Teneriffan rannoilla on tilaa lenkkeillä.
Teneriffan rannoilla on tilaa lenkkeillä.

Matkustamisen ammattilainen tietää, mitä ikisuosikki Teneriffalla kannattaa tehdä.

Teneriffasta on tullut kuin toinen koti lentoemäntä-purseri Minna Aaltoselle. Hän lentää Primera Airin palveluksessa lomalentoja Kanariansaarille.

– Teneriffa on saarista vehrein ja kaunein, ja pidän sen hiekkarannoista.

Tosin saarella voi tehdä paljon muutakin kuin löhöillä biitsillä.

Purseri Minna Aaltonen seilasi työkavereidensa kanssa katsomaan delfiinejä ja valaita Teneriffalla.

– Kerran vuokrasimme työporukalla katamaraanin 3,5 tunniksi ja kävimme katsomassa valaita ja delfiinejä. Matkalla poikkesimme uimaan laguunissa. Se oli huikea ja hauska reissu. Seuraavaksi voisin opetella surffaamaan.

Minna nauttii myös saaren ruokaelämyksistä.

– Ruoka on mielettömän hyvää. Menemme usein koko miehistön voimin syömään ja tilaamme pöydän täyteen tapaksia. Käymme niin usein saarella, että tiedämme parhaat ravintolat.

Erityisesti Minna kehuu tuoreita hedelmiä ja meren herkkuja, kuten grillattua mustekalaa.

Minna kävi Teneriffalla ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Hän laskee viettäneensä saarella sen jälkeen useita kymmeniä öitä, pisimmillään usein kolme yötä kerrallaan.

– Ihaninta on, kun pääsee lenkille meren rantaan auringonlaskun aikaan.

Kaikkein parhaiten Minna tuntee Playa de las Américasin turistialueen, jossa ravintoloita ja putiikkeja riittää.

– Ostan vaatteita, lähinnä Mangoa ja Zaraa. Merkkituotteet ovat hyvin edustettuina ja hinnat ovat edullisemmat kuin Suomessa.

Samasta syystä Minna hankkii Teneriffalta meikkinsä ja hajuvetensä.

– Aika monet meistä ovat ostaneet  myös Michael Korsin kelloja. Viinikin on edullista ja hyvää.

Teneriffan rannat ja ruoka ovat lentoemäntä Minna Aaltosen mielestä lyömättömät.

Minnan vinkit Teneriffalle

1. Pakkaa

Älä unohda aurinkovoiteita. Niitä saa edullisesti myös Teneriffalta.

Iltaisin voi olla aika viileää, ­joten ota mukaan lämmintä vaatetta. Hotelleissa ei ole ­satsattu lämmitykseen, minkä vuoksi kuljetan mukana fleecepyjamaa ja sukkia.

Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin. Ota koneeseen pitkä­hihaista vaatetta ja sukat, ­sillä aurinkoloman jälkeen koneen viileys voi yllättää.

Taskuvarkaita pitää ­varoa, eikä käteistä kannata kuljettaa kovin paljon mukana. Käsi­laukku on syytä pitää suljettuna, eikä miesten pidä kuljettaa lompakkoa takataskussa.

Säilytä passia ja rahoja erillään toisistaan.

Kännykän muistissa on hyvä pitää numeroa, jonne soittamalla voi heti kuolettaa varastetut luottokortit.

2. Näe & koe

Kannattaa mennä huikeille ja edullisille valas- ja delfiini­safareille.

La Caletan kalastajakylä löytyy lyhyen ajomatkan päässä Playa de las Américasista Adejeen päin. La Caletassa kannattaa poiketa nuuhkimassa paikallistunnelmaa ja nauttimassa kalaravintoloiden antimista.

Rantaelämä on rauhallisimmillaan keskellä viikkoa, kun paikalliset ovat töissä.

3. Syö

Monkey Beach Club sijaitsee keskeisellä paikalla Playa de las Las Américasissa (Av. Rafael Puig 3).

Pihviravintola La Brasa (Ctra. Guaza-Valle San Lorenzo, 371, Arona) on tosi hyvä. Sinne turisti ei välttämättä löydä.

Pappa Gayo Beach Club (Playa de las Las Américas) on hieno paikka meren rannalla, ruoka on hyvää ja livebändi luo tunnelmaa.

El Cine  -ravintolassa (Calle Juan Bariajo 8, Los Cristianos) on hyvä hinta–laatu-suhde.   Vaatimaton paikka, mutta palvelu ja ruoka ovat todella hyvää.

4. Shoppaa

Américas Plaza Shopping Center (Avenida de Las Américas 7, Los Cristianos) on hyvä kauppakeskus, ja Américasissa on myös paljon hyviä outlet-myymälöitä.

Parhaat ostosmahdollisuudet on saaren pääkaupungissa Santa Cruzissa, jonka El Castilo on suuri ostoskävely­katu. El Castilon ja Hotel Menceyn välisessä korttelissa on  lukuisia pieniä liikkeitä, joissa myydään kaikkea ylellisistä vaatteista ja kengistä sisustukseen ja vanhoihin tavaroihin.

Hoi kaikki tarinoitsijat ja turinoitsijat, nyt kynä teräväksi ja näppäimistö laulamaan!

On taas se aika vuodesta, kun etsimme tuoreita kirjoittajakykyjä ja pöytälaatikoiden julkaisemattomia helmiä Me Naisten suuressa kesänovellikilpailussa.  

Tänä vuonna te lukijat pääsitte äänestämään kesänovellikilpailun teemasta. Suosituimmaksi teemaksi äänestyksessä nousi elämänmuutos, joka keräsi äänistä lähes 30 prosenttia.

Päästä siis mielikuvitus valloilleen ja kirjoita esimerkiksi matkasta, seikkailusta tai vaikkapa kohtaamisesta, joka muutti kaiken elämässä.

Me Naisten raati lukee kaikki tekstit ja poimii joukosta viisi parasta, jotka julkaistaan kesä–heinäkuun lehdissä.

Ja sitten ne palkinnot!

Tänä vuonna mahtavista palkinnoista vastaa Tjäreborg. Voittaja saa peräti 1000 euron matkalahjakortin, toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet 500 euron lahjakortit. Nelos- ja vitossijalle yltäneet palkitaan 250 euron lahjakorteilla.

Ilmoittautumisohjeet:

  • Novellin ohjepituus on 26 000–30 000 merkkiä välilyönteineen.
  • Lähetä novellisi osoitteeseen varpu.varpela@sanoma.com.  Kirjoita otsikkokenttään ”Kesänovelli”.
  • Kilpailuaikaa on 29.4.2018 saakka.
  • Viisi parasta novellia julkaistaan ja palkitaan. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti.

Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg
Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.