Matkustamisen ammattilainen tietää, että Pariisi on kaunein illalla.

Pariisi näyttää levolliselta kaukana lentokoneen siipien alla, kun lentoemäntä Nana Arjopalo liitää kaupungin yli työmatkoillaan.

Maan kamaralta katsottuna miljoonakaupunki kuhisee ihmisiä, ja juuri se on Nanasta parasta.

– Pariisissa on paljon historiaa ja nähtävää, ja suurkaupungin ihmis­vilinää on aina ihana seurata.

Lentoemäntä Nana Arjopalo tietää, kuinka pakata Pariisiin.

Nana kävi Pariisissa ensimmäisen kerran interraililla kesällä 1991, mutta suhde kaupungin kanssa syveni, kun Nanan sisko muutti sinne 1996. Nyt Nana nauttii Pariisin ilmapiiristä lomillaan ja vapaapäivinään.

– Niin kliseistä kuin se onkin, Pariisi on romantiikan ja iättömän kauneuden kaupunki. Erityisesti iltavalaistus on kaunis, ja halki virtaava Seine-joki luo viehättävän  tunnelman.

Pariisi on parhaimmillaan keväällä ja kesällä, mutta Nana suosittelee matkustamaan kaupunkiin pääsesongin ulkopuolella, jolloin tunnetuimmissa nähtävyyksissä ei ole ruuhkaa.

Nana rakastaa Montmartren näköaloja.

– Elokuussa pariisilaiset lomailevat itse. Silloin pienemmät ravintolat, kahvilat ja putiikit ovat kiinni keskustassakin.

Nana tietää, että Pariisissa voi sattua erikoisia asioita.

– Olin kerran shoppailemassa ja ihailin kenkiä erään kaupan ikkunassa. Viereeni pysähtyi parikymmentä vuotta minua vanhempi herra ja alkoi jutella kanssani. Lopulta hän tarjoutui ostamaan ne kengät minulle. Mies sanoi: ”Kauniit kengät ansaitsevat päästä kauniin naisen jalkaan.” En uskaltanut ottaa tarjousta vastaan, koska en voinut olla varma, olisinko samalla sitoutunut johonkin muuhun.

Nanan vinkit Pariisiin

Pakkaa

Ota ehdottomasti mukaasi hyvät kengät. Vaikka Pariisissa on kattava metroverkosto, jalan taitettavia kilometrejä kertyy paljon. Käveleminen kannattaa, jos haluaa nähdä enemmän.

Illaksi on kiva varata jotakin siistimpää päälle. Katukuvasta ei erotu farkuissa ja t-paidassakaan.

Näe & koe

Mene Eiffel-torniin illalla, kun jonot ovat lyhyet ja kaupungin valot upeat. Myös rakennukset Seinen rannalla näyttävät romanttisilta ilta­valaistuksessa.

Notre Damen katedraali on vaikuttava. Piipahda myös  Pohjois-Pariisissa taiteilijoiden Montmartressa, jossa on hyvä tunnelma ja upea näköala kukkulalta, sekä Monet-­museossa (2 Rue Louis Boilly), jonka lummehuoneessa   ainakin minä voisin viettää tunteja.

Katsasta myös trendikäs Marais, latinalaiskorttelit Place de la Centrescarpe ja erityisesti Rue Mouffetradin alue, jossa on ihana tunnelma.

Louvresta kannattaa katsastaa ainakin osa. On ihan turhan haasteellista kiertää ­koko museota. Valitse pari osastoa tai aikakautta, jotka kiinnostavat eniten.

Luxembourgin puisto on keidas keskellä kaupunkia, täydellinen paikka katsella ihmisiä tai lukea.

Piipahda myös Cafe de Floressa (172 Boulevard Saint-Germain), jossa myös filosofit Jean Paul Sartre ja Simone de Beauvoirkin istuivat.

Shoppaa

Pariisi ei välttämättä ole halpa paikka shoppailla, mutta valinnan varaa löytyy enemmän kuin Suomesta. Jos on kallis maku, Pariisi on hyvä paikka ostoksiin.

Galerie Lafayette (40 Boulevard Haussmann) on helppo paikka, jos aikaa on vähän: sieltä löydät vaatteet ja kengät saman katon alta.

Pariisin vintage-kaupoista voi tehdä huippulöytöjä. Yksi on Kiliwatch (64 Rue Tiquetonne). Muista, että vintage-­kaupoissa shoppailu vaatii energiaa ja aikaa.

Yksi suosikki­kaupoistani on Colette (213 Rue Saint-­Honoré), joka on ­lifestyle-store. Sieltä löytyy kaikkea hauskaa kirjoista muotiin.

Hyvän katsauksen kauden ­haute couture -trendeihin saa kävelemällä Rue St. Honoren päästä päähän.

Galeries Lafayettessa on hohtoa.

Syö

Pariisissa on loistavia etnisiä ravintoloita. Suosikkejani ovat libanonilaiset, vietnamilaiset ja japanilaiset ravintolat. Perinteinen ranskalainen ruoka on aika raskasta ja lihapitoista.

Lämmin voileipä on hyvä välipala pariisilaisessa kahvilassa.

Rapeakuorinen, tuore ja lisä­aineeton leipä on uskomattoman hyvää.

Lue myös:

Lentoemännän parhaat vinkit Teneriffalle

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.