Kaliforniassa syntyneen esikoiskirjailijan Emma Clinen hittiromaani Tytöt on loistavasti kerrottu kasvutarina. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kaliforniassa syntyneen esikoiskirjailijan Emma Clinen hittiromaani Tytöt on loistavasti kerrottu kasvutarina. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Me Naisten toimitus vinkkaa vuoden parhaat kirjat.

Lotta Nuotio: Yksi miljoonista – Modin pako Syyriasta

Hyytävä tositarina kertoo nuoresta lääketieteenopiskelijasta, jonka elämä muuttuu kirjaimellisesti yhdessä yössä Syyrian sisällissodan puhjettua. Istanbulissa asuvan toimittajan Lotta Nuotion kirjoittama kirja kertoo yhden ihmisen kautta monta oleellista asiaa Euroopan pakolaiskriisistä. Kirjaa on vaikea laskea käsistä ennen loppuratkaisua. Lue arvio!

Andrew Michael Hurley: Hylätty ranta

Hylätyssä rannassa kunnon vanhanajan kummitustarinan henkeä: on syrjäinen saaripahanen, mystistä uskonnollista lahkoa, mykkiä lapsia, pelottavia luonnonvoimia ja friikahtanutta paikallisväkeä. Pahaenteinen tunnelma pitää luisen kylmissä näpeissään loppumetreille asti. Tämä on niitä kirjoja, jotka on ahmittava yhdeltä istumalta ja henkeä pidätellen. Lue arvio!

Hanna Weselius: Alma

Helsingin Sanomien arvostetun esikoiskirjapalkinnon voittaja on hullun ihana, räyhäkkä, feministinen ja ennen kaikkea hemmetin hauska romaani. Lue arvio!

Jan-Philipp Sendker: Sydämenlyönneissä ikuisuus

Kaunis tarina burmalaiskylään matkustavasta naisesta, joka etsii kadonnutta isäänsä ja oppii samalla sukujuuristaan ja elämästä ylipäätään. Samalla saa ahmia huikean matkakertomuksen, jos itämainen eksotiikka kiinnostaa. Lempeä ja rakkautta henkivä kirja. Lue arvio!

Emma Cline: Tytöt

Tarkkanäköinen ja älykäs kuvaus teinityttöydestä ja naiseksi kasvamisesta. Charles Mansonin murhakultti jää sivuosaan. Lue arvio!

Johanna Elomaa: Säästä ajatuksesi eläviä varten

Tositarinaa mukaileva kertomus siitä, kun menettää läheisensä ja alkaa etsiä itseään sekä päätyy käänteentekevälle matkalle Aasiaan. Toiveikkuutta herättelevä kirja opettaa, miksi menneisyydestä irtipäästäminen on tärkeää – ja miksi kannattaa selvittää vanhat solmut auki. Lue Johanna Elomaan haastattelu!

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi

Tuleva klassikko! Romaani lifestylebloggaajasta on viisas, hauska, sivistynyt puheenvuoro ajastamme. Lue arvio!

Anna-Kaari Hakkaraisen Kristallipalatsissa on trillerimäinen loppu. Kuva: Tammi / Maria Moulud
Anna-Kaari Hakkaraisen Kristallipalatsissa on trillerimäinen loppu. Kuva: Tammi / Maria Moulud

Minna Rytisalo: Lempi

Rytioja kirjoittaa hienoa, runollista kieltä. Eri ihmisten näkökulmat avaavat koko ajan tarinaa uusiin suuntiin, ja loppuratkaisu on yllättävän ohella haikea, mutta lohdullinen.

Helen Macdonald: H niin kuin haukka

Ihmeellinen elämäkerran, tietokirjan ja kirjallisuushistorian yhdistelmä, jonka kirjoittaja alkaa kouluttaa haukkaa samalla kun suree kuollutta isäänsä. Lue arvio!

Marie Kondo: Konmari. Iloa säkenöivä järjestys

Siivousguru Marie Kondo ei petä. Juuri sopivan höyrähtänyttä ja innostavaa settiä järjestämisestä tosimarittajille ja ihan vain uteliaillekin. Lue arvio!

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Hauskaa kuvitteellista kuvausta arkkitehti Carl Ludvig Engelin Helsingin synnystä. Finlandia-voittajassa on myös vuoden kauneimmat lauseet. Lue arvio!

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Hehkutetun napolilaiskirjailijan neliosaisen romaanisarjan avaus on järjettömän hieno kuvaus naisten ystävyydestä. Vihainen, intohimoinen ja poliittinen. Lue Elena Ferrante -kuumeesta!

Karl Ove Knausgård: Taisteluni 6

Päätösosa summaa hengäsyttävästi Taisteluni-sarjan, joka panee koko romaanikerronnan perinteen uusiksi. Lue arvio!

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Arvostetun August-palkinnon saanut kirja kertoo rakkaudesta, muistojen hataruudesta, miesten välisestä ystävyydestä ja Ruotsin muuttuneista asenteista maahanmuuttajia kohtaan. Auttaa myös ymmärtämään Ruotsia paremmin. Lue arvio!

Joakim Zander: Lähiö

Jos pidät Jens Lapiduksen kirjoista, tämä trilleri on makuusi. Huippujännittävä romaani käsittelee järkyttävän ajankohtaisia aiheita jihadisteista ja lähiömellakoista korruptioon. Lue arvio!

Ruotsalaisen Joakim Zanderin esikoiskirja Uimari oli kansainvälinen myyntimenestys. Kuva: Viktor J. Fremling
Ruotsalaisen Joakim Zanderin esikoiskirja Uimari oli kansainvälinen myyntimenestys. Kuva: Viktor J. Fremling

Riitta Jalonen: Kirkkaus

Jalonen kuvaa uusseelantilaisen kirjailijan Janet Framen traagista elämää ja sukeltaa mielisairaalaan aiheetta suljetun naisen mieleen ihmeellisen herkkävireisesti.

Yuval Noah Harar: Sapiens – ihmisen lyhyt historia

Vuoden paras tietokirja pohtii, miksi homo sapiens menestyi ja raivasi muut lajit tieltään. Kirja pohtii myös sitä, onko lajillamme mahdollisuutta onneen.

Soili Pohjalainen: Käyttövehkeitä

Olitko teini 1980-luvulla pikkukaupungissa? Tämä kirja on juuri sinulle. Romaani kertoo raikkaasti, omaperäisesti ja viihdyttävästi isä-tytärsuhteesta. Lue arvio!

Antti Ritvanen: Miten muistat minut

Kuvaa puolestaan persoonallisesti äiti-poikasuhdetta. Esikoisromaani yhdistää poikkeuksellisen onnistuneesti oivaltavan psykologisen tarkkailua ja loistavan trillerimäisen loppuhuipennuksen, olematta yhtään korni. Lue arvio!

Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Kissani Jugoslavia -menestysromaanin kirjoittajan uutuus on surumielinen ja pakahduttava romaani ulkopuolisuudesta ja identiteetistä. Lue arvio!

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.