Imurointi: rentoutumista tai tuskaa. Kuva: Shutterstock
Imurointi: rentoutumista tai tuskaa. Kuva: Shutterstock

Prisman Facebook-kisan kuvituksessa naisluola on sisustettu muun muassa mikrolla, jonka päällä on imuri.

Tasa-arvo kunniaan: jos kerran miehet sisustavat miesluolia, kai nainenkin voi suunnitella omaa naisluolaansa, womancavea. Alun perin miesluolat taitavat kylläkin perustua siihen ajatukseen, että nainen hallitsee pariskunnan tai perheen sisustusta muuten, ja siksi mies tarvitsee kellarin tai muun luolan, jossa toteuttaa itseään. 

Joka tapauksessa Prisma on tarttunut ajatukseen naisluolasta ja julkaissut Facebook-sivullaan teemaan liittyvän kisailmoituksen. 

– Jos mancave on täynnä elektroniikkaa ja härpäkkeitä, niin mikä tekee womancaven? Kerro meille kolme asiaa, mitä unelmiesi rentoutumistilasta ei voi puuttua, ilmoitus kuuluu.

Kilpailuilmoitukseen on satanut kommentteja. Osa niistä käsittelee itse kisaa, osa kisan kuvitusta, jossa nainen hymyilee tietävän näköisenä tilassa, jossa on muun muassa ruskea nahkanojatuoli, iso televisio ja mikro, jonka päällä on imuri. 

Parhaiten kuvaa voinee luonnehtia termillä ”kysymyksiä herättävä”. Ainakin nämä asiat mietityttävät:

  1. Onko imurointi todella niin rentouttavaa, että imurin paikka on naisluolassa? Toisaalta, ehkä naisluolaan ovat päätyneet kaikki ne tavarat, joita naisen puoliso ei ole jaksanut katsella muualla kodissa. Silti robotti-imuri tuntuisi rentouttavammalta vaihtoehdolta kuin perinteinen.
  2. Miksi imuri on mikron päällä? Viimeksi kun tarkistimme, mikron päällä ei saanut säilyttää mitään. 
  3. Imuri ja mikro näkyvät, mutta missä ovat ihanan karvanpoistohetken tarvikkeet? ”Ehkä hella, nyrkki ja sitten joku lady sheiveri, koska karvojenpoisto ainakin mainosten mukaan on naiselle itsensä hemmottelua ja omaa aikaa,” Facebook-kommentissa vitsaillaan naisluolan sisustuksesta.
  4. Onko kuvan tuoli pyörivä? Pyörivät tuolit vain ovat kivempia kuin paikallaan pysyvät.
  5. Eikö telkkaria ole vaikea katsoa, kun imurin letku on sen edessä? Televisio taitaakin olla vain rekvisiittaa. Tai sitten kuvan nainen iloitsee siitä, että imuria ei tarvitse rytätä siivouskaappiin ja taistella letkun kanssa, vaan koko komeuden voi pinota kätevästi mikron päälle. Siitä nauttiessa unohtuvat hyvätkin tv-ohjelmat.
  6. Entä, jos kuvassa onkin niitä tavaroita, joita nainen ei halua naisluolaansa? Se selittäisi kuvan naisen muikean ilmeen. Ehkä tämä olikin kompa. 

Kysely

Ottaisitko imurin naisluolaasi?

En
En
82.0%
Kyllä
Kyllä
17.9%
Ääniä yhteensä: 39

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.