Ultra Bran Sinä lähdit pois -kappale syntyi neljässä tunnissa laulukilpailua varten.

Yksi 90-luvun suomipopin legendaarisimmista biiseistä, Ultra Bran Sinä lähdit pois, syntyi aikoinaan neljässä tunnissa.

– Vanha ylioppilastalolla oli leikkimielinen kilpailu, aikaa oli vain neljä tuntia tehdä biisi. Sinä lähdit pois on ollut omituisin yksittäisistä sävellyprosesseista, Kerkko Koskinen muisteli Radio Suomipopilla.

Biisissä lauletaan yön viimeinen drinkki, aamiaiseksi vaihtuu. Tämä pätkä aiheutti aikoinaan plagiointiepäilyjä, sillä kahdessa muussakin suomalaisessa kappaleessa lauletaan näin.

– Nämä sanat oli piti sisällyttää kilpailubiiseihin, Kerkko selitti.

Sinä lähdit pois oli Ultra Bran vuonna 1997 julkaistun Kroketti-albumin ainut single, ja se sai paljon radiosoittoa. Siitä tuli myös yksi 90-luvun suosituimmista erobiiseistä.

Kerkko lahjoi kaverinsa juomilla

Kerkko Koskinen kertoi Me Naisten haastattelussa reilu 15 vuotta sitten, että koko bändi – Ultra Bra – sai alkunsa, kun hän kuuli vuonna 1994 kilpailusta, jossa etsittiin uusia yhteiskunnallisia lauluja.

– Soitin kavereilleni ja sanoin, että nyt osallistutaan. Tarvitsen sanoja
ja laulajia. Tulkaa meille, tarjoan juomat. Istuimme pöydän ääreen ja löin paperit eteen. Aamulla heräsin ja katsoin, mitä olimme saaneet aikaan. Suurin osa alkuaikojen lauluistamme syntyi samaan tapaan, illanistujaisissa. Sen takia niissä kai on vähän häirikkömeininki, Kerkko kertoi vuonna 1998.

Katso klippi Kerkon haastattelusta. Jos video ei näy, voit katsoa sen myös Radio Suomipopin sivuilta.

Video: Radio Suomipop/Nelonen

Lue myös:

Paula Vesala Kerkko Koskinen Kollektiivista: "En ole jättänyt bändiä lopullisesti"

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****