Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Melatoniini on lempeä vaihtoehto unilääkkeille, mutta kaikille se ei sovi.

Uniongelmaisia puhuttaa nyt melatoniini, elimistön luontainen hormoni, joka edistää unensaantia. Lääkemelatoniinia määrätään myös hoidoksi unettomuuteen. Viime kesästä lähtien sitä on voinut ostaa ravintolisänä ilman reseptiä.

Melatoniinivalmistetta pidetään pehmeämpänä vaihtoehtona perinteisille unilääkkeille. Miksi?
Lääkemelatoniini toimii samoin kuin elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni: se laskee ruumiinlämpöä, tuo vastustamattoman väsymyksen ja helpottaa nukahtamista. Melatoniini myös auttaa katkonaisiin yö­uniin. Valmiste ei aiheuta riippuvuutta ja on lempeämpi kuin perinteiset unilääkkeet, jotka nukuttavat voimakkaasti, voivat aiheuttaa päivätokkuraa ja lamaavat lihaksia.

Kenelle melatoniinivalmiste sopii?
Aikuisille, joilla pitkäkestoinen unettomuus ei johdu mistään sairaudesta, kuten masennuksesta. Sillä voi hoitaa lyhytaikaisesti myös aikaerorasituksen aiheuttamia univaikeuksia. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä: monille melatoniini toimii, mutta toisille siitä ei ole apua. Raskautta yrittävälle tai imettävälle se ei sovi.

Melatoniinin myynti vapautui, kun EU vapautti terveystuotteiden väittämiä. Uskaltaako käsikauppalääkettä käyttää vapaasti omin päin?
Suomessa lääkärit ovat tästä erimielisiä. Joidenkin mielestä melatoniinia pitäisi saada vain reseptillä, sillä vielä ei tiedetä, millaisia haittoja sen pitkäaikaisesta käytöstä on.

Unettomuutta on hyvä hoitaa ensin lääkkeettömin keinoin, esimerkiksi laittamalla unirytminsä kuntoon ja opettelemalla hillitsemään stressiä. Jos ne eivät auta, ei melatoniinin lyhytaikaisesta kokeilemisesta ole haittaa. Valmistetta voi kokeilla ottaa iltaisin parin kolmen viikon ajan. Kuukausia jatkuvaa käyttöä ei suositella, sillä muuten teho häviää. Uniongelmasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Hän harkitsee, onko melatoniinin käyttö paikallaan.

Ulkomailla melatoniinia saa jopa ruoka­kaupoista – voiko ulkomaisiin valmisteisiin luottaa?
Miksei. Kannattaa katsoa, että melatoniini on synteettisesti valmistettua, eikä esimerkiksi eläimistä eristettyä. Tarkista myös, että valmisteessa on vain melatoniinia eikä muita vaikuttavia aineita.

Asiantuntijana ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e