Kahdella kysymyksellä voi varmistaa, onko kivennäisvesi haitaksi hampaille vai ei.

Maustetut kivennäis- ja muut kuplavedet ovat joko kalorittomia tai hyvin kevyitä. Terveellisiä siis, niinhän sitä luulisi.

Monet maustetut vedet ovat kuitenkin haitallisia hampaille: niiden pH-arvo on liian matala (alle 5), ja moniin on lisätty myös erilaisia sokereita.

Näillä kahdella kysymyksellä selvität kaupan hyllyllä, onko vetesi hampaille haitallista vai ei.

1.  Onko happoja?

Hiilihappo (tuoteselosteessa hiilidioksidi) ei ole haitallista hampaille, mutta monet muut hapot ovat. Hampaille vahingollisia happoja ovat esimerkiksi sitruuna-, omena- ja muut hedelmähapot.

2. Onko kaloreita?

Jos makuvedessä on kaloreita, siinä on joko hedelmämehuja tai sokereita. Hedelmämehut ovat hyvin happamia ja sokerit taas oivaa ravintoa hammaspeikoille. Hampaille haitallisimpia sokereita ovat sakkaroosi (ns. tavallinen sokeri), fruktoosi (hedelmäsokeri),  glukoosimaltoosi ja tärkkelyssiirapit.

Keinotekoiset makeuttajat, joita ovat esimerkiksi aspartaami, asesulfaami K, sukraloosi ja sakariini, ovat sen sijaan vaarattomia hampaille. Toinen asia sitten on, jos haluaa vältellä keinotekoisia makeutusaineita jostain muusta syystä.

Jos silti juot – muista nämä vinkit

1. Käytä pilliä

Jos et kerta kaikkiaan halua pitää itseäsi erossa haitallisen happamista juomista, juo niitä edes pillillä. Silloin hampaat välttyvät enimmältä kosketukselta kuplajuomaan.

2. Juo kerralla paljon

On parempi hulauttaa puolen litran pullo kymmenessä minuutissa kuin lipitellä juomaa pitkin päivää. Kuplavesien (tai muunkaan ruuan tai juoman) aiheuttama happohyökkäys ja hampaiden eroosio eivät riipu siitä, kuinka paljon juomaa kerralla juo vaan siitä, kuinka usein niitä juo. Jos hampaat eivät saa olla ruokailujen ja juomisten välissä rauhassa, luontainen suojausmekanismi häiriintyy.

Lähteet mm. Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto