun Taivaan tulet –sarjan ohjaaja Kari Väänänen saapui Tampere-talolle Terhi-vaimonsa kanssa Kemijärveltä, jossa viihtyy nykyään paluumuuttajana.

Runoilija Heli Laaksosen avecina oli avopuoliso Miikka Lappalainen. Pariskunta remontoi perinteisin menetelmin yhdessä vanhaa taloa. Kirjailija Jari Tervo juhli jo kolmatta kertaa Kati-vaimonsa kanssa. Näyttelijä Martti Suosalo tuli juhliin tällä kertaa puolisonsa dokumenttiohjaaja Virpi Suutarin avecina.

Näyttelijä Pamela Tolan jäätelöpuku herätti jo etukäteen kohua. Rinnalla avopuoliso, näyttelijä Lauri Tilkanen.

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta oli suunnitellut puolisonsa Rebekka Naatuksen juhlapuvun etumuksen sikiöaiheen. Pariskunta odottaa lasta.

Lisäksi kulttuuriväkeä edustivat kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom, näyttelijä Petra Karjalainen, kirjailija Kjell Westö sekä kirjailija Juha Itkonen puolisonsa Maijan kanssa.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.