Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää oli viime vuonna yksi Linnan juhlien kuvatuimmista naisista. Tänä vuonna Maria on yksi illan solisteista. Kuva Ari K. Ojala
Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää oli viime vuonna yksi Linnan juhlien kuvatuimmista naisista. Tänä vuonna Maria on yksi illan solisteista. Kuva Ari K. Ojala

Kuohuviini korvaa boolin Tampere-talon itsenäisyyspäivän juhlissa.

Presidentinlinnan remontin takia Suomen 96. itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna poikkeuksellisesti Tampereella. Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio isännöi vastaanottoa Tampere-talossa. Tilaisuus eroaa melkoisesti perinteisistä Linnan juhlista. Ilta etenee näin:

Klo 17.30

Kättely alkaa. Ensimmäisenä saapuvat sotaveteraanit, joita on kutsuttu lähes sata. Kaikkiaan vieraita on tulossa 1 700 kaikista maakunnista. ”Kutsuvierasvalinnoilla presidenttipari haluaa korostaa ympäri maata tehdyn monenlaisen työn arvoa itsenäisen Suomen menestyksessä”, presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Teemoina ovat myös kirjallisuus ja musiikki, joten paikalla nähdään paljon kulttuuriväkeä näyttelijä Pamela Tolasta muusikko Ilkka ”Danny” Lipsaseen.

Kättelymusiikista vastaa Kaartin Soittokunta, jota johtavat puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä ja Kaartin Soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Jyrki Koskinen.

Klo 19.30

Tänä vuonna vastaanotolla ei pyörähdellä parketilla, vaan vieraat pääsevät nauttimaan juhlakonsertista Isossa salissa. Solisteina ovat eturivin taiteilijat Soile Isokoski, Vesa-Matti Loiri, Maria Ylipää ja Waltteri Torikka.

Heidän lisäkseen esiintyjinä on joukko näyttelijöitä, jotka tulkitsevat suomalaiskirjailijoiden tekstikatkelmia itsenäisyyden ajalta. Yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa valitut tekstit edustavat runoutta ja proosaa. Mukana on otteita sekä nykykirjailijoilta että jo edesmenneiltä.

Konsertin orkesterina soittaa Tampere Filharmonia, jonka kapellimestarina on Santtu-Matias Rouvali. Konsertissa esiintyvät myös nuorisokuoro Sympaatti sekä poikakuoro Pirkanpojat.

Klo 20.30

Presidenttipari isännöi kahvitilaisuuden sotaveteraaneille. Muut kutsuvieraat siirtyvät vastaanotolle Sorsapuistosaliin, jonne katetaan noutopöytä paikallisista herkuista. Raaka-aineina käytetään pirkanmaalaisten pientuottajien lähi- ja luomutuotteita, mutta mustaa makkaraa ei ole luvassa. Tarjottavat valmistetaan Tampere-talon ja Pirkanmaan Keittiömestariyhdistyksen yhteistyönä.

Legendaarista Linnan boolia ei tänä vuonna maistella, vaan sen tilalla tarjotaan kuohuviiniä. Booliresepti on salainen, joten sitä ei kerrota Linnan keittiön ulkopuolelle. Koska Tampere-taloon ei saa tuoda alkoholia muualta, boolilla kippistellään taas seuraavan kerran ensi vuonna Helsingissä.

Klo 22.30

Vastaanotto päättyy. Viralliset jatkot järjestetään perinteikkäässä hotelli Tammerissa. Yleisradion järjestämissä ja televisioimissa bileissä esiintyvät muun muassa Elastinen, Juha Tapio ja Suvi Teräsniska.

TV1 näyttää juhlat suorana Tampere-talosta klo 17.15–21.30.

Myös Me Naiset seuraa juhlia. Katso parhaat puvut ja kiinnostavimmat ihmiset heti tuoreeltaan, perjantai-iltana 6.12. Menaiset.fi:stä ja Facebookista: www.facebook.com/MeNaiset

Lue myös:

Pamela Tola pukeutuu itsenäisyysjuhlaan jäätelöpukuun

Kaikki itsenäisyyspäivän jutut.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.