Ne täyttävät lukiot ja yliopistot. Ne viittaavat, kun kysytään ja ovat muutenkin kilttejä. Vai kuinka?

Viime kesänä Helsingin Sanomat tiedusteli älykköraadiltaan, pitäisikö yliopiston pääsykokeet poistaa. Yksi raatilaisista, toimittaja, filosofian maisteri Minna Lindgren lausahti: ”En halua yhtään enempää elämälle vieraita seitsemän laudaturin vekkihametyttöjä lääkäreiksi, tuomareiksi ja opettajiksi.”

Jos pääsykokeet poistettaisiin, voisi olettaa, että kympin tytöt saisivat palkinnon hyvin suoritetusta lukiosta ja pääsisivät haluamaansa opiskelupaikkaan. Asia ei kuitenkaan ole noin yksinkertainen.

Kasvatustieteen professoria Elina Lahelmaa harmittaa lukea uutisia, joissa ”lukiot naisistuvat”, ”tytöt jyräävät pojat” ja ”naiset valtaavat yliopistot”.

– Lukioissa on ollut 50-luvulta lähtien tyttöenemmistö, eikä se ole siitä suurentunut.

Lukion jälkeen tapahtuu nimittäin jotain omituista. Ne todistuksen kympit, joista tytöt ovat siihen asti saaneet kehuja ja 25 euron stipendejä kevätjuhlassa, muuttuvatkin osoitukseksi aivottomasta ahkeruudesta ja tyttömäisestä tunnollisuudesta. Ainakaan ne eivät kerro mitään oikeasta lahjakkuudesta.

Heti siitä lähtien kun naisia on päästetty opinahjoihin, he ovat menestyneet hyvin opinnoissaan. Sata vuotta sitten ilmiö oli iloinen asia, mutta nykyään se näyttää joitakin pelottavan. Kun naiset ja miehet kilpailevat samoista korkeakoulupaikoista, jonain päivänä saattaa käydä niin, että naisia on yhteiskunnan johtopalleilla yhtä paljon kuin miehiä!

Elina Lahelman mielestä Suomessa ei vielä olla kovin lähellä sitä päivää. Opiskelualat ja ammatit ovat edelleen jakautuneet tiukasti miesten ja naisten puoliskoihin, eikä muutosta näy, vaikka siihen kuinka kannustetaan. Miesten perinteisillä kiinnostuksen kohteilla, teknisillä ja luonnontieteellisillä aloilla, on paremmat palkat ja helpompaa saada opiskelupaikka. Naisten himoitsemalla humanistisella puolella opiskelupaikat ovat tiukemmassa, eivätkä palkatkaan häävejä ole.

Eli edelleen tyttöjen kannattaa menestyä koulussa. Tyttöjen kymppi on vähän kuin poikien kasi.

Olitko kympin tyttö? Millaiseen valoon se on sinut työelämässä asettanut? Osallistu keskusteluun!

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.