Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Väestöliiton ylilääkärin mukaan e-pillereitä voi käyttää yhtäjaksoisesti useamman kuukauden ajan, jolloin kuukautisiakaan ei tule.

Ajatus kesästä ilman kuukautisia kuulostaa monesta naisesta houkuttelevalta. Ehkäisypillereiden avulla kuukautisista voi päästä eroon jopa kuukausien ajaksi. 

Ylilääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Dan Apter Väestöliitosta sanoo, että e-pillereitä voi syödä turvallisesti useamman liuskan putkeen ilman taukoa, jolloin myöskään vuotojaksoa ei tule.

– Ehkäisypilleriliuskojen välissä ei tarvitse pitää taukoa. Yhtäjaksoisesta käytöstä ei ole mitään terveyshaittaa. Tyypillisimmin e-pillereitä syödään tauotta kolme kuukautta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ehkäisypillereistä on jo tarjolla kolmen kuukauden valmispakkauksia. Suomesta sellaisia ei vielä saa.

Apter muistuttaa, että e-pillereiden käyttöjakson pituus on alun alkaenkin määritelty täysin mielivaltaisesti. Yhdistelmäpillerien liuskassa on 21 pilleriä, joiden jälkeen on totuttu pitämään viikon tauko ennen uuden liuskan aloittamista.

– Alun perin tämä rytmi valittiin siksi, että se muistuttaa normaalia kiertoa.

Apterin mukaan kuukautisten väliin jättämisestä on hyötyä etenkin silloin, jos naisella on kohtalaisen matalahko hemoglobiinitaso, hän kärsii endometrioosista, kovista kuukautiskivuista tai muista kuukautisiin liittyvistä vaivoista kuten päänsärystä.

Samaan aikaan kun terveydenhuollon ammattilaiset jopa suosittelevat ehkäisypillereiden yhtäjaksoista käyttöä, yhä useampi nainen luopuu e-pillereistä. Tuoreen Naisterveystutkimuksen tulokset osoittavat, että vain 11 prosenttia naisista käyttää e-pillereitä, ja 67 prosenttia naisista on joskus syönyt niitä. Apterin mukaan ehkäisyä tarvitsevista naisista noin 25 prosenttia käyttää ehkäisypillereitä.

Moni nainen perustelee pillereistään luopumista muun muassa sillä, että ajatus hormonien syömisestä tuntuu epäluonnolliselta. Apter muistuttaa, että luonnollisen ja epäluonnollisen käsite on hyvin subjektiivinen.

– Ennen oli luonnollista se, että nainen synnytti ja imetti säännöllisesti, jonka vuoksi myös vuodottomia jaksoja oli säännöllisesti.

Lue myös:

Rahanhukkaa, suohirviöitä ja lihomista – tämän takia naiset luopuvat e-pillereistä

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi?

Pelottavatko e-pillerit? Tässä 4 luomumpaa vaihtoehtoa ehkäisyyn