”Tärkeintä on karisma. En ymmärrä Tinder-maailmaa, jossa jengi arvottaa toisiaan: ruma, hyi, ei, ihan jees.” Kuva: Liisa Valonen
”Tärkeintä on karisma. En ymmärrä Tinder-maailmaa, jossa jengi arvottaa toisiaan: ruma, hyi, ei, ihan jees.” Kuva: Liisa Valonen

Vartti kotona, ja taas menoksi. Laulaja Alma Miettistä revitään nyt joka suuntaan. Menestys ei ole itsestään selvää, sillä koulukiusaaminen oli jo lannistaa hänet.

Ei Alma Miettinen mikään diiva ole, vaikka saapuukin haastatteluun myöhässä. Syy on hyvä: Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman lentokone on viivästyttänyt hänen paluulentoaan Saksasta.

20-vuotiaalla laulajalla on taas takanaan aikamoinen viikko. Edellisiltana Alma on esiintynyt Berliinissä kansainvälisessä Bambi-gaalassa, samalla lavalla maailmantähti Robbie Williamsin kanssa. Alkuviikosta nainen keikkaili Lontoossa.

Kotonaan Alma on ollut tällä viikolla vartin. Ja tahti vain kiihtyy, sillä pian suuntana ovat Englanti, Saksa, Sveitsi ja Ranska.

Alma ei kuitenkaan ole jetset-elämästä millänsäkään vaan höpöttelee hyväntuulisena sormiinsa juuttuneista sormuksista.

– Nämä ovat osa eilistä gaala-asuani. Ne jäivät jumiin, Alma nauraa.

Koko kulunut vuosi on ollut haipakkaa: Alma on solminut levytyssopimukset kolmen kansainvälisen levy-yhtiön kanssa. Hän keikkailee, kirjoittaa biisejä muille, tekee albumia ja kiertää kokoustamassa ympäri maailmaa. Viime aikoina hän on noussut niin usein kymmenen kilometrin korkeuteen, että lentoemäntiäkin hirvittää.

– Ennen luulin tarvitsevani 10 tuntia unta yössä. Nyt selviän hyvin viidellä, Alma kertoo.

Puurtaminen on palkinnut. Alman ensimmäistä singleä Karmaa on kuunneltu Spotifyssä yli 17 miljoonaa kertaa, ja kesällä musiikkilegenda Elton John soitti sen suositussa radio-ohjelmassaan. Lokakuussa ilmestynyt Dye My Hair -biisi on kerännyt liki 5 miljoonaa kuuntelua.

– Ei Rihannakaan ole saanut menestystään ilmaiseksi. En osaa kuvitella tekeväni muutakaan, ja tämä tekee minut valtavan onnelliseksi.

Pettymysten sarja

Neonkeltaisessa tukassaan ja mustissa vaatteissaan Alma on kuin kävelevä huutomerkki. Persoonallinen tyyli kerää katseita, ja Alma ottaa ne itsevarmasti vastaan.

Toisin oli lapsuudessa. Ala-asteella Alma oli koulukiusattu. Kun tyttö jätettiin koulussa kaveriporukoiden ulkopuolelle, hänestä tuli sopeutuja, joka yritti parhaansa mukaan olla kuin kaikki muut.

”Ulkopuolisuudentunteesta jäi iso arpi.”

– Ulkopuolisuudentunteesta jäi iso arpi, jonka takia jouduin etsimään itseluottamukseni uudelleen.

Vaikeassa paikassa auttoi, että elämällä oli päämäärä: musiikki.

– Traumasta huolimatta tiesin koko ajan, että olen jossain tosi hyvä. Se helpotti.

Vuonna 2012 Alma valmistui peruskoulusta ja haki opiskelemaan Sibelius-lukioon ja Pop & Jazz Konservatorioon. Ovet eivät auenneet kumpaankaan. Taitoja riitti, mutta todistuksen keskiarvo ei. Syksyllä Alma aloitti Kontulan lukiossa mutta jätti sen kahden viikon jälkeen kesken. Pettymys oli niin suuri, ettei tytön motivaatio riittänyt Kontulaan.

Seuraavat puoli vuotta kuluivat hanttihommissa, kotona ja hengaillessa.

– Menin jonkinlaiseen sokkitilaan. Pääni oli sekaisin, koska piti aikuistua niin nopeasti. Mietin, tuleeko minusta yhtään mitään.

Vaikeassa paikassa korvaamattomaksi tueksi osoittautui kaveriporukka: kaksossisko Anna, Isla ja Karhu.

– Ystäväni estivät minua syrjäytymästä. He pitivät minut elämässä kiinni. He kuuntelivat aina, jos halusin puhua pahasta olostani.

Niinpä Alma hengaili kavereidensa lukioiden lähistöllä ja oli tuttu näky koulujen käytävillä tai ruokalassa.

– Sillä tavalla pysyin mukana ikäisteni elämässä. Oli hyvä, etten jäänyt vain himaan makaamaan.

Vaikka suunta oli hukassa, palo tehdä musiikkia pysyi. 17-vuotiaana Alma osallistui Idolsiin. Idea kilpailusta kimposi kaveriporukan vitsistä, mutta Alma lähti mukaan täysillä. Hän putosi ennen semifinaalia.

– Olin mennyt voittamaan. Oli iso pettymys, kun voittoa ei tullut, Alma kertoo.

Pettymys ei jäänyt viimeiseksi. Alma halusi Idolsin jälkeen tehdä englanninkielisen albumin, mutta yksikään kotimainen levy-yhtiö ei suostunut kustantamaan sellaista.

– Jälkikäteen olen tajunnut, että minun piti silloin elää vielä hetki. Olin niin nuori, tarvitsin lisää aikaa löytääkseni oman juttuni.

– Epäonnistumiset kasvattivat valtavasti. Kun niiden jälkeen onnistuin, voittajafiilis oli uskomaton.


”Jalat pysyy maassa tekemällä safkaa perheen kanssa ja olemalla ihan normisti”, Alma sanoo menestyksestään.

Vastoinkäymisten karaisema

”I’m not that kinda girl, to keep my voice unheard, to carefully pick words”, Alma tykittää uudella sinkullaan. Kappale kertoo, että Alma tekee elämälleen juuri niin kuin haluaa.

– Elämässäni on ollut paljon vastoinkäymisiä. Niitä tulee varmasti myös tulevaisuudessa. Se on ihan fine. Mutta olen päättänyt, etten anna minkään lannistaa minua enää, hän sanoo.

– Olen itsepäinen tyyppi, en anna periksi ja haluan aina ylittää itseni. Kiusaamisen jälkeen elämä voi jatkua kahdella tavalla: joko ottaa kokemansa vahvuudekseen tai jää sen painon alle. Itse onnistuin ensimmäisessä. Kiusaaminen opetti, etten anna kenenkään sanella, mitä teen.

Elämän haasteet ovat Almalle nyt inspiraatio.

– Takana ei tarvitse olla traagista kohtaloa, mutta uskon luovuuteni kumpuavan siitä, että olen ikäisekseni kokenut paljon.

Itseluottamus ei vieläkään tule ihan luonnostaan, epävarmuus pilkistää välillä esiin. Ensimmäisissä live-lähetyksissään hän pelkäsi kuollakseen pyörtyvänsä ja joutuvansa naurunalaiseksi. Edelleen tv-haastattelut jännittävät.

"Olen joutunut kamppailemaan häpeän kanssa.”

– Olen kova möläyttämään asioita. Mietin ja häpeän sanomisiani usein jälkikäteen. Joskus pohdin pitkään, uskallanko mennä juttelemaan jollekin tyypille. Mitä jos se ei tykkääkään minusta? Alma kertoo.

– Olen joutunut kamppailemaan häpeän kanssa. Olen huomannut, että parhaiten siihen auttaa fuck it -meininki.

Pysy sellaisena kuin olet

Ennen uran nousua Almaa varoiteltiin musiikkibisneksestä, nuorta laulajaa yritettäisiin muuttaa. Kukaan ei kuitenkaan ole käskenyt Almaa muuttumaan, mitä nyt naista on pyydetty vähentämään kiroilua.

Musiikkimaailman ulkonäköpaineille hän heittää piutpaut.

– Olen laulaja, en malli. Olen sinut itseni kanssa enkä jaksa stressata ulkonäöstä.

Tosin musabisneksessäkin on havaittavissa muutoksen tuulia, Alma huomauttaa. Naisartistit, kuten Beyoncé, julistavat tasa-arvon sanomaa. Myös Alma jakaa feministisen arvomaailman.

– Kaikilla tulisi olla ihonväristä, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta samat oikeudet. Minä haluan olla juuri sellainen kuin olen. Olisi siistiä, jos kaikilla olisi oikeus samaan.

Maailman paras sisko

Kun Alma kaipaa todellista luottohenkilöä, hän tukeutuu kaksossiskoonsa. Anna kulkee Alman mukana keikoilla dj:nä ja kuvaajana. Anna on siskostaan ylpeä ja kannustaa tätä täysillä.

– Anna on tärkein tukeni. Ilman häntä en jaksaisi, Alma kertoo.

Juuri nyt molempien siskojen hiukset loistavat neonkeltaisina. Alun perin väri oli Annan idea, Alma nauraa vain matkivansa siskoaan kaikessa. Luonteiltaan siskot ovat kuitenkin erilaisia.

– Minä olen välillä itsekäs, Anna ajattelee aina muita. Hän on maailman vahvin ihminen. Häntä ei riko mikään.

– Ja vaikka minä olen keikoilla tähti, Annalla on paljon enemmän vientiä baareissa. Hän on myös suositumpi kavereidemme kesken, Alma nauraa.

Välillä siskosten pinna kiristyy, kun alati reissataan yhdessä ja painetaan pitkää päivää.

– Joskus tulee sanottua, että mitä paskaa nyt taas, mutta emme huuda toisillemme. Meillä on yhdessä tosi hauskaa.

Tukena Miettisten tiimi

Rempseän Alman ja ajattelevaisen Annan lisäksi Miettisten ”toimivan tiimin” muodostavat topakka äiti ja lempeä isä.

– Saan valtavasti itsevarmuutta ja tukea koko perheeltäni. He ovat aina antaneet minun olla oma itseni.

Perheen isä joutui MS-taudin takia pyörätuoliin 15 vuotta sitten, äiti taas sairastaa reumaa. Kumpikin vanhemmista on sairaseläkkeellä.

Lapsuudessa elämä oli kaukana luksuksesta.

– Valtion sairaseläke on pieni, kun hoidettavana on kaksoset. Lapsuudessa elämä oli kaukana luksuksesta.

– Silloin toki harmitti, ettei saanut siistejä lahjoja tai päässyt ulkomaille. Mutta ei sillä oikeastaan ollut väliä. Äiti ja isä ovat parhaat vanhemmat, ja äiti on aina ollut mahtava. Hän on pitänyt huolen, että meillä on tarvitsemamme ja jotain kivaa jouluna.

Vaikka vanhemmat antoivat kaksosille vapauksia, oli Almalle selvää, ettei vanhemmille saa tuottaa pahaa mieltä.

– Meidät kasvatettiin omantunnon kautta. Jo lapsena oli selvää, että kannattaa olla hyvä tyyppi.

Miettisten huushollissa huumori raikaa ja rakkaus näkyy. Juuri nyt Alma yrittää sumplia loppuvuodelle viikon lomaa perheen kanssa.

– Minulla on tiivis lähipiiri, jonka kanssa haluan olla, mutta en ole mikään tuttujen kanssa kahvittelija.

Hektisessä elämäntilanteessa perheestä on tullut vain tärkeämpi. Alma asuu yhä vanhempiensa luona Helsingin Kalasatamassa, niin kuin Annakin.

– Miksi muuttaisin pois? Mikään ei ole niin ihanaa kuin päästä reissun jälkeen näkemään äiskää ja iskää. En tajua ihmisiä, joille perhe ei ole tärkeä. Minulle he ovat tärkeimmät tyypit. Heidän takiaan olen täällä.

Kiinni nuoruudessa

Alma alkaa selvitellä kaveriporukkansa koordinaatteja, sillä tiedossa on harvinainen viikonloppuvapaa. Kun kukaan kavereista ei vastaa, Alma soittaa äidilleen, eli luurin mukaan Äiti Kullalle.

– Voinko lainata autoa? hän kysyy puhelun lopuksi.

– Haluan elää normaalia elämää, vaikka olen artisti. Haluan hengailla, makoilla ja jutella ikäisteni juttuja siitä, kuka on käynyt treffeillä kenen kanssa.

Nuorempana Alma sanoo toilailleensa joskus kunnolla, mutta viime aikoina meno on rauhoittunut.

– Välillä on tylsää, ettei enää voi vedellä ihan täysillä. Olen aina digannut bilettämisestä. On valtavan siistiä vetää viiniä, ajautua uusiin tilanteisiin ja tutustua tyyppeihin.

– Pitää pystyä hoitamaan hommansa, joten meno on hanskassa. Olen sitä paitsi niin kiireinen, ettei ole aikaa kehittää alkoholiongelmaa.

Mikä muu kuin hauskanpito pitää menestyjän jalat maassa?

– Uskon, että nuoruuden kokemukseni estävät jalkojani irtoamasta. Tiedän, millaista elämä on, kun on rankkaa. Taustani takia realiteetit ovat hyvin tiedossa.

 

Alma Miettinen

Laulaja-lauluntekijä syntyi 17.1.1996 Kuopiossa.

Asuu Helsingin Kalasatamassa vanhempiensa ja siskonsa kanssa.

Julkaisi ensimmäisen EP:nsä Dye My Hair lokakuussa.

Vieraili vokalistina saksalaisen Felix Jaehnin kappaleella Bonfire.

On työskennellyt yhdessä räppäri Sini Sabotagen kanssa.

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.

Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H, Jenni Kokander kirjoittaa. 

Neiti B:llä on kympin keskiarvo peruskoulun päättötodistuksessa. Hänellä on pettämätön tyylitaju, eettinen elämäntapa ja järkälemäinen yleissivistys. Neiti B on yksi tärkeimmistä opettajistani elämässä. Hänen kanssaan olen teinistä asti pystynyt peilaamaan arvojani ja kehittämään ajatteluani. Hän on haastanut minua ja minä häntä. On helpottavaa tietää, että toinen ei jätä, suutu tai kanna kaunaa, vaikka ollaan erilaisia ja eri mieltä.

Neiti S on yksi kauneimmista ihmisistä, joita tiedän. Hän kirjoitti viisitoistavuotiaana niin hienoja runoja, että järki puutui. Hän laulaa kuin enkeli, merenneito tai ehkä muinainen intiaaninainen. Hänen kanssaan olen aina luovimmillani: hänen herkkyytensä tarttuu ja tukee omaani. Helppo hän ei ole. Olemme loukanneet toisiamme ja törmäilleet, kun elämän isot vaiheet eivät ole osuneet yksiin. Olen pitänyt häntä itsestäänselvyytenä ja hän ehkä minua. Neiti S on kuitenkin ystävä, jollaista ei ole varaa menettää. Vaikka elämä on kovistellut meitä, olemme aina päätyneet sohvan nurkkaan tuijottamaan toisiamme ihastuneina.

Neiti P:n tapasin baaritiskillä. Hän hurmasi minut heti. Ei vain siksi, että hän tarjosi minulle gintonicin, vaan koska hänen onnellinen ja elämänviisas olemuksensa valaisi koko baarin. Neiti P ei aina ymmärrä, miten erityinen hän on ja antaa usein muiden kävellä ylitseen. Hän asettaa aina muut etusijalle, ja kuuntelijana hänen veroistaan ei helposti löydä. Ystävänä hän on vaativa ja armoton. Hänestä on turha odottaa seuraa paskanpuhumiseen. Jos soitan ja valitan parisuhteestani, hän ei koskaan lähde haukkumaan miestäni, vaan kysyy, mitä minä olen tehnyt ja voisinko minä korjata omaa käytöstäni. Hänen kanssaan me etsimme ratkaisuja emmekä lölli murheissa. Hänen viisautensa on kantanut minut monen ongelman yli. Tiedän myös varmuudella, että minä osaan vetää hänet suonsilmästä.

Kun Neiti H astuu huoneeseen, kaikki kerääntyvät kuuntelemaan. Hän on ilmiömäinen tarinankertoja, ja hänen seurassaan on helppo olla. Hänen härski, iloinen ja vapaa persoonansa on kuin kärpäspaperi. Hän tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat hänet. Olen itse tottunut olemaan keskipisteenä, mutta Neiti H vie helposti paikkani valossa. Olemme kilpailleet samoista rooleista ja saman miehen huomiosta, mutta koskaan en ole kokenut häntä kilpailijakseni. Hänen saavutuksensa ovat tuntuneet omilta voitoiltani. Tiedän, että hän arvostaa minua yhtä paljon, ja tasa-arvo välillämme on ollut aina rakkautemme maaperä.

Ystävyys on luottamuksen kehä, jossa me toimimme toistemme peileinä. Emme voi valikoida perhettämme, ja todellisen ystävän tunnistaa samasta asiasta. Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H.

Ystävä on ihminen, jota ei voi enää valita.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.