Jaakko Selin. Kuva Jonna Öhrnberg
Jaakko Selin. Kuva Jonna Öhrnberg

Miten Tampere-talon juhlia oikein pitää seurata? Ylen muotikommentaattori Jaakko Selin opastaa.

Ei tallottuja laahuksia, ei parien bongailua tanssilattian tungoksesta, ei Keltaisen salongin haastatteluita. Kotisohvilla ollaan tänä vuonna ihmeissään, kun Linnan juhlat eivät etene turvallisen kaavan mukaan. Miten Tampere-talon juhlia oikein pitää seurata, Ylen muotikommentaattori Jaakko Selin?

Millaiseen televisioiltaan katsoja voi henkisesti valmistautua?

Olen kehottanut varautumaan samanlaiseen elämykseen kuin olisi menossa konserttiin. Ensin tavataan ihmisiä, kilistellään ja kätellään. Sitten viikataan hame, lasketaan kädet syliin ja istahdetaan nauttimaan konsertista rauhassa. Lopuksi palataan seurustelemaan.

Iltapukuloistoa ei tänä vuonna nähdä. Tarjoaako ilta muodinnälkäisille mitään elämyksiä?

Luvassa on paljon katsottavaa, kuten kimaltavia, paljastavia ja trendikkäitä vaatteita. Nyt kannattaa tarkkailla erityisesti yksityiskohtia, kuten asusteita ja kampauksia. Esimerkiksi kengät tulevat nyt aivan erilailla esiin kuin aiempina vuosina, ja laukutkin voivat olla isompia kuin iltapukujuhlassa. Myös miesten pukeutuminen on vapaampaa. Tämä on todella piristävää!

Onko kyseessä tyylirikko, jos joku onkin laittanut cocktail-mekon sijaan iltapuvun?

Pukukoodi sallii myös pitkät iltapuvut, mutta kannattaako konserttiin tulla istumaan vannehameessa ja tylleissä? Tyylitajukin varmasti ohjaa valintoja.

Vähän tässä masentaa vielä se, kun Tellervo Koivistokin sanoi, ettei Tampereelle tulemisessa ole järkeä. Sano nyt vielä, kannattaako Tampereelle mennä?

(Naurua.) No kyllä kannattaa! Tampere on yksi Suomen merkkipaikoista, ja Tampere-talo tarjoaa hyvät mahdollisuudet televisiointiin. Siellä on paljon tilaa kuvata ja tehdä haastatteluita, joten katsoja saa illasta paljon irti.

Itsenäisyyspäivän lähestys Tampereelta alkaa 6.12. klo 17.10 TV1:llä.

Seuraa itsenäisyyspäivän juhlia Me Naisten kanssa ja lue kaikki jutut täältä.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.