Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Työelämästä ja taloudesta kirjoittava Inc.com-sivusto listasi asioita, jotka kuuluvat tehokkaiden ihmisten arkeen. Jos haluat edetä urallasi tai saada aikaan asioita, noudata seuraavia ohjeita.

1. Visualisoi menestyksesi

Mitä haluat saavuttaa elämässäsi? Visualisoi unelmasi ja matka määränpäähän. Tehokkaat ihmiset pitävät päämääränsä mielessä jatkuvasti.

2. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Älä pallottele liian monella asialla. Päätä päivittäin, mihin keskityt juuri tänään. Selvitä vanhat ongelmat uusien alta, ja määritä itsellesi, mikä asioistasi on tärkein. Aseta aikarajat ja pidä niistä kiinni.

3. Ole aktiivinen

Älä jumahda paikoillesi, vaan käytä luppoaika kävelyllä, ulkoilmassa tai liikkeellä. Liikunta auttaa tyhjentämään mielen ja parantaa luovuutta.

4. Sano välillä ei

Tehokkaat tyypit tietävät, etteivät voi hoitaa kaikkea. Jos et ole varma, että suoriudut tehtävästä, älä ota sitä vastaan. 

5. Arvosta aikaa

Käytä aikasi harkiten, äläkä anna esimerkiksi työpaikalla häiriötekijöiden horjuttaa keskittymiskykyäsi ja venyttää työntekoasi.

6. Pyydä apua

Jos tarvitset apua, pyydä sitä. Joskus ongelman ratkaisemiseen tarvitaan vain tuore näkemys tai uusi mielipide, ja voit voittaa aikaa avaamalla suusi.

7. Kuuntele

Vältyt väärinkäsityksiltä, jos opettelet kuuntelemaan. Kuuntele yhtä paljon kuin puhut.

8. Ole kiitollinen, älä omahyväinen

Kun olet kiitollinen ja tyytyväinen, saat mutkattomammin asioita aikaan elämässäsi. Yritä olla kiitollinen edes kerran päivässä, mutta älä sorru omahyväisyyteen.

Lue myös:

Yhtä häslinkiä? Näin saat työpäivästä tehokkaan

Helli selkää työpäivän keskellä – kolme helppoa ja tehokasta liikettä

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!