Aijai, nyt vihloo! Italialaisen olkapää oli liian kova välipala Luisin hampaille.
Aijai, nyt vihloo! Italialaisen olkapää oli liian kova välipala Luisin hampaille.

Pureminen kuuluu tiettyyn lapsuuden kehitysvaiheeseen. Mutta jalkapalloilija Luis Suárez ei ole ainoa aikuinen haukkailija.

Eilen MM-jalkapallossa nähtiin erikoinen hetki, kun Uruguayn tähtihyökkääjä Luis Suárez puraisi kesken pelin Italian puolustajaa Giorgio Chielliniä olkapäähän.

Siis puri. Aikuinen mies.

Itse asiassa Suárez on upottanut hampaansa kilpakumppaneihinsa jo kahdesti aiemminkin.

Mikä miestä oikein vaivaa? Tuskin huippujalkapalloilijan tienesteillä nälkääkään näkee.

Pureminen liittyy ihmisillä yleensä lapsuuden kehitysvaiheeseen, jolloin he tutustuvat maailmaan suun avulla: maistavat hiekkaa ja puuta ja saattavatpa suuttuessaan puraista vanhempiaankin.

– Pieni lapsi voi purra, kun häntä suututtaa. Kyseessä on primitiivisen suuttumuksen reaktio, tapa ilmaista aggressiota, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland.

Jos lapsi puree, häntä tulee kieltää ja estää.

– Aikuisen tehtävä on auttaa lasta tunnetilojen säätelyssä ja sanallistaa lapsen tunne esimerkiksi sanomalla, että nyt sinua taitaa harmittaa. Lapsi saa olla vihainen. Lapsen tunne kuuluu hyväksyä, mutta sitä ei hyväksytä, että muille tai itselle tehdään pahaa.

Kallandin mukaan aikuiselta ihmiseltä on lupa vaatia iänmukaista käyttäytymistä.

– Aikuisen pureminen kertoo aikuisen ihmisen kypsymättömyydestä. Ei niin toimita. Aikuisiässä ihmisellä pitäisi olla kehittynyt itsehillintä ja tavat käsitellä tilanteita – ja käytöstavat.

Sen sijaan lapsilla impulssien hillintä ei ole vielä kehittynyt.

– Aivot kypsyvät hitaasti. Asiantuntijoiden mukaan vasta yli kaksikymmentävuotiaana ihmisen kyky hillitä itseään ja syy-seuraussuhteen hahmottaminen ovat täysin kehittyneet. Se, miten aivot kypsyvät ja kehittyvät, on kuitenkin yhteydessä muun muassa lapsuuden ja nuoruuden vuorovaikutussuhteisiin – lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen läsnäoloa ja tukea, jotta kehitys olisi optimaalinen.

Ehkä 27-vuotias jalkapalloilijamme tarvitsisi punaisen kortin lisäksi syliä:

Luis Suárez, sinua taitaa nyt harmittaa. Se on ymmärrettävää. Mutta purra ei saa.

Kuuluisat puraisut

Mike Tyson

Ainakin tähän asti unohtumattomin urheilupuraisu on ollut lähtöisin nyrkkeilijä Mike Tysonin hampaista. Mike haukkasi irti palan Evander Holyfieldin korvasta nyrkkeilyn raskaansarjan ottelussa vuonna 1997.

Luis Suárez

Urugualainen jalkapalloilija nousi vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen puhutuimmaksi henkilöksi hänen puraistuaan italialaista pelaajaa Giorgio Chielliniä olkapäähän. Suárez on urallaan jo kahdesti aiemmin haukannut vastustajiaan kentällä.

Jarkko Ruutu

Osaavat suomalaisetkin purra. Ottawa Senators -joukkueen riveissä pelannut jääkiekkoilija Jarkko Ruutu hyllytettiin palkatta kahdesta NHL-ottelusta vuonna 2009 tämän purtua Buffalo Sabres -joukkueessa pelannutta Andrew Petersiä sormeen.

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio