"Kunhan kuva on otettu, heitän pizzan kompostiin." Kuva: Shutterstock
"Kunhan kuva on otettu, heitän pizzan kompostiin." Kuva: Shutterstock

Malli Cara Delevingne, suuri pekonifani, on uuden ilmiön ytimessä: nyt mässäillään julkisesti roskaruualla ja syödään terveellisesti salaa.

Kiitos Facebookin, Instagramin ja Twitterin, syöminen ei ole enää yksityistä. Sen lisäksi, että sosiaalisten medioiden kuvavirrat ovat täynnä trendikkäitä brunssi-, smoothie- ja raakaruokakuvia, niiden rinnalla nähdään nyt myös roskaruokaa.

Normcore eli tavistyyli näkyy muotivalintojen lisäksi ruuassakin. Kun ennen Mäkkärissä hamppareiden ahmiminen pidettiin visusti salassa, nyt sillä elvistellään koko maailmalle.

Huippumallit eturivissä

Sunday Times -lehti kertoi sunnuntaina yhä useamman mallin, kuten Cara Delevingnen ja Jourdan Dunnin, pröystäilevän rasvaisen ruuan syömisellä somessa. "Näytän tältä, vaikka syön mitä sattuu", mallien kuvat viestittävät. Niillä luodaan valheellista kuvaa siitä, että hoikkuus tulee itsestään, kun oikeasti sen eteen paiskitaan salaa kovasti töitä. Esimerkiksi jos kuvissa syödään ranskiksia, oman kodin seinien sisällä katsotaan tarkasti, mitä suuhun pannaan.

Sunday Times nimittää ilmiötä stealth healthyksi eli  suomennettuna vaikkapa piiloterveilyksi. Sillä tarkoitetaan sitä, että syödään "huonosti" tai ilman huolen häivää, mutta ainoastaan silloin, jos joku todistaa tätä syömistä. Superterveilijänä tunnettu näyttelijä Gwyneth Paltrow puhuu esimerkiksi välillä herkullisesta katuruuasta, mutta mitä hän sitten syö? Vehnänituja.

Cara Delevingne otti syyskuussa jalkapohjaansa lempiruuallensa pekonille omistetun tatuoinnin. Kuva: Instagram

Malli Jourdan Dunn jakoi Instagramissa kuvan rasvaisesta synttäriateriastaan. Kuva: Instagram

"Täysin feikkiä"

Ilmiö on huomattu muuallakin. Aiemmin tänä vuonna Instagramiin ilmestyi tuntemattoman tahon ylläpitämä YouDidNotEatThat-tili, jonka tarkoituksena on nolata roskaruoalla elvisteleviä. Tili on jakanut muun muassa Caran ja vastikään aids-rooliaan varten monta kymmentä kiloa laihduttaneen Jared Leton mässäilykuvia.

– Siinä on kyse itsensä brändäämisestä. Kauniit muotibloggaajat ovat pahimpia. Vaikka kuvassa pizza koskettaa huuliasi, se ei tarkoita, että oikeasti olisit syömässä sen. Nämä hetket ovat täysin feikkejä, tilin ylläpitäjä kertoo Sunday Timesille.

Eikö terveellisesti syöminen ole enää "coolia"?

"Huuda vain hampurilaiseesi, niin vaatemerkki Ardenenkin kuvissa tehdään", youdidnoteatthat-tilillä irvaillaan. Kuva: Instagram

Lue myös:

Näin otat normcore-tyylin haltuun!

Roskaruoka pääsi muodin huipulle

Ryyppyilta saa ahmimaan 24 munkin verran roskaruokaa

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.