Matkustamisen ammattilainen tietää, että Pariisi on kaunein illalla.

Pariisi näyttää levolliselta kaukana lentokoneen siipien alla, kun lentoemäntä Nana Arjopalo liitää kaupungin yli työmatkoillaan.

Maan kamaralta katsottuna miljoonakaupunki kuhisee ihmisiä, ja juuri se on Nanasta parasta.

– Pariisissa on paljon historiaa ja nähtävää, ja suurkaupungin ihmis­vilinää on aina ihana seurata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lentoemäntä Nana Arjopalo tietää, kuinka pakata Pariisiin.

Nana kävi Pariisissa ensimmäisen kerran interraililla kesällä 1991, mutta suhde kaupungin kanssa syveni, kun Nanan sisko muutti sinne 1996. Nyt Nana nauttii Pariisin ilmapiiristä lomillaan ja vapaapäivinään.

– Niin kliseistä kuin se onkin, Pariisi on romantiikan ja iättömän kauneuden kaupunki. Erityisesti iltavalaistus on kaunis, ja halki virtaava Seine-joki luo viehättävän  tunnelman.

Pariisi on parhaimmillaan keväällä ja kesällä, mutta Nana suosittelee matkustamaan kaupunkiin pääsesongin ulkopuolella, jolloin tunnetuimmissa nähtävyyksissä ei ole ruuhkaa.

Nana rakastaa Montmartren näköaloja.

– Elokuussa pariisilaiset lomailevat itse. Silloin pienemmät ravintolat, kahvilat ja putiikit ovat kiinni keskustassakin.

Nana tietää, että Pariisissa voi sattua erikoisia asioita.

– Olin kerran shoppailemassa ja ihailin kenkiä erään kaupan ikkunassa. Viereeni pysähtyi parikymmentä vuotta minua vanhempi herra ja alkoi jutella kanssani. Lopulta hän tarjoutui ostamaan ne kengät minulle. Mies sanoi: ”Kauniit kengät ansaitsevat päästä kauniin naisen jalkaan.” En uskaltanut ottaa tarjousta vastaan, koska en voinut olla varma, olisinko samalla sitoutunut johonkin muuhun.

Nanan vinkit Pariisiin

Pakkaa

Ota ehdottomasti mukaasi hyvät kengät. Vaikka Pariisissa on kattava metroverkosto, jalan taitettavia kilometrejä kertyy paljon. Käveleminen kannattaa, jos haluaa nähdä enemmän.

Illaksi on kiva varata jotakin siistimpää päälle. Katukuvasta ei erotu farkuissa ja t-paidassakaan.

Näe & koe

Mene Eiffel-torniin illalla, kun jonot ovat lyhyet ja kaupungin valot upeat. Myös rakennukset Seinen rannalla näyttävät romanttisilta ilta­valaistuksessa.

Notre Damen katedraali on vaikuttava. Piipahda myös  Pohjois-Pariisissa taiteilijoiden Montmartressa, jossa on hyvä tunnelma ja upea näköala kukkulalta, sekä Monet-­museossa (2 Rue Louis Boilly), jonka lummehuoneessa   ainakin minä voisin viettää tunteja.

Katsasta myös trendikäs Marais, latinalaiskorttelit Place de la Centrescarpe ja erityisesti Rue Mouffetradin alue, jossa on ihana tunnelma.

Louvresta kannattaa katsastaa ainakin osa. On ihan turhan haasteellista kiertää ­koko museota. Valitse pari osastoa tai aikakautta, jotka kiinnostavat eniten.

Luxembourgin puisto on keidas keskellä kaupunkia, täydellinen paikka katsella ihmisiä tai lukea.

Piipahda myös Cafe de Floressa (172 Boulevard Saint-Germain), jossa myös filosofit Jean Paul Sartre ja Simone de Beauvoirkin istuivat.

Shoppaa

Pariisi ei välttämättä ole halpa paikka shoppailla, mutta valinnan varaa löytyy enemmän kuin Suomesta. Jos on kallis maku, Pariisi on hyvä paikka ostoksiin.

Galerie Lafayette (40 Boulevard Haussmann) on helppo paikka, jos aikaa on vähän: sieltä löydät vaatteet ja kengät saman katon alta.

Pariisin vintage-kaupoista voi tehdä huippulöytöjä. Yksi on Kiliwatch (64 Rue Tiquetonne). Muista, että vintage-­kaupoissa shoppailu vaatii energiaa ja aikaa.

Yksi suosikki­kaupoistani on Colette (213 Rue Saint-­Honoré), joka on ­lifestyle-store. Sieltä löytyy kaikkea hauskaa kirjoista muotiin.

Hyvän katsauksen kauden ­haute couture -trendeihin saa kävelemällä Rue St. Honoren päästä päähän.

Galeries Lafayettessa on hohtoa.

Syö

Pariisissa on loistavia etnisiä ravintoloita. Suosikkejani ovat libanonilaiset, vietnamilaiset ja japanilaiset ravintolat. Perinteinen ranskalainen ruoka on aika raskasta ja lihapitoista.

Lämmin voileipä on hyvä välipala pariisilaisessa kahvilassa.

Rapeakuorinen, tuore ja lisä­aineeton leipä on uskomattoman hyvää.

Lue myös:

Lentoemännän parhaat vinkit Teneriffalle

Sisältö jatkuu mainoksen alla