Dokumentti ruotsalaisfutiksen supertähdestä on myös universaaleja teemoja käsittelevä menestystarina.

Ruotsin kaikkien aikojen menestynein jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović mielletään usein ylimieliseksi oikuttelijaksi. Mainio dokumenttielokuva sukeltaa kuitenkin pintaa syvemmälle ja paljastaa supertähdestä toisenlaisen puolen.

Fredrik ja Magnus Gerttenin ohjaama Nuori Zlatan keskittyy nimensä mukaisesti kohutun jalkapallotähden uran alkuvaiheisiin. Jo Malmö FF:n ja Ajaxin aikoihin nuori lupaus ajautui kahnauksiin niin valmentajien kuin pelitovereidenkin kanssa. Kiistämättömän lahjakas Zlatan oli supertähti, jolle oma suoritus vaikutti olevan joukkueen menestystä tärkeämpi.

Koppavan ja kurittoman julkisuuskuvan alta paljastuu nuorukainen, joka elää omien sääntöjensä mukaan.

Valtaosa dokumentin materiaalista on kuvattu aikana, jolloin Zlatan vielä päästi kamerat kurkistamaan pukukoppeihin ja kotisohvalleen. Lisäksi tekijät ovat haastatelleet uran varrella vaikuttaneita ihmisiä, muun muassa Ajaxissa samaan aikaan pelannutta Jari Litmasta. Lopputulos on yllättävän intiimi. Koppavan ja kurittoman julkisuuskuvan alta paljastuu monimutkainen, itsekriittinen nuorukainen joka elää omien sääntöjensä mukaan. Nuori Zlatan on uniikki henkilökuva, mutta myös universaaleja teemoja käsittelevä menestystarina. Eikä siitä nauttiakseen tarvitse edes tietää mikä on paitsio.

Katso traileri:

Nuori Zlatan

****

Ensi-ilta 22.4.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.