Tämä poikanen löytyi Inkoosta. Kuvat: Mari Lehmonen / Korkeasaari
Tämä poikanen löytyi Inkoosta. Kuvat: Mari Lehmonen / Korkeasaari

Korkeasaaren villieläinsairaalaan on tuotu viime viikkoina paljon uusia kuuttipotilaita, jotka pääsevät kesäkuntoon 20 kilon lihotuskuurilla.

Nälkiintynyt harmaahylkeen poikanen hämmästytti vappuaattona, kun se raahautui omakotitalon pihaan Raaseporissa. 12-kiloinen kuutti kuljetettiin Helsingin Korkeasaareen, jossa se saa nyt monenlaista hoitoa – keskellä kuuttiruuhkaa.

Raaseporin kuutti lepäilee nyt Korkeasaaressa.
Raaseporin kuutti lepäilee nyt Korkeasaaressa.

Raaseporin-pikkuhallin lisäksi Korkeasaaren villieläinsairaalassa nimittäin hoidetaan nyt kuutta muuta kuuttia.

– Se on poikkeuksellisen paljon, sanoo eläintenhoitaja Anne Hirvonen Korkeasaaren videolla.

Espoosta löytynyt kuutti kuvattuna huhtikuussa.
Espoosta löytynyt kuutti kuvattuna huhtikuussa.

Hirvosen mukaan ensimmäiset kuutit tuotiin jo maaliskuun lopussa. Pienimmät painoivat löytyessään alle kymmenen kiloa, ja ne olivat valkoisen karvan peitossa. Kaikki olivat liian laihoja selvitäkseen itsekseen.  Aliravitsemuksen lisäksi monia kuutteja lääkitään haavojen vuoksi. Raaseporin-poikasella on myös suuinfektio.

– Nyt vaan syötetään niitä niin paljon, että rasvaa kertyy niin paljon, että ne tarkenevat kalastella meressä.

Paraisilta Korkeasaareen saapunut kuutti huhtikuussa 2016.
Paraisilta Korkeasaareen saapunut kuutti huhtikuussa 2016.

Korkeasaaren tiedotteen mukaan kaikki kuutit pyritään lihottamaan kesäkuntoon eli reilun 30 kilon painoisiksi, ennen kuin ne vapautetaan luontoon hylkeidensuojelualueelle.

Isoimpien kuuttien toivotaan pääsevän mereen mahdollisimman pian,  Hirvonen mainitsee.  

Aluksi kuutit nauttivat rasvaista kalamössöä, jota niille syötetään letkulla. Sen jälkeen ne siirretään altaaseen, jossa uiskentelee eläviä kaloja.

– Kuutit opettelevat altaissa elävän kalan pyydystystä, missä erittäin suurena apuna on ollut Hannusjärven hoitokalastuksen yhteydessä pyydetty elävä kalasaalis. Villieläinsairaalassa tarve elävälle kalalle on nyt suuri, joten muutkin ovat tervetulleita tuomaan kalaa kuuttien syötäväksi, Korkeasaaren eläintarhasta sanotaan.

Vuosaaren kuutti pyydystää kalansa jo itse.
Vuosaaren kuutti pyydystää kalansa jo itse.
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.