Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Melatoniini on lempeä vaihtoehto unilääkkeille, mutta kaikille se ei sovi.

Uniongelmaisia puhuttaa nyt melatoniini, elimistön luontainen hormoni, joka edistää unensaantia. Lääkemelatoniinia määrätään myös hoidoksi unettomuuteen. Viime kesästä lähtien sitä on voinut ostaa ravintolisänä ilman reseptiä.

Melatoniinivalmistetta pidetään pehmeämpänä vaihtoehtona perinteisille unilääkkeille. Miksi?
Lääkemelatoniini toimii samoin kuin elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni: se laskee ruumiinlämpöä, tuo vastustamattoman väsymyksen ja helpottaa nukahtamista. Melatoniini myös auttaa katkonaisiin yö­uniin. Valmiste ei aiheuta riippuvuutta ja on lempeämpi kuin perinteiset unilääkkeet, jotka nukuttavat voimakkaasti, voivat aiheuttaa päivätokkuraa ja lamaavat lihaksia.

Kenelle melatoniinivalmiste sopii?
Aikuisille, joilla pitkäkestoinen unettomuus ei johdu mistään sairaudesta, kuten masennuksesta. Sillä voi hoitaa lyhytaikaisesti myös aikaerorasituksen aiheuttamia univaikeuksia. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä: monille melatoniini toimii, mutta toisille siitä ei ole apua. Raskautta yrittävälle tai imettävälle se ei sovi.

Melatoniinin myynti vapautui, kun EU vapautti terveystuotteiden väittämiä. Uskaltaako käsikauppalääkettä käyttää vapaasti omin päin?
Suomessa lääkärit ovat tästä erimielisiä. Joidenkin mielestä melatoniinia pitäisi saada vain reseptillä, sillä vielä ei tiedetä, millaisia haittoja sen pitkäaikaisesta käytöstä on.

Unettomuutta on hyvä hoitaa ensin lääkkeettömin keinoin, esimerkiksi laittamalla unirytminsä kuntoon ja opettelemalla hillitsemään stressiä. Jos ne eivät auta, ei melatoniinin lyhytaikaisesta kokeilemisesta ole haittaa. Valmistetta voi kokeilla ottaa iltaisin parin kolmen viikon ajan. Kuukausia jatkuvaa käyttöä ei suositella, sillä muuten teho häviää. Uniongelmasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Hän harkitsee, onko melatoniinin käyttö paikallaan.

Ulkomailla melatoniinia saa jopa ruoka­kaupoista – voiko ulkomaisiin valmisteisiin luottaa?
Miksei. Kannattaa katsoa, että melatoniini on synteettisesti valmistettua, eikä esimerkiksi eläimistä eristettyä. Tarkista myös, että valmisteessa on vain melatoniinia eikä muita vaikuttavia aineita.

Asiantuntijana ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.