Rinnat, hohhoijaa, ketä kiinnostaa? Kuva: Shutterstock
Rinnat, hohhoijaa, ketä kiinnostaa? Kuva: Shutterstock

Parhaillaan käynnissä olevan #tissiviikon kunniaksi Me Naisten lukijat jakoivat kokemuksiaan rinnoistaan ja niiden keräämistä kommenteista. Eivätkä ne kaikki olleet kivoja.

Elina Sorsan ja Sanna-Mari Paakin Twitterissä käynnistämä #tissiviikko-kampanja on herättänyt paljon keskustelua, noh, tisseistä ja siitä, miten kyseisestä kehonosista puhutaan. Kampanjan tarkoituksena on normalisoida kulttuurissamme yliseksualisoidut rinnat.

Lue myös: Naiset jakavat tissiviikolla kuvia rinnoistaan – mistä on kyse?

Kysyimme Me Naisten verkkosivujen lukijoilta kokemuksia heidän rinnoistaan ja niiden saamasta huomiosta.

Useimmille rintojen kommentointi oli tuttua. 86 prosenttia lukijoista oli saanut rinnoistaan kommentteja, vaikka ei ollut sellaisia erikseen pyytänyt. Tissikommenttien kaava oli lähes aina tämä: pienirintaisten varustusta arvosteltiin liian vaatimattomaksi, isompirintainen oli tissejään esittelevä tyrkky.

”Minua arvostellaan helposti avonaisten vaatteiden käytöstä Saan syyttäviä katseita naisilta ja miehiltä, jos olen vähänkään avonaisessa”, kertoo 19-vuotias, rintojaan suurehkoiksi kuvaileva nainen.

Pienirintaisten varustusta arvostellaan liian vaatimattomaksi, isompirintainen on tissejään esittelevä tyrkky.

”Noita vois silittää. Anna mä vähän kosken. Aika pienet on. Mikä koko? Miksen saa koskea? Ahaa, tissit näkyy, onko haku päällä!?” 17-vuotias nainen muistelee kuulemiaan lauseita.

”Söisit enemmän nii rintas kasvais. Muuten oot ihan semi hot, mut missä sun tissit? Ei tommonen lauta oo naisellisesti kaunis. Ootko koskaa aatellu ottaa silareita?” 23-vuotias nainen luettelee pienistä rinnoistaan saamia kommentteja.

Hän kertoo kommenttien satuttavan.

”Tuntuu, etten riitä ja että minusta ihan konkreettisesti puuttuisi oleellisia osia. Kenenkään ei pitäisi tuntea häpeää mistään syystä omista rinnoistaan. Ilkkujat voisivat pitää mölyt mahassaan ja kunnioittaa toisten kehoa.”

”40 vuotta vanhemman sukulaismiehen kommentit rinnoistani tuntuivat häpäisyltä. Yksityisyyden loukkaukselta, kenenkään ei pidä kommentoida toisen ihmisen vartaloa, eikä koskea ilman lupaa”, 40-vuotias Eveliina kertoo kyselyssä.

Rauha rintarauhasille!

Ei niitä voi olla katsomatta, kun ne ovat siinä esillä. Tuttu argumentti? Se ei kuitenkaan oikeuta lausumaan mielipiteitä toisen rinnoista ääneen.

Moni elää elämäänsä rintojen kanssa, joille ei oikein voi mitään. Rinnat ovat joko geeniperimään kirjatut tai sitten elämä on muokannut ne sellaisiksi kuin ne nyt ovat. Vaikka olisi muokannut rintojaan kirurgin avustuksella, ei niitäkään pidä kenenkään mennä kommentoimaan. Vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että kaikki rinnat ovat tasa-arvoisia.

”Rinnat ovat ruumiinosa siinä missä mikä muu tahansa. Ne eivät oikeuta vieraiden kommentteihin, eivätkä ne ole olemassa toisten ihmisten takia”, Eveliina toteaa.

”Tissit ovat seksuaalinen asia vain silloin kun minä itse haluan niiden olevan, arjessa ja vieraille ihmisille niiden tulisi olla kuin mikä tahansa muu ruumiinosani, neutraalia ja normaalia. Toki miehet saavat rinnoista tykätä ja pitää niitä seksuaalisena asiana, mutta ne ajatukset tulisi pitää itsellään eikä möläytellä aiheesta vieraille”, 34-vuotias Veera sanoo.

”Antakaa rintarauhasille rintarauha! Niitä ei tarvitse kommentoida tai ihmetellä”, yksi vastaajista pyytää.

”Tissit ovat seksuaalinen asia vain silloin kun minä itse haluan niiden olevan.”

Piiloon vaan

64 prosenttia kyselyn vastaajista kertookin kokeneensa tarvetta peitellä rintojaan, jotteivät ne herättäisi huomiota.

”Pukeudun niin, ettei vakoa juurikaan näy. Kokoa kuitenkin löytyy, joten paha niitä on piiloon yrittää saada. Tuntuu, että näytän halvalta, jos pukeudun näyttävästi”, nimimerkki Tissimörkö, 26, kertoo.

”Rintani ovat aina olleet kovin vaatimattomat, mutta ollaan tultu niiden kanssa sinuiksi jo aikaa sitten, enkä niitä laittautuessani edes miettinyt. Paikallisen tanssiravintolan tiskillä oli jonoa, kun kokosin rohkeuteni ja lähdin tilaamaan juomista. Matkalla mietin vain, että kunhan ei kukaan huomaisi, että minun käsivarteni näkyvät.

Ei kukaan sitä huomannut, mutta kaksi keski-ikäistä miestä otti tiskillä asiakseen kääntyä, katsoa minua päästä varpaisiin ja huomauttaa, että mikä meitä nykyajan naisia vaivaa kun yritetään näytellä olemattomia tissejä. Sain myös kehotuksen juoda enemmän maitoa ja mennä takaisin kotiin odottamaan, että olen naisen mitoissa ennen tarjolle tulemista.

Kun rintoja ei ole, niin ei saa ainakaan näyttää, ettei niitä ole. Suosin yleensä korkeampia kaula-aukkoja ja hyvin istuvia kohottavia rintaliivejä”, 25 vuotias nainen kertoo.

”Kun rintoja ei ole, niin ei saa ainakaan näyttää, ettei niitä ole.”

Toisaalta joukossa on myös niitä, jotka pukevat päällensä mitä huvittaa.

Osa pienirintaisistakin ajattelee, että kun ei ole mitä näyttää, voi pukeutua juuri niin avonaisiin vaatteisiin kuin haluaa näyttämättä silti tyrkyltä. Jotkut kuitenkin kaipaavat vaatteisiinsa lisää täytettä.

”Valitsen aina vaatteet, joissa en näytä ihan rinnattomalta”, 21-vuotias Soff kertoo.

Onni olla hengissä

Kyselyyn vastasi myös pari rintasyövän kokenutta. Sairaus muuttaa asennetta rintoja kohtaan.

”Ne on suht hyvin hoitaneet sen homman, mihin ne alkujaan suunniteltiin eli imettämisen. Tuntuu jotenkin kieroutuneelta tämän päivän eri ruumiinosien korostaminen, oli sitten kyseessä rinnat tai takapuoli. Nyt kun sairastan rintasyöpää, ihmettelen naisia, jotka vapaaehtoisesti leikkelevät itseään”, 62-vuotias vastaaja pohtii.

”Olen sairastanut rintasyövän; selvisin osapoistolla, mutta toinen rinta on luonnollisesti pienempi. Ei haittaa minua lainkaan, ei uimahalleissa eikä muutoinkaan. Onni on olla hengissä, niin moni on viereltä menehtynyt samaan sairauteen”, kertoi 67-vuotias Tuulikki.

Jokainen kantaa rintansa

Lauta vai tyrkky? Rinnat herättävät lähes aina huomiota, eikä se todellakaan tunnu hyvältä

Minä olen aina ollut isorintainen, kuppikokoni on ollut C tai D. Jo ihan nuorena naisena tajusin, että rintojani katsotaan, mikä ei oikeastaan haitannut minua. Mutta minun rintoihin käytiin käsiksi viisi kertaa ollessani ravintolassa, vaikka olen aina käyttänyt rintaliivejä, juhla asujen kanssa olkailemattomia liivejä, niin silti rintoja piti tulla kokeilemaan. Minä en ole koskaan varsinaisesti näytellyt rintojani, ei ole ollut antavaa kaula-aukkoa arkipukeutumisessa eikä juhla-asujen kanssa...
Lue kommentti
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.