Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Väestöliiton ylilääkärin mukaan e-pillereitä voi käyttää yhtäjaksoisesti useamman kuukauden ajan, jolloin kuukautisiakaan ei tule.

Ajatus kesästä ilman kuukautisia kuulostaa monesta naisesta houkuttelevalta. Ehkäisypillereiden avulla kuukautisista voi päästä eroon jopa kuukausien ajaksi. 

Ylilääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Dan Apter Väestöliitosta sanoo, että e-pillereitä voi syödä turvallisesti useamman liuskan putkeen ilman taukoa, jolloin myöskään vuotojaksoa ei tule.

– Ehkäisypilleriliuskojen välissä ei tarvitse pitää taukoa. Yhtäjaksoisesta käytöstä ei ole mitään terveyshaittaa. Tyypillisimmin e-pillereitä syödään tauotta kolme kuukautta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ehkäisypillereistä on jo tarjolla kolmen kuukauden valmispakkauksia. Suomesta sellaisia ei vielä saa.

Apter muistuttaa, että e-pillereiden käyttöjakson pituus on alun alkaenkin määritelty täysin mielivaltaisesti. Yhdistelmäpillerien liuskassa on 21 pilleriä, joiden jälkeen on totuttu pitämään viikon tauko ennen uuden liuskan aloittamista.

– Alun perin tämä rytmi valittiin siksi, että se muistuttaa normaalia kiertoa.

Apterin mukaan kuukautisten väliin jättämisestä on hyötyä etenkin silloin, jos naisella on kohtalaisen matalahko hemoglobiinitaso, hän kärsii endometrioosista, kovista kuukautiskivuista tai muista kuukautisiin liittyvistä vaivoista kuten päänsärystä.

Samaan aikaan kun terveydenhuollon ammattilaiset jopa suosittelevat ehkäisypillereiden yhtäjaksoista käyttöä, yhä useampi nainen luopuu e-pillereistä. Tuoreen Naisterveystutkimuksen tulokset osoittavat, että vain 11 prosenttia naisista käyttää e-pillereitä, ja 67 prosenttia naisista on joskus syönyt niitä. Apterin mukaan ehkäisyä tarvitsevista naisista noin 25 prosenttia käyttää ehkäisypillereitä.

Moni nainen perustelee pillereistään luopumista muun muassa sillä, että ajatus hormonien syömisestä tuntuu epäluonnolliselta. Apter muistuttaa, että luonnollisen ja epäluonnollisen käsite on hyvin subjektiivinen.

– Ennen oli luonnollista se, että nainen synnytti ja imetti säännöllisesti, jonka vuoksi myös vuodottomia jaksoja oli säännöllisesti.

Lue myös:

Rahanhukkaa, suohirviöitä ja lihomista – tämän takia naiset luopuvat e-pillereistä

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi?

Pelottavatko e-pillerit? Tässä 4 luomumpaa vaihtoehtoa ehkäisyyn

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle.