Bloody Mary -drinkistä löytyvä Worcesterkastike eli Worcestershire-kastike on PAHA. Kuva: Shutterstock
Bloody Mary -drinkistä löytyvä Worcesterkastike eli Worcestershire-kastike on PAHA. Kuva: Shutterstock

Wuu-ter-sheer. Mikä sana se sellainen on? Briteille hirveän tuttu, suomalaisille vähemmän.

Skvörrel. Skvirrel. Skrl.

Orava on vaikea, niin vaikea! Samoin Worcestershire (oikeasti wuss-ter-sheer), jota moni ei edes yritä lausua. Englanti tuottaa hankaluuksia suussa, sillä kieltä pitäisi pystyä rullaamaan suomalaisille täysin epänormaaleihin asentoihin.

Redditissä koottiin lista vieraskielisille vaikeimmista englanninkielisistä sanoista. Sen kärkisijoilta löytyi jutun alusta löytyvät kaksi ongelmatapausta, mutta myös joitain vähän helpompia.

Kymmenen vaikeinta sanaa

1. Worcestershire

2. Specific (tietty)

3. Squirrel (orava)

4. Brewery (panimo)

5. Phenomenon (ilmiö)

6. Derby (Derby-niminen kaupunki, paikallisottelu, ravit – sana tarkoittaa monta eri asiaa)

7. Regularly (säännöllisesti)

8. February (helmikuu)

9. Edited (muokattu)

10. Heir (perillinen)

No englanninkieliset voivat sitten puolestaan yrittää lausua hyvän työpäivän toivotukset suomalaisittain. ”Hyvää työpäivää!” on Ilta-Sanomien mukaan yksi suomen vaikeimmista lauseista ulkomaalaisille.

Jokainen vaikea sana on linkattu Google Translateen, jossa voit kuunnella, kuinka se oikeasti lausutaan. Kuuntele sana painamalla englanninkielisen sanan alta löytyvää kuuntele-kuvaketta.

Lue myös:

Osaatko lausua luksusmuotimerkkien nimet oikein?

Näitä ruokia et taatusti osaa lausua oikein

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30