Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Minkä takia legonaisellakin pitää olla kurvikas vartalo?

Klassikkolelujen valmistaja Lego viime vuosina saanut paljon kritiikkiä, koska sen tuotteita on pidetty yksipuolisesti pojille suunnattuina. Miespuoliset merirosvot, supersankarit ja poliisit ovat legomaailman kestosuosikkeja.

Legon uudessa setissä on kolme naispuolista tutkijaa työpaikoillaan: kemisti, paleontologi ja tähtitieteilijä. Mutta myös uusi mallisto on saanut osakseen seksistisyyssyytteitä.

Palikkamaisten legonaisilla piirtämällä muokatut, kapeat keskivartalot. Heidän tutkijanvaatteensa on muokattu näyttämään siltä, että heillä on tiimalasivartalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monilla aiemmillakin Legon harvoista naishahmoista on ollut muokattu keskivartalo. Joillekin miehille on puolestaan muokattu tiukat vatsalihakset ja kiinteät rintalihakset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Amerikkalainen sarjakuvahistorioitsija Tim Hanley kommentoi blogissaan muokattuja legonaisia seuraavasti:

– Tämä on täysin tarpeetonta. Legofiguurit ovat tyyliteltyjä leluja. Eivät ihmisten torsot ole puolisuunnikkaita tai jalat suorakulmioita, saati päät sylinterinmuotoisia. Naishahmojen kapeat uumat vain tukevat vallitsevaa näkemystä, jonka mukaan naisissa tärkeintä on heidän vartalonsa ja laihuus.

Huffington postin mukaan setin alkuperäisen idean kehittäneen geokemisti Ellen Koojimanin mielestä hahmot mukailevat hyvin hänen ideaansa, vaikka niillä ei alun perin ollutkaan tiimalasivartaloa.

Koojiman kuitenkin kritisoi sitä, että hahmoilla näyttää olevan naamassaan meikkiä. Sitä ei kaikissa tutkijantöissä välttämättä sallita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla