Ultra Bran Sinä lähdit pois -kappale syntyi neljässä tunnissa laulukilpailua varten.

Yksi 90-luvun suomipopin legendaarisimmista biiseistä, Ultra Bran Sinä lähdit pois, syntyi aikoinaan neljässä tunnissa.

– Vanha ylioppilastalolla oli leikkimielinen kilpailu, aikaa oli vain neljä tuntia tehdä biisi. Sinä lähdit pois on ollut omituisin yksittäisistä sävellyprosesseista, Kerkko Koskinen muisteli Radio Suomipopilla.

Biisissä lauletaan yön viimeinen drinkki, aamiaiseksi vaihtuu. Tämä pätkä aiheutti aikoinaan plagiointiepäilyjä, sillä kahdessa muussakin suomalaisessa kappaleessa lauletaan näin.

– Nämä sanat oli piti sisällyttää kilpailubiiseihin, Kerkko selitti.

Sinä lähdit pois oli Ultra Bran vuonna 1997 julkaistun Kroketti-albumin ainut single, ja se sai paljon radiosoittoa. Siitä tuli myös yksi 90-luvun suosituimmista erobiiseistä.

Kerkko lahjoi kaverinsa juomilla

Kerkko Koskinen kertoi Me Naisten haastattelussa reilu 15 vuotta sitten, että koko bändi – Ultra Bra – sai alkunsa, kun hän kuuli vuonna 1994 kilpailusta, jossa etsittiin uusia yhteiskunnallisia lauluja.

– Soitin kavereilleni ja sanoin, että nyt osallistutaan. Tarvitsen sanoja
ja laulajia. Tulkaa meille, tarjoan juomat. Istuimme pöydän ääreen ja löin paperit eteen. Aamulla heräsin ja katsoin, mitä olimme saaneet aikaan. Suurin osa alkuaikojen lauluistamme syntyi samaan tapaan, illanistujaisissa. Sen takia niissä kai on vähän häirikkömeininki, Kerkko kertoi vuonna 1998.

Katso klippi Kerkon haastattelusta. Jos video ei näy, voit katsoa sen myös Radio Suomipopin sivuilta.

Video: Radio Suomipop/Nelonen

Lue myös:

Paula Vesala Kerkko Koskinen Kollektiivista: "En ole jättänyt bändiä lopullisesti"

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****