Odota hetki, otan ensin kuvan! Kuva: Shutterstock
Odota hetki, otan ensin kuvan! Kuva: Shutterstock

Uuden tutkimuksen mukaan kivan tilanteen ikuistaminen saa nauttimaan siitä vielä enemmän.

Ihana maisema, pakko ottaa kuva! Kännykän kaivaminen esiin saa toisinaan aikaan turhautuneita puuskauksia. Eläisivät hetkessä sen sijaan, että kuvaavat sitä, kriitikot sanovat.

Instagram-aikana keikoilla ja festareilla leijuu kännyköiden meri. Tämä on saanut esimerkiksi laulaja Adelen raivon partaalle. Myös jotkut ravintolat ja kokit ovat ärsyyntyneet siitä, että asiakkaat kuvaavat ruokaa ja jakavat otoksiaan sosiaalisessa mediassa.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus puoltaa kuitenkin elämäänsä ahkerasti dokumentoivia, sillä tulosten perusteella kuvan ottaminen saa nauttimaan mukavista asioista yhä enemmän. Kolmen eri yliopiston yhteistutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä.

Museossa on kivaa, ja ruoka maistuu

Tutkijat analysoivat yhdeksän kokeen aikana yli 2 000 ihmisen nautintoa ilman kuvaamista ja sen kera.

Esimerkiksi turistikiertoajelulla ihmiset iloitsivat enemmän, kun he saivat kuvata. Museossa ihmiset katsoivat kuvaamiaan asioita muita pidempään, ja he myös nauttivat enemmän näyttelyistä, joissa sai kuvata.

Ja ilouutisia ahkerille ruokakuvaajille: ihmiset, joita rohkaistiin ottamaan vähintään kolme kuvaa lounaastaan, uppoutuivat ateriaansa perusteellisemmin kuin ihmiset, joita ei kehotettu kuvaamaan.

Ruokakuvaamista puolustaa aiempikin tutkimus: pari vuotta vanhan yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan erilaiset rituaalit, kuten kuvan ottaminen ennen syömistä voivat saada ruoan maistumaan paremmalta ja nautiskelemaan siitä pidempään.

”Kuvatessa etsii asioita, jotka haluaa ikuistaa ja joista haluaa pitää kiinni.”

Ainoastaan räpsiminen ei tee uuden tutkimuksen mukaan onnelliseksi, sillä myös kuvan ottamisen suunnitteleminen lisäsi tutkittavien iloa.

– Meille selvisi, että kuvatessa todella katsoo maailmaa hieman eri tavalla. Silloin etsii asioita, jotka haluaa ikuistaa ja joista haluaa pitää kiinni, selittää yksi tutkijoista, Etelä-Kalifornian yliopiston markkinoinnin apulaisprofessori Kristin DiehlTime-lehdelle.

– Se saa ihmisen sitoutumaan kokemukseen, millä on tapana lisätä nautintoa, hän jatkaa.

Milloin kuvaamisesta ei saa iloa?

Psykologien American Psychological Assosiation -järjestön raportissa korostetaan myös, että nautinnon lisääntyminen edellyttää aktiivista osallistumista. Esimerkiksi koko tapahtuman itsekseen nauhoittava kamera ei tepsi, vaan kuvaajan on itsenäisesti päätettävä, mitä hän halua ikuistaa.

Kaikissa tilanteissa kuvaaminen ei ilahduttanut. Taidetta ja käsitöitä tehneet tutkittavat eivät nauttineet enemmän, kun he kuvasivat. Nautinto ei lisääntynyt silloinkaan, kun kuvaaminen häiritsi liikaa kokemusta, jos esimerkiksi tutkittavat joutuivat temppuilemaan hankalan kameran kanssa.

Tutkimuksen mukaan kuvaaminen voi myös tehdä epämiellyttävästä kokemuksesta vielä inhottavamman. Tutkijat huomasivat tämän esimerkiksi silloin, kun tutkittavat olivat safarilla ja näkivät leijonan hyökkäävän vesipuhvelin kimppuun, mikä on useimpien ihmisten mielestä vastenmielinen näky. Tapahtuman kuvanneet olivat nauttineet safarista vähemmän kuin muut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.