Jos ihan vaan hipaisen, sitä ei kai lasketa? Kuva: Shutterstock
Jos ihan vaan hipaisen, sitä ei kai lasketa? Kuva: Shutterstock

Taloustoimittaja Charles Duhigg tietää, missä meni pieleen.

Oletko huomannut, että käsi voi todellakin vaistomaisesti kulkeutua karkkikulhoon? Kun ihminen toimii rutiinilla, aivotoiminta lakkaa.

Joskus olisi kiva saada aivotoiminta takaisin. Esimerkiksi kun yrittää elämänmuutosta. Pulitzer-palkittu taloustoimittaja Charles Duhigg lupaa toivoa ihmisille, jotka elävät autopilotilla. ”Kynsien pureskelun, lapsille huutamisen, yövalvomisen ja pikkuasioista huolehtimisen voi lopettaa”, hän kirjoittaa uudessa teoksessaan Tapojen voima.

Ja keinokin on selvillä: muuta tapojasi!

Tutkimusten mukaan 40 prosenttia ihmisen päivittäisistä toimista on tapoja. Ne kaikki ovat tallessa aivojen tyvitumakkeessa. Kun ihminen tekee jostain asiasta itselleen tavan, se ei koskaan katoa, vaan aktivoituu tietyissä tilanteissa. Siksi tavat ovat sitkeitä ja vaikeita muuttaa.

Näin tapa toimii: on ärsyke, johon reagoi rutiinilla, josta saa palkinnon. Esimerkiksi näin: Ärsyke: töissä on kiire, ja pelkäät epäonnistuvasi. Reaktio: kotimatkalla pyörähdät kioskin kautta ja ostat suklaata. Palkinto: lohtu.

Ärsykkeille et voi mitään ja palkintoja pitää ihmisellä olla, joten uusi elämä alkaa helpoiten, kun muutat tapaa, jolla reagoit ärsykkeisiin. Kun on päässyt raskaahkon muutosvaiheen yli, sitä alkaa reagoida tilanteisiin vaistomaisesti uudella tavalla. On luonut rutiinin, jolloin autopilotilla eläminen ei olekaan niin huono juttu.

Toimi näin:

Laadi lista tavoistasi: mikä on ärsyke, miten siihen reagoit, mitä saat siitä palkinnoksi?

Listaa ärsykkeet, jotka saavat sinut toimimaan tavalla, jonka haluat muuttaa. Ärsyke voi olla asia, aika, paikka, henkilö, tunne: suklaa, kotisohva, bilekaveri, harmin tunne, stressi...

Tunnista palkinto. Vain siten voit tietää, miksi rutiinisi on niin sitkeässä.

Muuta rutiinia, jolla reagoit ärsykkeeseen. Kun ketuttaa, hae palkintoa eli lohdun ja hyvän mielen tunnetta pullan sijaan vaikka katselemalla Instagramista sisustuskuvia – tai mistä silmäkarkista nyt pidätkään. Kun treenaat uutta reaktiota tarpeeksi, alat toimia vaistomaisesti. Näin sinun ei tarvitse jahkailla ja päättää uudestaan joka päivä, miten elät.

Palkitse. Se voi olla vaikka ylpeys itsestä, hyvä olo tai uudet farkut.

Varmista hätäpoistumistie: miten toimit, jos tekee mieli luovuttaa kesken.

Ja mikä tärkeintä: usko, että tapasi voivat muuttua.

Lue myös:

Olisiko sinusta siihen? Testaa elämänmuutos simulaattorilla

Tämä yksinkertainen tapa takaa pitkän elämän

Uusi salasana voi muuttaa elämäsi

15 pientä ja helppoa tapaa tehdä elämänmuutos

29, 39, 49... Suuret päätökset tehdään juuri ennen pyöreitä vuosia

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com