Suomalaisessa juhannuksessa on se hyvä puoli, että siihen ei kuulu tolpan ympärillä tanssiminen. Kuva: Shutterstock
Suomalaisessa juhannuksessa on se hyvä puoli, että siihen ei kuulu tolpan ympärillä tanssiminen. Kuva: Shutterstock

Kun oikein miettii, koleasta juhannuksesta löytää hyviäkin puolia.

Juhannus on kamala juhla. Räntää sataa, hyttyset syövät, Tauno-eno sammuu nuotioon ja keskiolut loppuu kesken riippumatta siitä, monellako salkulla viikonloppuun on varauduttu. Koska jokaisesta pilvestä pitää kuitenkin etsiä hopeareunus, kokosimme kymmenen syytä, joiden avulla koleastakin juhannuksesta voi yrittää nauttia.

1. Kylmällä säällä ei ole pakko mennä mökille vaan voi jäädä hyvällä omatunnolla kotiin toljottamaan Netflixiä.

2. Jos kuitenkin lähtee mökille, siellä on kylmä, mutta ei niin kylmä kuin Etelämantereella, jonne on tänäkin juhannuksena luvassa noin 50 pakkasastetta.

3. Kun herää aamulla kauttaaltaan hyttysten syömänä, voi pikakelata mielessään marraskuuhun ja lohduttautua sillä, että silloin on varmaankin vielä kylmempää mutta toisaalta silloin ei ole hyttysiä.

4. Oikeastaan juhannuksena on lämmintä. Pitää vain mennä riittävän lähelle kokkoa.

5. Kun menee vielä lähemmäs kokkoa, saa ilmaisen ripsipermanentin.

6. Jouluna on pakko syödä laatikoita ja lipeäkalaa, vaikka niistä ei tykkää. Juhannukseen ei ole vielä keksitty liittää pakollisia perinneruokia – ehkä grillimakkaraa lukuun ottamatta. Ja nuotiohan lämmittää oikein tunnelmallisesti.

7. Juhannussima. No kyllähän se naurattaa. Vappunakin oli muuten kylmä.

8. Kylmällä säällä saa verhoutua pilkkihaalariin. Kukaan ei näe ettet ole rantakunnossa.

9. Kylmällä säällä juomat pysyvät varmasti kylminä. Jos juomat kaikesta huolimatta ovat lämpimiä, voi siitä päätellä, että on lämmin sää.

10. Onnea, mikäli aloitat kesälomasi vasta juhannuksen jälkeen! Et ole vielä hukannut yhtään hellepäivää!

Lue lisää:

Toivotko aina lämmintä juhannusta? Lue karmeat tilastot

Näin erotat joulun juhannuksesta

Juhannus sisätiloissa? Selätä tylsyys lautapeleillä – tässä parhaat!

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!