Docventuresin Lihaton Lokakuu -haasteen isä mässäilee pastalla, ostaa nakkikioskilta ranskalaiset ja toivoo Riku Rantalan epäonnistumista – mutta hyvästä syystä.

Ekomies Leo Stranius haastoi Riku Rantalan suorassa Docventures-lähetyksessä viettämään lihatonta lokakuuta osana Luonto-Liiton ilmastolupaus-kampanjaa. Lokakuu alkoi ja Facebookin Docventuresin Lihaton Lokakuu -ryhmän mukaan yli 26 000 aikoo osallistua siihen – tai ainakin tukea jossain muodossa tapahtumaa.

Leo, uskotko, että Riku selviytyy haasteesta?

– Optimistina ajattelen, että Rikunkin kaltainen makkaransyöjä voi selvitä haasteesta. Tänä päivänä kasvisvaihtoehtoja on tarjolla hirveän paljon ja ne ovat hyviä ja ravitsevia. Toivon salaa, että Riku epäonnistuu vähän, koska ehdottomuus ei ole hyväksi. Itsekin olen muuttanut omia elämäntapojani vähitellen, koska radikaalti muutokset eivät kestä pitkääjn. Pitää olla armollinen!

Facebook-ryhmässä on järjetön määrä ihmisiä, kuinka monen uskot oikeasti luopuvan lihasta?

– Siellä on varmasti joukossa ihmisiä, jotka ovat jo kasvisyöjiä (minäkin olen siellä), sellaisia, jotka haluavat sympata asiaa ja sellaisia, jotka oikeasti kokeilevat kasvisruokavaliota, mutta sortuvat tai luovuttavat. Sitä on mahdoton arvioida, kuinka paljon esimerkiksi lihan kulutus vähenee konkreettisesti kampanjan seurauksena.

Miten kannustaisit vegaanina sellaisia, jotka haluavat luopua leikistä heti ensimmäisen päivän jälkeen?

– Etsi sopivaa korvaajaa lihalle ja syö ruokaa, joka maistuu hyvältä. Lautanen ei saisi olla täynnä vain höyrystettyjä vihanneksia, vaan lihan voi korvata tofulla, pavuilla tai linsseillä. Pidemmällä tähtäimellä voi sitten miettiä, että ruoka on terveellistä ja ravitsevaa: pitää huolta raudan, kalsiumin ja B12-vitamiinin saannista.

Vannoutunut lihansyöjä viettää baari-iltaa ja lähtee nakkikioskin kautta kotiin. Makkaraperunat ovat mielessä, mutta mitä vegaani tai edes vegetaristi syö?

– Joillain paikkakunnilla tähän asiaan erikoistuneita paikkoja, joista saa vaikka tofupihvejä. Pienellä paikkakunnalla on heikoilla. Vegaani valitsee nakkikioskilta ranskanperunat, koska ne ovat ainoita varmoja valintoja.

Mikä on lempiruokasi?

– Kulutan paljon liikkuessa ja kuntoillessa, joten olen mättöruoan ystävä. Pasta tofu-tomaattikastikkeessa, eli ei mitään hienostunutta.