2000-luvun alun Taru sormusten herrasta -leffatrilogia teki hyvää larppaamiselle. Fantasiasta tuli kuuma juttu.
2000-luvun alun Taru sormusten herrasta -leffatrilogia teki hyvää larppaamiselle. Fantasiasta tuli kuuma juttu.

Aikuiseksi kasvaneet liveroolipelaajat larppaavat nyt Downton Abbeytä.

Tämä viikonloppu on merkittävä Suomen suurimmalle roolipelitapahtumalle Ropeconille, sillä se järjestetään viimeistä kertaa Espoossa. Ropeconissa pelataan rooli-, kortti-, lauta- ja miniatyyripelejä, kuunnellaan luentoja ja paneelikeskusteluita, katsotaan esityksiä ja liveroolipelataan eli larpataan. Kun Ropeconia alettiin vuonna 1998 pitää Otaniemessä, larppausharrastus eli kultavuosiaan.

Yle näytti Siamin tytöt -nuortenohjelmaa, joka kertoi liveroolipelaamisesta. J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjoihin, joista monet roolipelit ja liveroolipelit ammentavat teemojaan, perustuva megamenestynyt leffatrilogia tuli elokuvateattereihin ja teki fantasiafanituksesta suurten massojen jutun. Vuodessa järjestettiin parhaimmillaan yli 120 liveroolipeliä.

Harrastus oli kutkuttava, koska se herätti pahennusta. 90-luvulla roolipelien ja liveroolipelien pelaamista pidettiin kristinuskoa vastustavien harrastuksena. Silti moni aristeli kertoa vähän nörtistä harrastuksestaan.

2000-luvun alun huuman jälkeen harrastuksen suosio lähti laskuun. Larppien määrä liveroolipelejä listaavassa Larp-kalenterissa väheni.

– Nyt kalenteriin ilmoitettuja pelejä on noin 70 vuodessa. Se on noin 40 prosenttia vähemmän kuin parhaimpina vuosina, Ropeconin pääjärjestäjä ja Larp-kalenterin ylläpitäjä Heidi Westerlund kertoo.

Pahin selätetty?

Ropeconin pääjärjestäjän mielestä harrastus ei elä taantumavaihetta – enää. Toisin oli tovi sitten.

Silloin muun muassa Ropeconia pyörittävä Ropecon ry alkoi tehdä yhteistyötä pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen (HelMet) kanssa. Heidin mukaan kirjastoilla on paljon larppikirjallisuutta hyllyssä ja sitä kautta monet löytävät harrastuksen.

– Uskon, että pahin taantuma on jo taitettu. Pelejä on alkanut olla taas vähän enemmän, ja harrastavat löytävät harrastuksen pariin. Nuoria lukio- tai ammattikouluikäisiä aloittelijoita ei ole niin paljoa, mutta peleihin tulee kyllä parikymppisiä. Nykyään internet on paremmin saatavilla kuin 90-luvulla, joten harrastuksesta kiinnostuneet löytävät helpommin pelejä kuin silloin. Toisaalta taas eri harrastukset kilpailevat samasta harrastajakunnasta.

Viime vuosina Suomessa yleistynyt anime- ja mangakulttuuri verottaa harrastajia larppaamiselta. Kummassakin harrastuksessa pukeudutaan: larpatessa roolihahmoon, jota pitää myös näytellä. Anime- ja mangapiireissä taas cossatessa eli cosplayssa, jossa pukeudutaan omasta lempisarjasta tai -elokuvasta tuttuun hahmoon.

– Larppaaminen ei ole enää lasten touhuamista metsässä. Sen takia myös aikuiset löytävät sen pariin. Pelaajien keski-ikä on 20–40 vuotta.

Kansainväliset megapelit houkuttelevat aikuisia

Sekin on helpottanut, että jättimäiset kansainväliset larppiprojektit ovat saaneet näkyvyyttä mediassa. Ulkomaiset mediat rummuttivat loppuvuodesta 2014 Puolassa järjestetystä Harry Potter -kirjojen maailmaan perustuvasta yksityiskohtia myöten hiotusta College of Wizardry -pelistä, johon Heidikin osallistui. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti, kuinka Harry Potter -faneille avattiin oma velhokoulu.

– Harry Potter -pelin lisäksi Ruotsissa järjestettiin scifi-sarja Battlestar Galacticaan perustuva peli, joka pelattiin taistelulaivalla. Tällaiset laajasti näkyvät projektit saavat aikuiset kiinnostumaan.

Näiden lisäksi marraskuussa Puolassa järjestetään hittisarja Downton Abbeyn maailmaan sijoittuva larppi Fairweather Manor.

Kun aikaisemmin pelit olivat lähinnä fantasiaa ja hahmojen asut ja asusteet vaativat mielikuvitusta, paneutumista, aikaa ja vaivaa, nykyään pelataan nykyaikaan sijoittuvia pelejä. Niihin pukeutuessa vaiva on pienempi, parhaimmillaan voi pelata jopa omissa arkivaatteissa.

– Nörttiydestä voi olla nykyään ylpeä. Se on jopa vähän cool, joten ihmiset kertovat helpommin, mitä harrastavat, Heidi iloitsee.

Jos kerran larppaamisesta on tullut aikuisten juttu, kuinka tuttua se on nykynuorille? Kysyimme.

Kampissa Helsingissä vastaan kävelevät Noora, 16, ja Sara, 15. ”Moi tytöt! Tiedättekö te, mitä on larppaaminen?” ”En”, Noora vastaa reippaasti. Sara pudistelee päätään. Sana ei soita kelloja.

Nooran ja Saran jälkeen eksyn Noran, 19, ja Tomasin, 17, luo. Entäs he?

”En kyllä tiiä”, Tomas empii. ”Tuttu sana, mutta ei tule mitään mieleen”, Nora jatkaa.Nora, 19, ja Tomas, 17, eivät tienneet, mitä larppaus on, mutta sana kyllä kuulosti tutulta.

Viimeisenä vastaan tulee Johanna, 14, kirkkaanpunaisissa hiuksissa ja rokahtavissa vaatteissa. Kysyn luovuttaneena, tietääkö Johanna, mitä larppaaminen on. ”JOO!” Johanna vastaa reippaasti, ilahtuneen oloisena. ”Olen vähän niin kuin kokeillutkin sitä 12-vuotiaana”, hän kertoo ja jatkaa: ”Normaalisti olen kyllä puhunut liveroolipelaamisesta.”

Ropecon kongressikeskus Dipolissa Espoon Otaniemessä 15.–17.5.2015. Vuonna 2016 Ropecon palaa Messukeskukseen, jossa se järjestettiin viimeksi 1995. Lisää tietoa tapahtumasta Ropeconin sivuilta.

Larp-kalenterista löydät kaikki sinne ilmoitetut pelit.

Lue myös:

Miespuoliset ponifanit valtasivat Finlandia-talon

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä