Ei laiskiainen ole laiska. Se vain käyttää energiansa tehokkaasti. Kuva: Shutterstock
Ei laiskiainen ole laiska. Se vain käyttää energiansa tehokkaasti. Kuva: Shutterstock

Eikö huvita? Ennen kuin otat itseäsi niskasta kiinni, selvitä laiskuuden syy.

Kun laiskottaa, tuottavuus- ja tehokkuusvinkkien lukeminen todennäköisesti vain lisää epätoivoa. Kun ei vain jaksa nousta ylös sohvalta ja kääriä hihoja! Tai ladata puhelimeen to do -listasovellusta ja alkaa suorittaa tehtäviä yksi kerrallaan.

Sohvalla voit kuitenkin miettiä, mistä laiska olo johtuu ja olisiko asialle kuitenkin tehtävissä jotakin.

Oletko laiska vai sittenkin häkeltynyt?

Entä jos vapaa-aika netissä tai telkkarin ääressä ei olekaan laiskuutta? Se voi yhtä hyvin olla rentoutumista. Länsimaisessa kulttuurissa ajatellaan usein, että koko ajan pitäisi tehdä jotain hyödyllistä, mutta myös rentoutuminen voi olla hyödyllistä. Kunnon lepo on kuin laittaisi rahaa pankkiin – sen jälkeen jaksaa ehkä jopa tehdä niitä tehtävälistalla odottavia asioita.

Laiskuudessa on todellisuudessa useimmiten kyse jostakin näistä: itsekurin puutteesta, motivaatiopulasta tai siitä, ettei tehdyistä asioista saa palkintoa, esimerkiksi nautintoa. Joskus myös odotukset ovat liian korkealla – ja kovat paineet saavat olon vain häkeltyneeksi.

Siinä lepäillessäsi voit samalla miettiä, mihin aikasi kuluu esimerkiksi viikon aikana. Saatko mielestäsi tehtyä tarpeeksi? Hyvä, et ole laiska.

Jos toivoisit ehtiväsi enemmän, pohdi, miten voisit viilata ajankäyttöäsi. Mitkä asiat tuhlaavat aikaasi aivan turhaan? Entä ovatko odotuksesi joidenkin asioiden suhteen liian korkealla? Jos et saa mitään aikaiseksi, vaan aikaa löhöilyyn on yllin kyllin, yritä löytää keinoja, joiden avulla saat tärkeimmät asiat hoidettua. Vinkkejä löytyy esimerkiksi tästä jutusta: Iskikö motivaation puute? Näillä vinkeillä hoidat nekin asiat, jotka eivät huvittaisi.

Sitten on myös muutamia keinoja, joilla voi huijata itseään vähän vähemmän laiskaksi.

1. Laske rimaa

Riittäisikö, jos siivoaisit vähän suurpiirteisemmin? Roskaton lattia on parempi kuin se, ettet tee mitään, koska tiedät, että koko kodin puunaaminen kiiltäväksi veisi viikon. Tai jos päätät kuntoilla ensin kerran tai kaksi viikossa, saatat innostua lisäämään liikuntakertoja vähitellen – ja vaikket innostuisikaan, kertakin on parempi kuin ei mitään.

2. Jaa tehtävä pienempiin osiin

Kun kokonaisuus tuntuu liian isolta, se kannattaa pilkkoa pienempiin osiin. Kas, yhden pikkuasian hoitaminen ei ollutkaan homma eikä mikään!

3. Pidä itsestäsi huolta

Syö hyvin, kuntoile ja lepää. Mitä paremmin voit, sitä enemmän myös saat aikaan. Pidä huolta myös henkisestä hyvinvoinnistasi.

4. Tee yksi asia kerrallaan

Jos tekemistä on paljon, saattaa tuntua, että hautaudut tekemättömien asioiden vyöryn alle. Tunne pysyy kurissa, kun keskityt yhteen tehtävään kerrallaan.

5. Vahvista tahdonvoimaa

Internet on pullollaan vinkkejä tahdonvoiman lisäämiseen. Voit kannustaa itseäsi puuhakkaammaksi esimerkiksi miettimällä tekemisen tai tekemättä jättämisen seuraamuksia, hyötyjä ja palkintoja.

Lähteet: Psychology Today, Lifehacker, Success Consciousness

Lue myös:

Nyt loppuu se asioiden lykkääminen! Näin sen teet

Haluatko olla voittaja? Näillä keinoilla tsemppaat itsesi menestykseen

Iskikö motivaation puute? Näillä vinkeillä hoidat nekin asiat, jotka eivät huvittaisi

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00