Jahas, taitaa taas olla stressaava päivä. Kuva: Shutterstock
Jahas, taitaa taas olla stressaava päivä. Kuva: Shutterstock

Siitä saa palkkaa, mutta helposti myös liikakiloja.

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 41% ihmisistä uskoo lihoneensa nykyisen työsuhteensa aikana. Toimistotyöläiset ja stressaavassa asemassa olevat työntekijät ovat erityisen alttiita painonnousulle. Time-lehti listasi työperäisiä syitä vyötärönauhan kiristymiseen.

Istuminen

Suurin osa työntekijöistä sanoo, että istumatyö on pääsyy omaan lihomiseen. Vaikka jatkuva pakaroiden painaminen penkkiin ei olekaan terveellistä, vuonna 2013 julkaistussa brittitutkimuksessa istumatyön ja ylipainon välistä yhteyttä ei saatu todistettua.

Työmatkan hurauttaminen autolla

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että julkisilla kulkuvälineillä työmatkansa kulkevien painoindeksit ovat keskimäärin alhaisempia kuin niiden, jotka liikkuvat työmatkansa autolla. Myös pyöräilevien ja kävelevien työntekijöiden painot olivat tutkimuksessa alhaisempia kuin autoilevien.

Stressi

Jos pomo ärhentelee korvanjuuressa, kuka tahansa alkaa stressata. Stressihormoni kortisoli puolestaan saattaa saada himoitsemaan rasvaisia ja sokerisia ruokia, mikä ennen pitkää aiheuttaa lihomista. Jatkuva työkiire saa myös helposti unohtamaan terveelliset elämäntavat. Vaikka olisi tottunut pitämään pienen kävelytuokion lounastauolla, hektisen tahdin takia hyvä tapa saattaa unohtua.

Ylityöt

Unirytmi kärsii nopeasti, jos painaa duunia iltaan saakka. Se puolestaan näky painonnousuna. Pitkään venähtänyt ilta saattaa myös tarkoittaa ylimääräisiä iltapaloja, jotka kertyvät helposti vyötärölle.

Huonot lounasvaihtoehdot

Pizzaa, hampurilaisia, notkuva noutopöytä… Jos työpaikan lähistöltä ei löydy kuin pikaruokaravintoloita, lounaaksi tulee helposti vedettyä mättöruokaa.

Palaveripullat ja lomaltapaluukarkit

Naapurikuution Mirja toi synttäriherkkuja, ja eilen oli Raimon läksiäiset... mahdotonta vastustaa.

Työkavereiden ruokailutavat

Lounasseuralainen tilaa rasvaa tirisevän pihvin lounaaksi, ja itse pitäisi tyytyä salaattiin. Ei tule kuuloonkaan! Tutkimusten mukaan ihmisillä on syömistavoissaankin tarve kuulua joukkoon, joten terveellisen vaihtoehdon tilaaminen on vaikeaa, jos muiden lautasilla on turmiollisia herkkuja.

Hissi

Portaiden kipuaminen on hyvää herättelyä kropalle. Jos kulkee kerrosvälit aina hissillä, keho ei saa todennäköisesti tarvitsemaansa liikuttelua päivän aikana lainkaan. Kannattaa muistaa, että portaiden kipuaminen on myös ekoteko.

Auringonvalon puute

Jos työskentelee ikkunattomassa huoneessa ja saapuu töihin ennen valoisaa aikaa, aurinkoa ei edes näe. Tämä tilanne kannattaa kuitenkin yrittää muuttaa: viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kirkkaalle valolle altistuminen aamuisin saattaa hoikentaa. Aamukahdeksan ja puolenpäivän välillä olisi hyvä olla auringonvalossa 20–30 minuuttia välttääkseen painonnousun. Miten olisi vaikka lenkki toimitalon ympäri?

Työreissut

Työn takia usein reissun päällä olevilla ihmisillä on Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan suurempi todennäköisyys ylipainoon. Matkalla terveellinen ruokavalio unohtuu helposti ja pitkät matkustusajat tekevät urheilusta vaikeaa.

Yötyö

Ihmisen sisäinen kello on herkkä muutoksille. Kun se menee sekaisin, kehon toiminta järkkyy helposti. Yötyöläisen sisäinen kello siirtyy tukemaan yöpainotteista elämää, jolloin se ei enää vaikuta painonnousuun. Yleensä yövuorolaiset luonnollisestikin elävät päivätyöläisten rytmissä vapaa-aikanaan, joten keho on koko ajan ajankohdasta hieman sekaisin.

Ruokailun keskeyttäminen

Syödessään tulisi keskittyä syömiseen. Sähköposteihin ja puheluihin vastaaminen lounaan aikana häiritsee ruokailua. Ateriasta nauttiminen on vaikeaa, jos samalla tekee tuhatta muuta asiaa. Älä siis ota eväitä, mene ruokalaan!

Perjantaikaljat

”Mennäänkö perjantaina töiden jälkeen lasilliselle?” kollega kyselee. No totta kai, olihan niin rankka viikko. Alkoholissa on paljon energiaa. Se myös kiihdyttää ruokahalua ja vähentää estoja, minkä takia parin lasillisen jälkeen roskaruokakin maistuu taivaalliselta.

Lue myös:

Tiesitkö? Aviomies voi olla este naisen uralle

Haluaisitko nukkua pidempään työaamuina? Tiede on puolellasi!

Riikka Pulkkinen varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille. ”Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Riikka Pulkkinen varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille. ”Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Riikka Pulkkinen erosi reilu vuosi sitten. – Meillä on eksän kanssa hyvät välit, ja teemme paljon asioita lapsen kanssa yhä yhdessä, Riikka Pulkkinen sanoo.

Kirjailija Riikka Pulkkinen, 38,  julkaisee viidennen romaaninsa syyskuussa. Suositun kirjailija Lasten planeetta -niminen teos käsittelee rakkautta, hulluutta, maailmanloppua sekä eroamista.

Riikka ja konsulttina toimiva Erkki Perälä erosivat reilu vuosi sitten. Heillä on viisivuotias tytär, jonka huoltajuuden he jakavat.

– Itselle erokokemus on ennen kaikkea eroamista perheestä, ei pelkästään liitosta. Toisaalta tämä erovuosi osoitti myös sen, että jollain tavalla olemme yhä perhe.

– Meillä on eksän kanssa hyvät välit, ja teemme paljon asioita lapsen kanssa yhä yhdessä. Se on jopa luontevaa. Vaikka muskarin kevätjuhlan jälkeen menimme yhdessä syömään ja kohotimme maljat. Sellaisista asioita haluaa pitää kiinni.

 Kirjailijan on vielä vaikea tiivistää eroa yhteen tunteeseen.

– Ero vaikuttaa ihan kaikkeen. Maailmankuvaan, rakkauskäsitykseen, menettämistä se ainakin on. Samalla ero on aktiivinen päätös, jossa täytyy tunnistaa itsensä vastuusta. Siksi kirjailijana tykkään käsitellä isoja teemoja, ettei isoja asioita tarvitse typistää pieneksi.

Yökahvit vaihtuivat junatreffeihin

Riikka Pulkkinen nousi yhdeksi maan nimekkäimmistä kirjailijoista 26-vuotiaana, kun Raja-teon julkaistiin. Hän aloitti kirjan kirjoittamisen 20-vuotiaana. Työskentelytavat ovat muuttuneet tuon jälkeen, kun kirjoittamisesta tuli ammatti.

– Nykyään olen aamupäiväkirjoittaja. Esikoisteosta kirjottaessa saatoin keittää yökahvit ja kirjoitin illalla, mitä en nykyisin tee.

Myös lapsen myötä työaika on selkeytynyt. Välillä luova työ vaatii kuitenkin irtiottoja.

– Luovan kirjoittamisen oppaassa sanotaan, että kannattaa sopia välillä treffit itsensä kanssa, jos kirjoitus ei kulje. Tällöin saatan hypätä junaan ja kirjautua hotelliin. Se auttaa minua. Myös pitkät urheiluleirityyppiset kirjoitusputket toimivat.

Riikka kokee ravintolavaunun toimivaksi kirjoituspaikaksi.

– Mutta se ei saa olla liian täynnä. Miika Nousiaisen kanssa keskustelin aiheesta ja hän saattaa tehdä jopa niin, että matkustaa vain Turkuun ja takaisin junalla kirjoittaakseen. Itse olen vielä tähän asti keksinyt kohteessa jotain tekemistä.

Iltaisin ajatus saattaa harhailla vielä kirjan henkilöissä.

– Kirjoitusprosessin aikana saatan tosin olla joskus hajamielinen äiti.

Isoja kysymyksiä

Onko mahdollista kertoa kaikesta kaikki? Sitä Pulkkinen miettii teoksessaan ja myös työssään.

– Kirjailijana olen päässyt ajatuksesta, että minun pitäisi kertoa yhdessä teoksessa kaikki mitä tiedän elämästä.

– Kirjassa pohdin, että onko ajatus sellaisesta rakkaudesta, jossa kerrotaan kaikki kaiken aikaa toiselle. Samalla kun jaetaan todellisuus ja otetaan aikaa vastaan yhdessä, niin onko se ollut vain illuusio, kun se päättyy.

Vaikka yksi kirjan päähenkilöistä tekee eroa, niin Riikka varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille.

– Olen kirjoittanut kuusi kirjaa, joista tämä on viides romaani. Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut, Riikka totesi Otavan kirjasyksyn avajaisissa.

Uutuuskirjan mukaan Kimi Räikkönen väsyi valehteluun edellisessä suhteessaan.

Kari Hotakaisen syksyn kirjauutuudessa Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala) käydään läpi formulakuljettajan elämäntarina.

Yksi keskeinen osa Kimi Räikkösen vaiheita on ollut tapaaminen nykyisen vaimon Minttu Räikkösen (os. Virtanen) kanssa. Vuonna 2016 avioitunut pari tutustui Kimin kesämökillä järjestetyissä juhannusbileissä vuonna 2013.

Uutuuskirja kertoo, että Kimi ja Minttu olivat tavanneet jo pari vuotta aikaisemmin samanlaisissa juhlissa. Tuolloin Kimi oli vielä naimisissa Jenni Dahlmanin kanssa, ja Minttu seurusteli tahollaan. Vuonna 2013 tilanne oli kuitenkin toinen, kun Kimi eli käytännössä asumuserossa ja Minttu oli sinkku.

”Ja onhan siinä se, että silmä tykkää.”

Kirjassa Hotakainen kuvailee Mintun tuntemuksia suhteen alkuvaiheessa näin:

Minttu ei voi kuvitellakaan rakastuvansa mieheen, jolla on holtiton maine. Varsinkaan nyt, kun hän asuu omassa asunnossaan varmana siitä, ettei halua vähään aikaan vakituista suhdetta ylipäätään. Mutta Minttu huomaa, että Kimin kanssa hänellä on poikkeuksellisen hauskaa, tuollainen ihminen olisi mukava saada ystäväksi. Ei missään tapauksessa rakastetuksi kuitenkaan, sillä Minttu on vakuuttunut, että rakastumalla tuollaiseen holtittomaan mieheen saa vain siipeensä.

Mintun mukaan Kimi osaa ottaa vaimonsa huomioon. Kuva: Jonna Öhrnberg
Mintun mukaan Kimi osaa ottaa vaimonsa huomioon. Kuva: Jonna Öhrnberg

Kuukausi juhannuksen jälkeen Kimi kutsui Mintun uudelleen mökilleen – tällä kertaa ihan kahdestaan. Epäröinnin jälkeen Minttu suostui.

– Me on aina tykätty ja tultu juttuun. Ja onhan siinä se, että silmä tykkää. Silloin ensimmäisiä kertoja kun mä näin Mintun, sillä oli sellaiset tiukat farkkushortsit. Olin sanonut, että ”voi perse”, Kimi kertoo kirjassa.

Mintun tapaamisesta alkoi myös uusi sivu Kimin ajattelussa. Aikaisempaa liittoa Jenni Dahlmanin kanssa oli kirjan mukaan varjostanut Kimin valehtelu ja pettäminen. 

– Edelisessä suhteessa oli aina pelko, että jääköhän tästä ja tästä kiinni. Että koska tulee Seiska, mitä väsyiiellä Seiskassa nyt on. Valehtelet ja yrität viikon päästä muistaa, mitenhän tämä juttu piti tällä kertaa selittää. Sanoin Mintulle, että jos tässä ruvetaan olemaan, niin en enää kuseta enkä petä. Mä en halua koskaan uudelleen sitä helvettiä enkä niitä pelkotiloja, joita valehtelusta tulee.

Lisää yhteistä aikaa

Kimin ja Mintun suhde jatkui yhteisellä hengailulla ja eteni nopeasti. Kesän jälkeen Minttu muutti Kimin Helsingissä sijaitsevaan 500-neliöiseen asuntoon. Poikaystävä kiersi maailmaa formulakisoissa Sveitsistä käsin.

– Alkuaikoina hermoilin olla yksin suuressa talossa. Kun tulin töistä kotiin, kävelin­ jokaiseen huoneeseen ja napsautin valot päälle varmistaakseni, ettei siellä ollut­ ketään, Minttu kertoi Me Naisille vuonna 2014.

”Jos tämä homma ei toimikaan, en voi soittaa töihin ja sanoa, että joo, mä tulisinkin nyt takaisin.”

Minttu työskenteli samaan aikaan lentoemäntänä FlyBe-yhtiöllä, mutta Kimi halusi Mintun lopettavan työt, jotta yhteistä aikaa olisi enemmän.

– Alkuun sanoin, etten missään nimessä lopeta, mä olen kuitenkin aina tehnyt töitä ja elättänyt itseni. Sanoin, että jos tämä homma ei toimikaan, en voi soittaa töihin ja sanoa, että joo, mä tulisinkin nyt takaisin, Minttu sanoo kirjassa.

Lopulta työt saivat kuitenkin jäädä ja Minttu muutti Kimin luokse Sveitsiin.

– Me tehdään kaikki yhdessä. Ei ole tullut sellaista oloa, että menepä hetkeksi pois. Kimi näyttää aina, että on ihanaa kun sä olet siinä. – – Jos mä vertaan Kimiä kaikkiin aiempiin suhteisiin, tämä asia erottaa sen jokaisesta mun tuntemastani miehestä, Minttu kertoo kirjassa.