Presidenttipari aloittaa aina tanssin. Ensimmäinen valssi on tänä vuonna Lasse Mårtensonin Jurmo. Kuva: Rio Gandara/HS
Presidenttipari aloittaa aina tanssin. Ensimmäinen valssi on tänä vuonna Lasse Mårtensonin Jurmo. Kuva: Rio Gandara/HS

Popparit esiin, kohta ne taas alkavat! Linnan juhlat etenevät vuodesta toiseen tutulla kaavalla, mutta aina myös jotain uutta.

1. Tänä vuonna juhlien teemana on Suomen vahvuudet. Presidentti Sauli Niinistön mukaan meillä on syytä juhlaan, sillä Suomi on maailman huippuja muun muassa innovatiivisuudessa, rehellisyydessä, lukutaidossa, koulumenestyksessä ja tyttöjen mahdollisuuksissa. Meillä on myös puhdasta luontoa ja puhdasta ruokaa. ”Katsotaan maatamme hetken uusin silmin”, julistaa presidentti. Linnaan on kutsuttu tänä vuonna näiden vahvuuksien mahdollistajia yhteiskunnan eri aloilta.

2. Kutsuttuja on tällä kertaa noin 1 800. Juhlijoiden määrä on vaihdellut vuosittain 1 600 ja 2 000 välillä. Kättely pitää saada sujumaan sutjakasti, joten joutavia ei kannata jäädä länkyttämään, mutta käsipäivään yhteydessä hyvä kertoa nimensä ja kotipaikkansa, sillä presidenttipari ei voi mitenkään muistaa kaikkia kutsumiansa vieraita.

Joka vuosi joku yritteliäs tivaa salaisen boolin reseptiä – turhaan.

3. Presidentinkanslia järjestää joka vuosi tiedotustilaisuuden toimittajille ennen varsinaista juhlapäivää. Joka vuosi joku yritteliäs tivaa salaisen boolin reseptiä – turhaan. Reseptiä ei tunne edes Linnan keittiöhenkilökunta, sillä se on vain Alkon tiedossa. 1970-luvulla resepti kuitenkin vuoti julkisuuteen, minkä jälkeen sitä muutettiin hieman.

4. Boolin lisäksi juhlissa on tarjolla pienpanimo-oluita ja valko- ja punaviinejä. Viinit valitaan vuosittain sokkotestillä. Maisteluraadissa on yleensä Linnan henkilökuntaa ja hovimestarit. Viinintoimittajan nimeä ei haluta paljastaa, mutta tänä vuonna ne ovat italialaisia. Holittomana vaihtoehtona tarjoillaan karpalolimpparia.

Tänä vuonna tarjolla on ajan hengen mukaisesti muun muassa nyhtökauraa.

5. Noutopöydän menua rukataan aina vuosittain hiukan uusiksi. Tänä vuonna tarjolla on ajan hengen mukaisesti muun muassa nyhtökauraa. Nyhtökaura-suppilovahvero-ohukaiskääryleet tulevat valmistamaan ravintola-alan opiskelijat.

6. Kukka-asetelmat ovat tänä vuonna sinivalkoisia, ja asetelmissa on muun muassa krystanteemeja. Iso osa kukista ja viherkasveista tulee presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhasta.

7. Kääk! Repesivätkö sukkahousut? Tai mikä vielä pahempaa: puku? Sehän on hyvinkin mahdollista, jos vaikka joku talloo laahusta. Linnassa on kuitenkin tarjolla näppäräsormista ompeluapua. Päänsärkyyn tai närästykseenkin löytyy droppeja. Naisten wc:stä löytyy myös joitakin kosmetiikkatuotteita kuten vaikkapa hiuslakkaa.

8. Moni vieras on itsekin ihan hossissa kutsustaan ja haluaa ottaa itsestään selfieitä Linnassa. Snäppäämään ei kuitenkaan kannata ruveta muualla kuin Atriumissa, sillä kaikenlaisen liikkuvan kuvan kuvaaminen on sallittua vain siellä.

9. Valtiosalissa juhlakansaa tanssittaa Kaartin Combo, jonka laulusolistina kuullaan tänä vuonna Reeta Vestmania, joka tunnetaan myös entisen euroedustajan Eija-Riitta Korholan tyttärenä.

10. ”Ettekö tiedä, kuka olen?” on sitten ihan turha laini Linnan ovella. Kaikkien on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä ja turvatarkastukseen.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii viidettä kertaa Linnassa. Iltapuvun inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty.

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi juhlii tänä vuonna satavuotiasta Suomea Linnan juhlissa. Yhdeksänkertainen suunnistuksen MM-kultamitalisti kertoo, että kutsu Presidentinlinnaan tuli "ihan puskista".

– En osannut odottaa kutsua ollenkaan. Se oli lojunut jonkin aikaa postilaatikossa, koska en ollut jaksanut mennä tarkistamaan posteja. Kutsun saatuani iski paniikki: apua, mitä pistän päälleni! Aiemmin olen osannut varautua juhliin etukäteen kultamitalien takia, mutta nyt puku oli taiottava tyhjästä, Minna kertoo.

Minnan puvun on suunnitellut Voglian Minna Jermilä. Sen inspiraationa toimivat metsä, kuura ja niitty. Puku on jäänsininen ja siihen on ommeltu lukuisia pieniä kukkia ja timanttihohteita. Puku ommeltiin alusta loppuun vain muutamassa viikossa.

Vauva hoidossa Sipen äidillä

Juhliin Minna ottaa avecikseen avopuolisonsa, Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin. Sipe on juhlinut Linnassa aiemmin kerran, Minna neljästi.

”Simo on hyvä edustusvaimo.”

– Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Pari aikoo jättää kymmenkuisen Ukko-poikansa Sipen äidin hoiviin Linnan lähellä sijaitsevaan hotellihuoneeseen. Kovin myöhään vanhemmat eivät aio juhlia, sillä Minna imettää edelleen öisin.

– Meillä taitaa olla aika lyhyt ilta. Uskon, että juhlamme loppuvat iltakymmenen aikoihin.

Kun Sipe Santapukki ja Minna Kauppi saivat lapsen, puolustusvoimien esikunta halusi muistaa heitä erityisellä lahjalla, nimilaatalla. – Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

Apulanta-muusikko Sipe Santapukki juhlii tänä vuonna Linnassa toista kertaa ja hänen avopuolisonsa, Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi peräti viidettä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pari menee Linnaan yhdessä.

Sipen ja Minnan kymmenkuinen Ukko-poika on juhlien ajan hoidossa Sipen äidillä. Sipe kuitenkin keksi nokkelan keinon ottaa lapsensa mukaan Linnaan.

– Puolustusvoimien esikunnassa oli kuultu, että olemme saaneet lapsen. He lähettivät meille lahjaksi nimilaatan, johon on kaiverrettu Ukon nimi ja syntymäpäivä. Aion pukea sen päälleni taskukellon sijaan, jotta esikoinen kulkee mukanani, Sipe kertoo.

”Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan.”

Sipe on muutenkin ottanut tarkasti selvää miesten pukukoodista, sillä hän haluaa kunnioittaa satavuotiasta Suomea oikein. Kutsun mukaan päälle kuuluu pukea iltapuku ja kunniamerkit. Asiaan perehtyessään Sipelle selvisi, että smokki on etiketin vastainen, vaikka artistit ottavatkin välillä pukukoodista erivapauksia.

– Miehillä on tosi vähän tilaa leikkiä, jos menee tiukasti etiketin mukaan. Mutta se ei haittaa, sillä haluan kunnioittaa asullani tätä erityistä itsenäisyysjuhlaa. Puen päälleni kolmiosaisen Turo Tailorin puvun ja helmenhopeiset höysteet. Halusin ehdottomasti pukeutua suomalaismerkin vaatteisiin.