Nainen vallan kahvassa – yhä uhanalainen olento. Kuva: Shutterstock
Nainen vallan kahvassa – yhä uhanalainen olento. Kuva: Shutterstock

Amerikkalaisyrityksen johdossa törmäät huomattavasti todennäköisemmin Johniin, Robertiin, Williamiin tai Jamesiin kuin naiseen.

Suomalaisten pörssiyritysten naistoimitusjohtajien määrä nousee huhtikuussa takaisin kahteen, kun Tiina Alahuhta-Kasko, 33, aloittaa Marimekon johdossa. Toinen heistä on kuitukangas- ja pakkausvalmistaja Suomisen toimitusjohtaja Nina Kopola.

Keskuskauppakamarin viime vuonna julkistamien tietojen mukaan naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on 23 prosenttia, mikä on kansainvälisesti vertailtuna hyvä luku.

The New York Timesin selvitys kertoo karua kieltä tilanteesta Yhdysvalloissa: suurten yritysten toimitusjohtajina on enemmän John-nimisiä miehiä kuin naisia. Lehden laatiman lasikattoindeksin mukaan jokaista naistoimitusjohtajaa kohti löytyy neljä miesjohtajaa, joiden nimi on John, Robert, William tai James.

Tulokset ovat samanlaisia kuin Ernst & Youngin tuoreessa raportissa, jossa selvitettiin sukupuolten välistä tasa-arvoa suuryritysten johdossa. Raportin mukaan naisten määrä johtotehtävissä on kasvanut, tosin hitaasti. Hallituksissa naisia on vain viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Amerikan suurimmat firmat listaavan S&P 1500 -indeksin yritysten hallituksissa naisia on 16 prosenttia.

The New York Times huomauttaa, että yrityksissä kyllä tiedetään, että vain miehistä koostuva hallitus näyttää julkisuudessa pahalta. Sen vuoksi hallituksiin otetaan mukaan ainakin yksi nainen – enemmistö ei kuitenkaan vaivaudu kasvattamaan hallituksen naismäärää sen suuremmaksi.

Lue myös:

Tämän menestyvät naiset sanovat itselleen aina aamuisin

Nainen, vaivaako sinuakin tiarasyndrooma?

Menestynyt nainen aloittaa aamunsa kvinoamuroilla, rukouksilla ja joogalla

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Kumoat esteet tieltäsi sisukkuudella. Ota kaikki irti ladatuista akuistasi. Pääset monta harppausta lähemmäksi tavoitteitasi tänään.

 

KALAT

Ota kaikki irti viehätysvoimastasi. Sinulle ei tuota vaikeuksia suostutella ihmisiä puolellesi. Menneiden muistelemisesta on hyötyä.

 

OINAS

Itsekurista on hyötyä. Muistuta itseäsi tavoitteistasi ja pyri niitä kohti koko voimallasi. On aika vähentää puhetta ja lisätä toimintaa.

 

HÄRKÄ

Älä anna takaiskujen lannistaa. Puske itsesi läpi esteistä tarmolla ja intohimolla. Olet pysäyttämätön, jos määränpääsi on sinulle selvä.

 

KAKSONEN

Älä lipsu liiallisuuksiin. Hillitse impulssejasi niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin. Valitse tarkkaan, mihin käytät tänään rahasi.

 

RAPU

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Pidä sinua tukevat ja luotettavat ihmiset lähelläsi. Tarvitset onnistuaksesi tukiverkkoa ja itseluottamusta.

 

LEIJONA

Yritä olla joustava ja sopeutua nopeasti uusiin tilanteisiin. Joku saattaa sanella sinulle tänään kovia ehtoja. Etsi ratkaisua, joka palvelee kaikkia osapuolia.

 

NEITSYT

Tee jotain repäisevää. Lähde liikkeelle ja ota selvää sinua kiinnostavasta asiasta. Älä tee isoja ratkaisuja tunnekuohun vallassa.

 

VAAKA

Panosta kauniiseen ja toimivaan kotiin. Muutokset heijastuvat nopeasti myös ihmissuhteisiisi. Mieti, mitä itse haluat tulevalta.

 

SKORPIONI

Haluat elämääsi muutoksia. Anna mielikuvituksesi johdattaa sinua eteenpäin. Pidä rahanmenosi minimissä, niin vältyt stressiltä.

 

JOUSIMIES

Sinun ei tarvitse seurata massaa, jos vaistosi vetää sinua toisaalle. Älä anna kenenkään syyllistää sinua turhaan. Pidä puoliasi joka tilanteessa.

 

KAURIS

Erimielisyyksiä syntyy tänään helposti. Älä anna tunteidesi ottaa sinusta valtaa. On aika lisätä jäitä hattuun ja jättää suuret päätökset myöhemmäksi.