Hollywoodin huippunäyttelijät loistavat USA:n pankkikriisistä kertovassa draamakomediassa.

Elokuvista Uutisankkuri ja Velipuolet tunnettu ohjaaja Adam McKay tarttuu tällä kertaa usein tylsänä pidettyyn aiheeseen. Viiden Oscarin ehdokas The Big Short kertoo maailmanlaajuiseen taantumaan johtaneesta pankkikriisistä siitä hyötyneiden finanssiammattilaisten kautta. Christian Balen, Steve Carrellin, Ryan Goslingin ja Brad Pittin esittämät hahmot pääsevät jyvälle tulevasta romahduksesta ja pistävät kaiken peliin suurten voittojen toivossa. Tarina etenee vauhdikkaasti, ja asiansa osaavia näyttelijöitä on ilo seurata.

McKayn ote vakavaan yhteiskunnalliseen aiheeseen on virkistävä. Komediaa kammetaan paitsi omalaatuisista henkilöstä myös pankkimaailman absurdista logiikasta. Jargonia avataan mielikuvituksellisin (vaikkakin välillä kömpelöin) keinoin, jotta katsoja pysyy kärryillä monimutkaisesta terminologiasta huolimatta. Kepeän tyylinsä ansiosta elokuvan karu opetus iskee lopulta yllättävän voimakkaana – jotta jotkut voivat voittaa, on monen muun hävittävä.

Katso traileri:

The Big Short

****

Ensi-ilta 19.2.

30 tiukkaa kysymystä – testaa Me Naisten eeppisessä joululauluvisassa, miten hyvin tiedät rakastetut klassikot ja muut sesonkibiisit. Vain todellinen tietäjä saa kaikki oikein!

 

 

The Crown -sarjasta tuttu Claire Foy nähdään uutuusdraamassa Breathe poliota sairastavan miehen omistautuvana vaimona.

Robin Cavendish (1930–1994) halvaantui kaulasta alaspäin sairastuttuaan polioon 28-vuotiaana. Hänen henkensä oli hengityslaitteen varassa. 1950-luvulla hengityskonepotilaat joutuivat viettämään loppuelämänsä sairaalassa. Cavendish vaati kuitenkin päästä kotiin, vaikka lääkäri ennusti hänen kuolevan kahdessa viikossa ilman sairaalahoitoa.

Toivetta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman hänen viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Dianan omistautumista. Eikä ilman Robinin yläluokkaisuutta ja sen myötä kertynyttä omaisuutta.

Cavendishien poika Jonathan on tuottanut vanhempiensa tarinasta uutuusdraaman Breathe. Pojan hallitseva rooli elokuvanteossa selittää sen, miksi pariskunnan elämää kuvataan niin sovinnaisesti. Robinin ja Dianan suhde on tasapainoinen ja seesteinen, eikä elokuvassa nähdä ainuttakaan perheriitaa. Luulisi, että omaishoitajan ja hoitajastaan täysin riippuvaisen hoidettavan suhde olisi omiaan aiheuttamaan ristiriitoja.

Monet vammaisaktivistit ovat sitä mieltä, että vammaisten seksi on yhä tabu, jota ei uskalleta käsitellä. Elokuvassa parin seksielämään viitataan vain hienoisesti vihjaillen. Tai sitten Jonathan-poika ei vielä aikuisenakaan halua nähdä vanhempiaan seksuaalisina olentoina.

Elokuva tarttuu vammaisuuteen muutenkin silkkihansikkain. Se kertoo selviytymistarinan: Robin on sankari, jonka urheutta hänen ystävänsä ihailevat. Diagnoosin saatuaan Robin toivoo eutanasiaa, mutta kun hän on hyväksynyt sairautensa, negatiivisia tunteita ei enää juuri näytetä. Hänestä tuli yksi maailman ensimmäisistä vammaisaktivisteista.

Asia on tärkeä, mutta draaman ote on välillä kuin valistuselokuvan. Vammaisista soisi näkevänsä elokuvia, jossa heidät esitettäisiin ennen kaikkea ihmisinä ja sitten vasta vammaisina.

Robinia näyttelee Andrew Garfield ja Dianaa The Crown -tv-sarjan pääosasta tuttu Claire Foy. Elokuva on taattua BBC-laatua: puvustukset, lavastus ja kuvaus hivelevät silmää. Elokuva on Andy Serkisin esikoisohjaus. Hänet muistetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa tekemästään liikkeenkaappausroolistaan Klonkkuna.

Breathe ***