Villisilkin myymäläpäällikkö Marion Seppälä uskoo, että tänä vuonna presidentin juhlavastaanottoa varten on teetetty vähemmän pukuja kuin edellisinä vuosina.
Villisilkin myymäläpäällikkö Marion Seppälä uskoo, että tänä vuonna presidentin juhlavastaanottoa varten on teetetty vähemmän pukuja kuin edellisinä vuosina.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna rennosti kotelomekossa Tampere-talossa. Mitä siitä tykkää kangaskauppias?

Tänä itsenäisyyspäivänä ei kotisohvilla tuttuun tapaan hämmästellä henkeä haukkoen suomalaisten muotitaitureiden luomuksia.

Presidentinlinnan remontin takia presidentin juhlavastaanotto pidetään arkisemmassa Tampere-talossa, ja juhliin saa saapua tummassa puvussa ja lyhyessä juhlaleningissä, vaikkapa kotelomekossa.

Pukukoodi näkyy myös kangaskauppa Villi­silkissä: moni aiempien vuosien upea ­puku on loihdittu Villisilkin pakoista.

Miten juhlan pukukoodin vaihtuminen on vaikuttanut juhlapukukankaiden myyntiin, Villisilkin myymäläpäällikkö Marion Seppälä?

Tänä vuonna teetetään todennäköisesti hieman vähemmän pukuja. Monet saattavat mennä juhliin jossakin lyhyessä puvussa, joka heillä jo on.

Mikä merkitys Linnan juhlien vaatetuksella on alan yrittäjille?

Itsenäisyyspäivän juhla on perinteisesti ollut vaatesuunnittelijoille, ompelijoille, koruvalmistajille sekä muille kädentaitajille hieno tilaisuus näyttää osaamistaan ja monille myös tärkeä tulonlähde. Itsenäisyyspäivä on arvokas juhla, joka ­ansaitsee myös arvonsa mukaisen vastaanoton ja pukeutumisen.

Juhlat pidetään Tampere-talossa. ­Miten paikka vaikuttaa?

Juhlapaikalla on liukuportaat, joten laahukset ja hyvin runsashelmaiset puvut on syytä unohtaa.

Tanssin sijaan istutaan ja nautitaan konsertista. Miten se näkyy pukeutumisessa?

Rypistyviä materiaaleja ja liian tiukkoja pukuja vältetään. Helmikirjailtuja kankaita ja paljettikankaita nähdään toden­näköisesti vähemmän, koska niissä ei välttämättä ole mukava istua. Pitkiä hihoja on todennäköisesti enemmän, koska konsertissa istuessa saattaa tulla viileä.

Miten tämän vuoden puvut eroavat ­aikaisemmista?

Olen kuullut, että monet kutsutuista ovat hämmentyneitä pukukoodista ­eivätkä oikein tiedä, miten pukeutuisivat. Todennäköisesti tummia, lyhyitä ­pukuja tullaan näkemään paljon. Värien kanssa ollaan aiempaa maltillisempia: suosikkiväreinä ovat olleet musta ja tummansininen. Toisaalta saamme nähdä monenlaisia pukuja: lyhyttä ja pitkää, mutta tuskin minipituutta, tummia kotelomekkoja, mutta myös upeita, värikkäitä pitkiä pukuja – sikäli on kiinnostavat juhlat tulossa.

Lue kaikki itsenäisyyspäiväjuhlien jutut TÄÄLTÄ.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.