Jenni Haukion ja Sauli Niinistön ensimmäinen lehdistötilaisuus oli hillitty.
Jenni Haukion ja Sauli Niinistön ensimmäinen lehdistötilaisuus oli hillitty.
Presidenttiparin ensiaskeleet Linnan tanssilattialla.
Presidenttiparin ensiaskeleet Linnan tanssilattialla.
Jenni Haukion puku oli Paola Suhosen käsialaa.
Jenni Haukion puku oli Paola Suhosen käsialaa.

Jenni Haukio emännöi ensimmäiset Linnan juhlansa Paola Suhosen suunnittelemassa puvussa.

Ensimmäistä kertaa Linnan juhlia isännöinyt presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio innostui jopa hieman jammailemaan Keltaisessa salissa esiintyneen Saaga Ensemble -folkyhtyeen tahtiin. Jenni nyökytteli musiikin tahtiin, ja Saulikin liikahteli rytmin mukana.

Eniten ennakkoveikkailuja aiheutti Jenni Haukion juhlapuvun suunnittelija, joka paljastui vasta hetkeä ennen kättelyn alkamista pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Jennin puku on erinomaisen tyylikäs ja äärimmäisen kaunis, presidentti luonnehti vaimonsa asua, joka oli Paola Suhosen suunnittelema.

Puvun yksityiskohtana oli luonnosta inspiraatiota ammentanut uniikki "Maakuntakukat"-kuosi, jossa komeilivat kaikkien maakuntien kukat. Asun lyhythihainen yläosa oli läpikuultavaa pitsiä.

Toisin kuin edeltäjänsä, median kanssa rennosti vitsailleet presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi, Sauli ja Jenni pitivät juhlia edeltäneen lehdistötilaisuuden lyhyen ytimekkäänä. He vastasivat vain muutamaan kysymykseen ja poistuivat salamavalojen välkkeestä.

Tuore presidenttipari halusi tuoda tilaisuuteen oman painotuksensa kutsumalla mukaan ennätysmäärän työntekijöitä ja karsimalla vieraslistalta asemansa puolesta aiemmin itsenäisyyshumussa nähtyä pomoporrasta.

Presidentin mukaan Linnaan haluttiin etenkin arjen sankareita, joita hän on tavannut matkoillaan ympäri maata. Teemana olikin "Suomalaisia tekoja ja työtä."

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.