Millaista on työskennellä presidentinvaaleissa ehdokkaan taustajoukoissa? Kiinnostavaa, työntäyteistä – ja raadollista.

Kuva Andreas Janett

Riikka Kämpin ja Jussi Lähteen kirjoittama Sydänten presidentti (Helsinki kirjat, 2012) on kiinnostava kurkistus kampanjakoneiston siihen puoleen, joka ei vaalien aikana näkynyt ulospäin.

"'Mitä Pekalle kuuluu?', huudahtivat ystäväni yhteen ääneen kun tulin uuden vuoden juhliin. Huomautin hieman happamana, että ainoastaan äitini ja Pekka Haavisto kysyvät, mitä minulle kuuluu, kaikkia muita kiinnostaa nykyään enemmän Pekan kuulumiset”, Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kuvailee kirjassa.

Hän paljastaa myös, miten taustajoukot opettelivat vastaamaan tiedotusvälineiden kyselyihin ehdokkaan puolesta haavistolaisemmin kuin Haavisto itse.

"Media teki kiihtyvällä tahdilla vaalijuttuja ja lähetti ehdokkaille kysymyspatteristoja. (...) Tehtailimme Lindan kanssa vastauksia. Linda Nyholm opiskelee Skotlannin yliopistossa kansainvälistä politiikkaa ja ilmoittautui viettämään kuukauden kesälomansa Suomessa vapaaehtoisena Pekan kampanjassa. (...) Linda osoittautui mestariksi hallitsemaan Pekan mielipiteiden kirjoa. Saatoin tarkistaa häneltä, mitä Pekka haluaisi sanoa vammaisten perheille tai miten Pekka näkisi Suomen roolin maailman väestönkasvun hillitsijänä."

Yksityiselämä tauolla

Kampanjapäällikön oma yksityiselämä oli vaaleja edeltävät viikot koko lailla hyllyllä.

"En voinut enää kulkea töihin bussilla. Puhelin soi aamusta iltaan ja puolen tunnin bussimatka oli liian pitkä tauko olla vastaamatta. (...) Koko tammikuun ajan ajoin aamulla taksilla töihin ja iltamyöhään takaisin."

Noina viikkoina ei ollut aikaa perheelle, ystävistä puhumattakaan.

"Aiemmin ihmettelin Matti Vanhasen nettideittailua, mutta en enää. Presidenttiehdokkaan tai pääministerin, jopa kampanjapäällikön, pitäisi kertoa treffeistään useammalle ihmiselle etukäteen, jos mielisi vapauttaa ohjelmastaan tapaamiseen tarvittavat tunnit. On vaikea kuvitella nolompaa asiaa kuin kertoa työkavereilleen olevansa menossa tapaamaan tuntematonta ihmistä romanssin toivossa."

Kirjassa Riikka kertoo myös keskustelusta, jonka hän kävi eräänä iltana kampanjatoimistolla siivoojan kanssa.

"Hän siivosi toimistoa virka-ajan jälkeen ja usein olimme kahden. Tervehdimme aina ja vaihdoimme lyhyesti kuulumiset, niin lyhyesti kuin perheenäidit työpaikoillaan sosiaalisuuttaan toteuttavat."

Yhtenä iltana siivooja kysyi, onko Riikka naimisissa. "Minä arvasin", nainen vastasi kuultuaan, että Riikka on eronnut, ja jatkoi: "Tunsin kerran samanlaisen naisen. Hänkin oli aina töissä ja naapurin rouva vei hänen miehensä."

Valtataistelu söi voimia

Kirjassa tuodaan päivänvaloon myös kampanjaväen ja vihreiden puoluetoimiston välinen valtataistelu, joka salattiin jopa Pekka Haavistolta itseltään, ettei hänen keskittymisensä herpaantuisi.

"Tilannetta varjosti ainoastaan se, että suhteet puoluetoimistoon, erityisesti puoluesihteeri Panu Laturiin ja kouralliseen puolueaktiiveja, olivat hyvin jännitteiset. (...) Kun kohtasin henkilökohtaista arvostelua – ja kohtasin sitä useammin kuin missään aiemmassa tehtävässäni – se satutti ja usein jopa itkin. (...) Syvää luottamuspulaa henkivä toiminta aiheutti korvaamatonta ajan hukkaa tilanteessa, jossa kaikkien voimien olisi pitänyt toimia samaan suuntaan, voittoon presidentinvaaleissa."

Riikka haki perspektiiviä tilanteeseen lukemalla klassikkokirjaa lähes viidensadan vuoden takaa, Machiavellin Ruhtinasta.

"Jos olisi ehtinyt lukea Ruhtinaan muistinvirkistykseksi jo kampanjan aikana, olisin ehkä tajunnut toimia toisin. Olisin kenties ymmärtänyt nostaa eturiviin ne, jotka koin epälojaaleiksi enkä siksi erityisen palkitsemisen arvoisiksi, koska olisin saattanut ymmärtää sen tuovan rauhan niille, jotka lojaaleina halusivat Pekan vain menestyvän parhaalla mahdollisella tavalla."

Nyt Riikka odottaa uteliaana, millainen keskustelu kirjasta nousee.

– En oikeastaan ajatellut sitä kirjoittaessani. Kirjoitin vain flow'ssa ikään kuin kirjoittaisin vain itselleni ja suljin pois mielestäni sen pohdiskelun, mitä joku tuleva lukija tekstistä ajattelee.

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Mitä horoskooppi lupaa sinulle tällä viikolla?

Oinas 21.3.–19.4.

Nyt on päätöksenteon aika. Älä kuitenkaan tee mitään hätiköityä, vaan selvitä tarkkaan kaikki taustat ja juttele asiasta luotettavan ystävän kanssa. Jos pääset työmatkalle tai muuhun ammatilliseen tapahtumaan, uusia ovia voi avautua.

Härkä 20.4.–20.5.

Saat tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä! Vihdoinkin voi olla otollinen aika erään pitkäaikaisen unelman toteuttamiseen. Panosta parisuhteeseesi ja muista hemmotella myös itseäsi. Kukaan ei jaksa paahtaa satasta ilman väliaikahuoltoa.

Kaksonen 21.5.–21.6.

Hengitä syvään ja päästä irti. Turha stressaaminen ei vie sinua nyt mihinkään, joten muuta strategiaasi. Asiat tapahtuvat kyllä sitten, kun on niiden aika. Sinun kannattaa kuitenkin hoidella akuutit talousasiat kuntoon, silloin energiaa ei enää mene niiden vatvomiseen.

Rapu 22.6.–22.7.

Nakkaa korot kohti kattoa ja lähde ihmisen pariin! Myös lomasuunnitelmien tekemiselle kannattaa raivata aikaa. Kun on jotain hauskaa odotettavaa, työmotivaatiokin kohenee. Vältät turhat virheet, kun et ryntää töissä ensimmäisenä uuden projektin pariin, vaan opi rauhassa kollegoiltasi.

Leijona 23.7.–22.8.

Joku tarvitsee apuasi, vaikka hän ei ehkä osaa pyytää sitä sinulta kovin suorasanaisesti. Pidä korvat höröllä ja seuraa sydämesi ääntä. Joku lähelläsi yrittää keikuttaa venettä. Älä lähde mukaan juoruiluun, vaan keskity omaan suoritukseesi. Diplomatialla pääset kaikkein pisimmälle.

Neitsyt 23.8.–22.9.

Puhu rohkeasti ääneen haaveistasi ja aikomuksistasi, saattaa olla että juuri oikea taho sattuu kuuluville. Saatat saada läheisesi varpaisilleen liian nopealla päätöksenteolla. Yritä siis huomioida myös muiden tunteet. Jos keskustelet asioista avoimesti, muut kyllä ymmärtävät sinun kantasi.

Vaaka  23.9.–22.10.

Jätä menneet taakse ja käännä katseesi tiivisti tulevaan. Perhepiirissä tapahtuu nyt jotain kuohuttavaa, mutta älä lähde mukaan draamaan. Yritä löytää kompromissi, joka tyydyttää kaikkia. Kun laitat kotia uuteen uskoon, kuuntele myös läheistesi mielipiteitä.

Skorpioni 23.10.–22.11.

Nyt on lupa ajatella isosti! Kun teet tarkat suunnitelmat, pääset lähemmäksi unelmaasi. Ole tarkkana raha-asioissa ja pidä kielesi keskellä suuta, nyt joku saattaa yrittää pumpata sinulta tietoa asioista, joita ei kannata ulkopuolisille hölistä.

Jousimies 23.11.–21.12.

Olet täynnä uusia ideoita, mutta yritä silti pysyä housuissasi. Älä vielä esittele niitä muille, vaan hio ideat ensin aidoiksi timanteiksi. Jos joku yrittää suostutella sinua riskialttiiseen hankkeeseen, mieti tarkoin askelmerkkisi. Tällä ihmiselle ei ehkä ole puhtaat jauhot pussissa.

Kauris 22.12.–20.1.

Päästä innostuneisuutesi ja luovuutesi laukkamaan, niin säkenöintisi huomataan kyllä. Asiat rullaavat siis hyvään suuntaan! Älä vaivaa päätäsi sillä, mitä muut tekevät, vaan kuuntele omaa sisäistä ääntäsi. Huomioi perheesi ja satsaa omaan hyvinvointiisi.

Vesimies 21.1.–19.2.

Joku yrittää heittää kapuloita rattaisiisi, ole varovainen. Keskity omaan suoritukseesi ja pidä fokus kirkkaana. Romantiikkaa on ihanasti ilmassa, joten heittäydy tunteen vietäväksi. Jokaisella on välillä lupa vähän leijua! Vaikka tyrkyllä olisi houkuttelevia tarjouksia, älä elä yli varojesi.

Kalat 20.2.-20.3.

Työrintamalla puhaltavat rohkaisevat tuulet, jotka saattavat töniä sinua kohti vauraampaa tulevaisuutta. Joku läheinen ihminen, johon olet luottanut kuin vuoreen, joutuu epäilyttävään valoon. Yritä olla armelias. Panosta omaan terveyteesi – liikunta tekee hyvää myös mielelle.