Gynekologi ja perinatologian erikoislääkäri Hanna Kahila sallii naisille kaksi lasia viiniä ennen imetystä. Miksi?

Saako imettävä äiti juoda alkoholia vai ei? Asia nousi puheenaiheeksi alkuviikosta, kun Helsingin Sanomat kertoi uusista perheiden ravintosuosituksista. Niiden mukaan imettävä äiti voi juoda lasillisen viiniä kerran kaksi viikossa ilman riskejä.

Moni nainen ei tiedä, että äidin veren alkoholipitoisuus ja vauvan rintamaidosta saama alkoholimäärä ovat eri asia, ja on siksi turhankin tarkka vaikkapa juhlissa, joissa tarjotaan kuohuviiniä.

Gynekologi ja perinatologian erikoislääkäri Hanna Kahila Naistenklinikalta sanoo, että imettää voi vaikka kahdenkin viinilasillisen jälkeen. Miksi äideille sitten on yleensä annettu tiukat ohjeet välttää alkoholia kokonaan?

– Ihmiset pelkäävät, että sääntöjen höllennys antaa luvan ryypätä ja rällätä, jolloin vauva jää hoitamatta, Kahila sanoo.

Hän niin ikään huomauttaa, että ravitsemuksellisesti alkoholissa on suuri määrä energiaa eikä juuri ravintoaineita.

– Toinen pelko minullakin on siinä, että ihmiset sekoittavat keskenään raskausajan juomisen ja imetysajan juomisen. Raskausaikana alkoholin nauttiminen on erittäin vaarallista sikiölle.

Imettäessä asia on eri. Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus: jos vauva imee yhden promillen vahvuista rintamaitoa, alkoholin määrä on niin häviävän pieni, ettei se ei juurikaan nosta vauvan veren alkoholipitoisuutta, Kahila selittää.

Käytännössä siis äiti ei pysty olemaan sellaisessa humalassa, että itse rintamaito olisi vaaraksi vauvalle. Äidin runsas alkoholinkäyttö ja lapsen hoitaminen humalassa sen sijaan on.

– Juominen ei saa olla humalahakuista, Kahila painottaa.

– Vauva pitää pystyä hoitamaan kunnolla, ilman tapaturmariskiä.

Kysely

Onko sinusta ok nauttia alkoholia ennen imetystä?

On.
On.
59.3%
Ei.
Ei.
40.6%
Ääniä yhteensä: 155
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.