Suomen kaupungit hiljenevät talviöiksi. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Shutterstock
Suomen kaupungit hiljenevät talviöiksi. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Shutterstock

Jos jotakin kaduille kaivataan, niin positiivisuutta ja muista välittämistä. Kyllikin siskot -ryhmä jalkautui Joensuun kaduille, joilla partioi myös Soldiers of Odin.

Viime viikkoina suomalaiskaupunkien kaduille on ilmestynyt partioita jos jonkinlaista. On sekä maahanmuuttovastainen Soldiers of Odin että sen pelleasuinen pilaversio Loldiers of Odin. Rasisminvastainen Kyllikin siskot -ryhmä kiersi viime perjantaina Joensuun kaduilla. Miten ensimmäinen partiointi-ilta sujui, Kyllikin siskojen perustaja Niina Ruuska?

– Ihmisiä oli aika vähän liikkellä, koska oli kova pakkanen, mutta vastaanotto oli tosi mukava. Puolet niistä, joille jäimme juttelemaan, sanoivat että ”ai te ootte niitä” ja puolet ihmettelivät, mistä on kysymys. Kun kerroimme, lamppu kuitenkin syttyi ja suhtautuminen oli hyvin positiivinen. Hymy tarttuu.

Moni Niinan tapaamista ihmisistä vertasi tilannetta 1990-lukuun, kun skinit valtasivat Joensuun kadut ja rasismi kukoisti kaupungissa.

– Ikäiseni nelikymppiset eivät oikein voi välttää sitä mielleyhtymää, vaikka uusi katupartio yrittääkin tehdä eroa skiniryhmään.

Noin viidentoista Kyllikin siskon joukko levitti hyvää mieltä Joensuussa perjantaina. Niina Ruuska yläkuvassa vasemmalla. Kuvat: Timo Stjernberg / VideoTimo
Noin viidentoista Kyllikin siskon joukko levitti hyvää mieltä Joensuussa perjantaina. Niina Ruuska yläkuvassa vasemmalla. Kuvat: Timo Stjernberg / VideoTimo

Nykyään Kaarinassa asuva Niina varttui Joensuussa.

– Siihen aikaan ajatus ei tainnut olla, että ketään suojeltaisiin. Henkilökohtaisesti minulla ei ole muita kokemuksia skineistä kuin turvallisuuden tunteen menetys. Sen perusteella valitsin, mitä reittejä kaupungissa kuljin.

Kyllikkien tapaamat ihmiset kokivat Joensuun nykyään melko turvalliseksi.

– Puhuimme kuitenkin siitä, että aina on syytä pitää silmänsä auki ja yleinen auttamisvelvollisuus on jo laissakin. Siitä on pidettävä huolta, etteivät ihmiset kävele apua tarvitsevan ohitse vain siksi, etteivät halua puuttua. Kiinnitetään huomio muuhunkin kuin älypuhelimeen.

Netistä ihmisten pariin

Soldier of Odin oli toivottanut Kyllikit tervetulleiksi Joensuun kaduille, mutta ryhmät eivät kohdanneet. Jokunen kaupunkilainen oli kuitenkin katupartioita nähnyt.

– Kommentit eivät olleet hirveän jyrkkiä, mutta ilmeestä pystyi tulkitsemaan, että tilanne ahdistaa.

Niinan tarkoituksena oli, että jos Odinin porukkaa tulee vastaan, jutellaan. Muutenkin hän kannustaa keskustelemaan ihmisten kanssa kasvokkain.

– Keskustelukulttuurin muutos sieltä internetin kahtia jakautuneesta maailmasta todelliseen keskusteluun on tärkeätä, Niina toteaa ja toivoo, että muutkin osallistuvat keskustelun avaamiseen.

– Perinteisesti suomalaiset ovat olleet rauhanomaisia ja sovittelevia. Äitinä ja nuorten asioita ajavana minua huolestuttaa, ettei kukaan puutu netin järkyttäviin kirjoitteluihin toisia ihmisiä kohtaan.

Niina Ruuskan mukaan Kyllikin siskot jatkavat toimintaansa pop up -tempausten hengessä. Toistaiseksi odotellaan kevättä.

– Emme koe, että partiointiin on talvella tarvetta. Luotamme poliisin ja pakkasen voimaan. 

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00