Awww! Kuka nyt ei näille tyypeille vähän haluaisi leperrellä? Kuva: Shutterstock
Awww! Kuka nyt ei näille tyypeille vähän haluaisi leperrellä? Kuva: Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset puhuvat kaikenikäisille koirille kimeämpään ja hitaampaan ääneen kuin normaalisti puhuessaan.

"Kuulostan innostuneelta kiinalaiselta lapselta tai lottovoittajalta, kun lässytän kimeästi. Tillille lepertelen nimiparrella Tilli, suolasilli, metsän pölli, karvainen rölli”, näin toimittaja-juontaja Rakel Liekki kertoi puhuvansa chiuahualleen muutaman vuoden takaisessa Me Naisten haastattelussa.

Moni muukin sössöttää lemmikeilleen samalla tavalla. (Siitäkin huolimatta, että kanssaihmisiä lepertely saattaa rasittaa).

Uuden Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lässyttäminen kannattaa! Ainakin jos haluaa miellyttää pentukoiraa.

Asiaa tutkittiin näin:

Tutkijat näyttivät ryhmälle ihmisiä kuvia eri-ikäisistä koirista. Sen jälkeen tutkijat pyysivät ihmisiä puhumaan kuville samalla tavalla, kuin he puhuisivat elävälle eläimelle. Lisäksi ihmisiä pyydettiin puhumaan kuvan koiralle myös normaalilla äänenkorkeudellaan. Kummatkin puheet nauhoitettiin.

Nauhoitusten perusteella ihmiset puhuivat kaikenlaisille koirille kimeämpään ja hitaampaan ääneen kuin normaalisti puhuessaan. Pentukoirien kohdalla muutos äänessä oli huomattavin.

Myöhemmin puheet soitettiin koirille. Tutkijat huomasivat, että pentukoirat pitivät kimeästä lässytyksestä kaikista eniten. Sen sijaan aikuiset koirat vaikuttivat ihan yhtä innostuneilta ihmisen normaalista ja kimeämmästä äänestä.

Miksi pentukoirat innostuvat lässyttämisestä? Tutkijoiden mukaan syy saattaa olla sama kuin ihmislasten kohdalla: kimeä ja lapsenomainen ääni on nuorelle olennolle helpommin ymmärrettävissä.

Entä miksi ihminen lässyttää erityisesti pentukoirille eikä niinkään aikuisille? Ilmeisesti ihminen rinnastaa pennun ihmislapseen, joka ymmärtää vain kehnosti puhetta. Aikuisen koiran ajatellaan puolestaan ymmärtävän sanomiset paremmin. 

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.