Kaipaatko jotain uutta selfieen? Meitulla sitä ainakin saa. Kuva: Shutterstock
Kaipaatko jotain uutta selfieen? Meitulla sitä ainakin saa. Kuva: Shutterstock

Iik, miten ihania kuvia Meitulla saakaan! Mutta pitääkö sen tietoturvasta olla huolissaan?

Onko sinunkin somesi täyttynyt kuvista, joissa tutun kaverin naama näyttää yhtäkkiä animehahmolta? Suuret silmät, täydellisen tasainen iho ja sydämet ovat peräisin Meitu-mobiilisovelluksesta, josta tuli kuin yhdessä yössä somehitti.

(Todellisuudessa sovellus on ollut jo vuosia Aasiassa suosittu, mutta muu maailma sai sen käsiinsä vasta nyt.)

Myös muut kuin kaverisi ovat viime aikoina saaneet Meitun avulla aasialaisille tutun ehostuksen. Somessa on kiertänyt kuvia esimerkiksi tänään virkaan astuvasta Donald Trumpista hänelle hyvin poikkeavassa lookissa.

Hassu sovellus on kuitenkin ehtinyt herättää jo pientä paniikkia tietoturvan takia. 

Appsi vaatii hämmästyttävän laajat oikeudet käyttäjänsä tietoihin. Kuvanmuokkaussovellukselle ominaiseen tapaan se haluaa oikeuden käyttäjän kuvatiedostoihin ja kameraan. Näiden lisäksi se haluaa kerätä tietoa myös käyttäjän muista sovelluksista, laitteen numerosarjasta, puhelutiedoista ja verkkoyhteyksistä.

Tietoturvatutkija Jonathan Zdziarski twiittasi, että sovellus ”on yhdistelmä käyttäjää seuraavista analytiikka- ja markkinointipalasista, jossa on kaunis kuorrutus ihmisten houkuttelemiseksi”.

Tech Crunch -sivustolla jopa epäiltiin, että sovellus saattaa rikkoa App Storen käyttöehtoja, koska se haluaa kerätä niin paljon tietoa käyttäjistään. Aluksi sovelluksen epäiltiin tutkivan jopa sitä, onko puhelimen suojaukset murrettu. Medium-sivuston Will Strafachin pika-analyysin mukaan tämä väite on kuitenkin virheellinen, eikä sovellus riko sovelluskaupan käyttöehtoja.

Zdziarski huomauttaa twitterissään, että oikeastaan Meitun toimintatavassa ei ole mitään uutta. Tuhannet sovellukset keräävät yhtä lailla tietoa käyttäjistään ja lykkäävät heille mainoksia.

– Jos haluat olla mainonnan ja big datan uhri, käytä kaikin mokomin Meitua. Olen varma, että datan ostaja kiittää sinua, Zdziarski kirjoittaa.

Voiko tavallinen käyttäjä tehdä jotain suojatakseen laitteensa sovelluksen urkinnalta?

Jos haluaa välttyä kaikenlaiselta tietojen keräämiseltä, turvallisin vaihtoehto on olla käyttämättä sovellusta, joka Meitun lailla kerää käyttäjästä runsaasti tietoa. Yleensä paljon tietoa käyttäjästään keräävät sovellukset ovat ilmaisia.

– Jos sovellus on ilmainen, yrityksen tapa rahoittaa toimintansa on yleensä tiedon kerääminen, tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht kertoi Me Naisille taannoin.

Sovelluksia ladatessa kannattaa myös kiinnittää huomioita siihen, kuka ne on tehnyt.

– Vaikka Facebookiinkin liittyy yksityisyysrikkomuksia, kyllä se on luotettavampi sovelluksen tekijä kuin jokin tuntematon, kiinalainen yritys, Albrecht huomautti.

Tietotekniikka-asiantuntijoiden mukaan iOS, eli iPhonen käyttöjärjestelmä, on Androidia turvallisempi. 6.0:aa uudemmissa Android-versioissa voi rajoittaa sovelluksien käyttöoikeuksia puhelimen asetuksissa (asetukset > sovellukset > Meitu > käyttöluvat).

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.