Kaksi ihmistä kohtaa toisensa, sehän on hienoa! Kuva: Shutterstock
Kaksi ihmistä kohtaa toisensa, sehän on hienoa! Kuva: Shutterstock

Vanhoissakin merkeissä on pari helmeä.

Oletko huomannut, että suurin osa liikennemerkeissämme puuhastelevista hahmoista on perin helppo tunnistaa joko ukkeleiksi tai akkeliksi?  Liikenne- ja viestintäministeriön mielestä se ei käy päinsä. Tämän takia takia ministeriö ilmoitti eilen käynnistävänsä liikennemerkkien uudistuksen, joka pyrkii häivyttämään kylteissä esiintyvien hahmojen sukupuolen.

Vanhojen merkkien perushahmo on perin maskuliininen. Esimerkiksi suojatietä tepasteleva tyyppi näyttää – perinteisen miehen ja naisen ulkonäkönormin mukaan – mieheltä. Myös traktoria ja moottoripyörää ajavan hahmon voi helposti nähdä esittävän perinteisellä tavalla mieheltä näyttävää miestä.

Liikennemerkeissä näkyvät myös perinteiset perheroolit: Ulkoilualuetta osoittavassa merkissä on kolmehenkinen ryhmä, jotka on tulkittavissa naiseksi, mieheksi ja lapseksi. Nainen pitelee lapsen kädestä kiinni samalla, kun mies kävelee perässä reppu selässä. Naisen tehtävänä on hoitaa lapsia ja miehen puolestaan tehdä fyysiset työt? Kieltämättä kerrassaan vanhoillista.

Uusissa merkeissä tulee esiintymään hahmoja, joista ei voi tulkita heidän sukupuoltaan. Vielä ei ole julkistettu tietoa, miten hahmojen sukupuolisuus tullaan häivyttämään.

Onko tässä järkeä?

Uudistus on aiheuttanut paljon kritisointia: Onko merkkien hahmo välttämättä nimenomaan mies? Heitetäänkö tässä verorahoja hukkaan? Onko tämä naurettavaa kikkailua? Moni ei näe pääasiassa 60-luvulla suunnitelluissa merkeissä ongelmaa.

Mutta oletko huomannut, että osa vanhoista merkeistä on jo valmiiksi perin edistyksellisiä?

Jalkakäytävää osoittavista hahmoista, joista toinen on tulkittavissa mieheksi ja toinen tytöksi. Siispä moderni mies, joka pitää huolta jälkikasvustaan! Kyltti osoittaa, että isällä on yhtä tärkeä osa lapsen elämässä kuin äidillä.

Uudistuksen kuuma peruna: suojatiekyltin hahmo tulkitaan helposti mieheksi. Mutta onko tämä vain huono asia? Ei välttämättä. Merkissä voi nähdä ilahduttavan ajatuksen siitä, että monesti autoilevaksi leimattu mies kulkeekin matkansa jalan.

Kuvat: Liikennevirasto

Kysely

Mitä mieltä olet uudistuksesta?

Eihän tässä ole mitään järkeä...
Eihän tässä ole mitään järkeä...
84.6%
Ihan sama mitä tapahtuu, kunhan merkkejä osaa tulkita.
Ihan sama mitä tapahtuu, kunhan merkkejä osaa tulkita.
13.4%
Kannatan!
Kannatan!
2.6%
Ääniä yhteensä: 267
sukupuolineutraali ihminen

Liikennemerkit uudistuvat sukupuolineutraaleiksi? Mutta älkää koskeko näihin helmiin!

Miksi se on väärin että mies kantaa reppua ja nainen pitää lasta kädestä kiinni mutta se taas on hyvä juttu että mies pitää lasta kädestä kiinni? Siis perinteisiä sukupuolirooleja ei saa korostaa vaan ne pitää kääntää väärinpäin niin se on sitten hyvä juttu? On kyllä vaikeeta olla mies koska mies ei saa nykyisin olla perinteikäs mies eikä nainen saa olla perinteikäs nainen koska "tasa-arvo" ja feminismi.
Lue kommentti
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.