Kohtahan kaikkien kodeissa näyttää melkein tältä.
Kohtahan kaikkien kodeissa näyttää melkein tältä.

Kohta olet joulutunnelmissa. Katso vaikka nuo pikkukissat ja nämä ihanat reseptit.

Nappaa ideoita joulusisustukseen

Jouluna kotia ei tarvitse kuorruttaa punaisen- ja vihreänkirjavalla koristevuorella, vaan joulutunnelman saa aikaan kauniilla ja yksinkertaisillakin koristeilla. Mallia näyttää sisustusbloggaaja Maiju Saha, jonka Instagram-tilin kuvat saavat kodin jouluvalmistelut vaikuttamaan pikemminkin rentouttavalta kuin streessaavalta puuhalta.

Nauti vuoden herkullisimmasta joulukalenterista

Pikkumurusia-leivontablogin Instagramiin aukeaa joka päivä joulukalenterin uusi luukku, joista paljastuu aina vain herkullisemman näköisiä leivonnaisia. Jos pelkkä silmänruoka ei riitä, blogin puolella on myös kaikkien herkkujen reseptit ja vinkkejä leivonnaisten kauniiseen paketointiin.

Nappaa sakset käteen ja ryhdy askartelemaan

Jos kaupasta ei tunnu löytyvän sopivia joulukoristeita, kokeile askarrella itse tonttusukat tai paperitähtiä My Sweet Christmas -tilin ohjeiden mukaan. Uusi askarteluluukku aukeaa Instagramissa ja blogissa joka päivä. Englanninkielisestä nimestä huolimatta ohjeet ovat suomeksi.

Ihaile lumisia maisemia

Vaikka Suomessa joulu jäisi mustaksi, lumisten maisemien kauneutta voi ihastella kanadalaisen valokuva- ja taiteilijaryhmän Great North Collectiven kuvista. Jos suomalaiset kinokset kiinnostavat enemmän kuin Kanadan jylhä kauneus, kurkista Lapin virallisen matkailusivuston tilille.

Seuraa kissojen valmistautumista jouluun

Alice ja Finnegan ovat siperiankissakaverukset, jotka esiintyvät joulun lähestyessä kuvissa milloin poroiksi, milloin taas joulukuusiksi puettuina.

...tai sitten koirien

Digby ja Aloysius Van Winkle näyttävät, että jouluasuihin sonnustautuminen sujuu koirilta siinä missä kissoiltakin.

...tai itse Joulupukin

Joulupukin Kammari välittää Instagram-tilillään tunnelmia Pukin pajasta Rovaniemeltä. Kuvissa vilahtelee tonttuja, talvisia tunnelmia ja välillä itse Joulupukkikin.

Lue lisää:


Miksi Instagram koukuttaa?


Nämä kuvat pelastavat päiväsi: miesmallit adoptoivat hylätyn koiranpennun


Jyrki Katainen, näin olet uskottava Instagramissa

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****