PSY:n Gangnam Style on Youtuben kaikkien aikojen katsotuin video. Kuva: Reuters
PSY:n Gangnam Style on Youtuben kaikkien aikojen katsotuin video. Kuva: Reuters

Koskaan ei ole niin kiire, etteikö yhtä kissavideota ehtisi katsoa.

Onnea 10-vuotiaalle! Youtube-videopalvelu näki päivänvalon 17.5.2005, ja siitä asti se on vain kasvattanut suosiotaan.

Synttäritiedotteessa kerrotaan, että YouTube ylitti miljardin kuukausikäyttäjän rajan vuonna 2013 ja tällä hetkellä palveluun ladataan 300 tuntia videoita joka minuutti. Vuonna 2010 sama luku oli 24 tuntia.

Palvelun kaikkien aikojen katsotuin video on eteläkorealaisen PSY:n Gangnam Style -musiikkivideo. Suomessa suosittuja ovat kotimaisten artistien, esimerkiksi Robinin, Cheekin ja JVG:n musiikkivideot.

Ei-musiikkivideoiden listalla jyräävät Justimus-nuorukaisten sekä Youtube-sensaation Sara Forsbergin eli Smokahontasin, nykyiseltä artistinimeltään Saaran videot.

Viihdyttämisen lisäksi palvelu on myös opettanut meille paljon. Esimerkiksi nämä asiat:

1. Jos taitoa ei voi oppia Youtubesta, sitä ei tarvitse

Kim Kardashian -meikki? Kitaransoitto? Videosivusto on oikea neuvojen aarreaitta.

2. Youtuben avulla voi päästä maailmanmaineeseen

Jopa piskuisesta Suomesta! Sen on osoittanut esimerkiksi Pietarsaaresta kotoisin oleva Sara Forsberg, joka muutti Yhdysvaltoihin tekemään musiikkia. Moniko nuori enää haaveilee poliisin tai opettajan ammatista?

Lue juttu Youtuben megatähdistä täältä.

3. Videoiden avulla voi tehdä hyvää

Jääsaavihaaste kesällä 2014 osoitti, ettei Youtube ole pelkkää hauskanpitoa varten. Ice Bucket Challengen avulla kerättiin varoja lihaksia rappeuttavan ALS-taudin tutkimukseen sekä lisättiin tietoisuutta sairaudesta.

4. Arki on usein ihmeitä kiinnostavampaa

Tarja ja Mika Niemelä kuvaavat ruokakassiensa sisällöt Youtubeen. He esittelevät tavarat yksitellen ja saattavat kertoa, miksi valitsivat ostoskassiin mitäkin. Kyse on unboksauksesta, jossa paketin avaaminen hitaasti ja huolella sekä sisällön esitteleminen on se juttu.

5. Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi katsella kissavideota

Tai jos on, kannattaa miettiä elämänarvojaan tarkasti. Katso nyt tätäkin suloista rääpälettä, joka tekee tuttavuutta siilin kanssa!

Lue myös:

Youtube-tähti Sara Forsberg: ”Minua on yritetty muuttaa, eikä se pääty ikinä hyvin”

Mannerheim-parodia kiinnostaa Ruotsissa asti

Nyt.fi: Pariskunnan ruokaostoksista tuli nettihitti – ”Sitä me tykätään itsekin katsoa”

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****