Ei laiskiainen ole laiska. Se vain käyttää energiansa tehokkaasti. Kuva: Shutterstock
Ei laiskiainen ole laiska. Se vain käyttää energiansa tehokkaasti. Kuva: Shutterstock

Eikö huvita? Ennen kuin otat itseäsi niskasta kiinni, selvitä laiskuuden syy.

Kun laiskottaa, tuottavuus- ja tehokkuusvinkkien lukeminen todennäköisesti vain lisää epätoivoa. Kun ei vain jaksa nousta ylös sohvalta ja kääriä hihoja! Tai ladata puhelimeen to do -listasovellusta ja alkaa suorittaa tehtäviä yksi kerrallaan.

Sohvalla voit kuitenkin miettiä, mistä laiska olo johtuu ja olisiko asialle kuitenkin tehtävissä jotakin.

Oletko laiska vai sittenkin häkeltynyt?

Entä jos vapaa-aika netissä tai telkkarin ääressä ei olekaan laiskuutta? Se voi yhtä hyvin olla rentoutumista. Länsimaisessa kulttuurissa ajatellaan usein, että koko ajan pitäisi tehdä jotain hyödyllistä, mutta myös rentoutuminen voi olla hyödyllistä. Kunnon lepo on kuin laittaisi rahaa pankkiin – sen jälkeen jaksaa ehkä jopa tehdä niitä tehtävälistalla odottavia asioita.

Laiskuudessa on todellisuudessa useimmiten kyse jostakin näistä: itsekurin puutteesta, motivaatiopulasta tai siitä, ettei tehdyistä asioista saa palkintoa, esimerkiksi nautintoa. Joskus myös odotukset ovat liian korkealla – ja kovat paineet saavat olon vain häkeltyneeksi.

Siinä lepäillessäsi voit samalla miettiä, mihin aikasi kuluu esimerkiksi viikon aikana. Saatko mielestäsi tehtyä tarpeeksi? Hyvä, et ole laiska.

Jos toivoisit ehtiväsi enemmän, pohdi, miten voisit viilata ajankäyttöäsi. Mitkä asiat tuhlaavat aikaasi aivan turhaan? Entä ovatko odotuksesi joidenkin asioiden suhteen liian korkealla? Jos et saa mitään aikaiseksi, vaan aikaa löhöilyyn on yllin kyllin, yritä löytää keinoja, joiden avulla saat tärkeimmät asiat hoidettua. Vinkkejä löytyy esimerkiksi tästä jutusta: Iskikö motivaation puute? Näillä vinkeillä hoidat nekin asiat, jotka eivät huvittaisi.

Sitten on myös muutamia keinoja, joilla voi huijata itseään vähän vähemmän laiskaksi.

1. Laske rimaa

Riittäisikö, jos siivoaisit vähän suurpiirteisemmin? Roskaton lattia on parempi kuin se, ettet tee mitään, koska tiedät, että koko kodin puunaaminen kiiltäväksi veisi viikon. Tai jos päätät kuntoilla ensin kerran tai kaksi viikossa, saatat innostua lisäämään liikuntakertoja vähitellen – ja vaikket innostuisikaan, kertakin on parempi kuin ei mitään.

2. Jaa tehtävä pienempiin osiin

Kun kokonaisuus tuntuu liian isolta, se kannattaa pilkkoa pienempiin osiin. Kas, yhden pikkuasian hoitaminen ei ollutkaan homma eikä mikään!

3. Pidä itsestäsi huolta

Syö hyvin, kuntoile ja lepää. Mitä paremmin voit, sitä enemmän myös saat aikaan. Pidä huolta myös henkisestä hyvinvoinnistasi.

4. Tee yksi asia kerrallaan

Jos tekemistä on paljon, saattaa tuntua, että hautaudut tekemättömien asioiden vyöryn alle. Tunne pysyy kurissa, kun keskityt yhteen tehtävään kerrallaan.

5. Vahvista tahdonvoimaa

Internet on pullollaan vinkkejä tahdonvoiman lisäämiseen. Voit kannustaa itseäsi puuhakkaammaksi esimerkiksi miettimällä tekemisen tai tekemättä jättämisen seuraamuksia, hyötyjä ja palkintoja.

Lähteet: Psychology Today, Lifehacker, Success Consciousness

Lue myös:

Nyt loppuu se asioiden lykkääminen! Näin sen teet

Haluatko olla voittaja? Näillä keinoilla tsemppaat itsesi menestykseen

Iskikö motivaation puute? Näillä vinkeillä hoidat nekin asiat, jotka eivät huvittaisi

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.