Kahdella kysymyksellä voi varmistaa, onko kivennäisvesi haitaksi hampaille vai ei.

Maustetut kivennäis- ja muut kuplavedet ovat joko kalorittomia tai hyvin kevyitä. Terveellisiä siis, niinhän sitä luulisi.

Monet maustetut vedet ovat kuitenkin haitallisia hampaille: niiden pH-arvo on liian matala (alle 5), ja moniin on lisätty myös erilaisia sokereita.

Näillä kahdella kysymyksellä selvität kaupan hyllyllä, onko vetesi hampaille haitallista vai ei.

1.  Onko happoja?

Hiilihappo (tuoteselosteessa hiilidioksidi) ei ole haitallista hampaille, mutta monet muut hapot ovat. Hampaille vahingollisia happoja ovat esimerkiksi sitruuna-, omena- ja muut hedelmähapot.

2. Onko kaloreita?

Jos makuvedessä on kaloreita, siinä on joko hedelmämehuja tai sokereita. Hedelmämehut ovat hyvin happamia ja sokerit taas oivaa ravintoa hammaspeikoille. Hampaille haitallisimpia sokereita ovat sakkaroosi (ns. tavallinen sokeri), fruktoosi (hedelmäsokeri),  glukoosimaltoosi ja tärkkelyssiirapit.

Keinotekoiset makeuttajat, joita ovat esimerkiksi aspartaami, asesulfaami K, sukraloosi ja sakariini, ovat sen sijaan vaarattomia hampaille. Toinen asia sitten on, jos haluaa vältellä keinotekoisia makeutusaineita jostain muusta syystä.

Jos silti juot – muista nämä vinkit

1. Käytä pilliä

Jos et kerta kaikkiaan halua pitää itseäsi erossa haitallisen happamista juomista, juo niitä edes pillillä. Silloin hampaat välttyvät enimmältä kosketukselta kuplajuomaan.

2. Juo kerralla paljon

On parempi hulauttaa puolen litran pullo kymmenessä minuutissa kuin lipitellä juomaa pitkin päivää. Kuplavesien (tai muunkaan ruuan tai juoman) aiheuttama happohyökkäys ja hampaiden eroosio eivät riipu siitä, kuinka paljon juomaa kerralla juo vaan siitä, kuinka usein niitä juo. Jos hampaat eivät saa olla ruokailujen ja juomisten välissä rauhassa, luontainen suojausmekanismi häiriintyy.

Lähteet mm. Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto

Miten hyvin tunnet ”tätikielen”? Ota selvää vastaamalla 16:een kysymykseen.

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***