Nyt on hyvä hetki nauttia ulkomaisesta romaanisadosta.

Makoisaa viihdettä

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum yrittää vaihtaa uraa. Seikkailut, räjähtävät autot ja viuhuvat luodit saavat jäädä taakse. Steph pyrkii töihin nappitehtaalle, pesulaan ja pikaruokalaan, kunnes päätyy kuumottavan Rangerin leipiin. Toheloiva sidekick Lula yrittää täyttää sankarittaren saappaat. Menestyssarjan 11. osassa toistetaan tuttuja jippoja, mutta kahjo henkilögalleria ja romanttiset kommellukset tarjoavat edelleen maukasta viihdettä.

Janet Evanovich: Yhdestoista hetki, suom. Terhi Vartia (WSOY)

Arvaat kyllä lopun

Ennakkohehkutuksen vaarana on, että lukija herkästi pettyy. Näin on kovasti rummutetun Paula Hawkinsin Nainen junassa -trillerin laita. Erossa katkeroitunut ja alkoholisoitunut Rachel matkustaa lontoolaisjunalla päivittäin entisen kotitalonsa ohi ja fantasioi ikkunasta näkemänsä tuntemattoman parin onnesta, kunnes nainen katoaa. Toisin kuin markkinointilauseet väittävät, kirja ei yllätä, mutta kelpo viihteestä se käy.

Paula Hawkins: Nainen junassa, suom. Oona Timonen (Otava)

Lempeää onnea

Brittiläisen Lucy Dillonin romaanit ovat lempeää vastalääkettä sateisiin päiviin ja huonoihin uutisiin. Ikuisen onnen salaisuus kertoo ystävyksistä, jotka saavat hoitaakseen pikkukylän kirjakaupan. Anna rakastaa kirjoja, haaveilee vauvasta ja hoivaa luonteikasta Pongo-koiraa. Michelle on kyyninen bisnesnainen, joka ei usko unelmien prinsseihin. Kun ihmissuhdekriisit kolkuttavat ovelle, naiset alkavat etsiä vastauksia kirjojen tarinoista.

Lucy Dillon: Ikuisen onnen salaisuus, suom. Ulla Lempinen (Gummerus)

Jännitystä ja romantiikkaa

Sandra Brownin uutuus alkaa hitaasti mutta tarjoaa vauhtiin päästyään tiivistä jännitystä ja kuumaa romantiikkaa. Tarina seuraa surumielistä kirjailijatarta Bellamya, joka julkaisee romaanin sisarensa murhasta. Kirjan julkaisun jälkeen hän joutuu itsekin vaaraan. Sisaren ex-poikaystävä, miehekkäästi murahteleva Dent, haluaa selvittää Bellamyn kanssa todellisen murhaajan. Matalapainetta on sopiva sadepäivien viihdyttäjä.

Sandra Brown: Matalapainetta, suom. Maija Kauhanen (Tammi)

Kiellettyä rakkautta

Brittikirjailija Sarah Waters tunnetaan kyvystään rakentaa pikkutarkkoja ajankuvia ja vetäviä juonia, eikä Parempaa väkeä petä faneja. Odotettu uutuus sijoittuu 1920-luvun Lontooseen. Naisten asema on muuttumassa ja luokkayhteiskunta nitisee liitoksissaan. Yläluokkainen ikäneito Frances Wray elää äitinsä kanssa suuressa, rapistuvassa talossa, ja joutuu rahapulassa vuokraamaan yläkerran nuorelle Barberien pariskunnalle. Vuokralaisten moukkamainen ja äänekäs elämäntapa puistattaa ja kiehtoo Francesia. Hurmaavan rouva Barberin ja Francesin välille syttyy kielletty rakkaus, joka mullistaa molempien elämän. Parempaa väkeä on lukuromaani parhaimmillaan. Verkkaisen alun jälkeen jännite kasvaa niin, että kirjaa on vaikea laskea käsistään.

Sarah Waters: Parempaa väkeä, suom. Helene Bützow (Tammi)

Nettierotiikkaa

Hänen verkossaan aloittaa Hacker-sarjan, jossa kuvataan star up -yrittäjä Erican ja bisnesenkeli Blaken kiihkeää suhdetta. Eroottinen romanssi on ehtaa pulpia, josta ei löydy monimutkaisia juonenkäänteitä tai syvällisiä henkilökuvauksia, mutta petiin päästään säännöllisin väliajoin. Lopussa raotetaan myös jännärijuonta, joten jatko-osissa 2–4 päästään selvittelemään miljonääri-Blaken menneisyyttä hakkerina. Erica on piristävän topakka sankaritar. Hän hoitelee pätevästi omia bisneksiään, eikä ole edes neitsyt miljonäärin sänkyyn kellahtaessaan.

Meredith Wild: Hacker: Hänen verkossaan, suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi (Otava)

Lue lisää Me Naisten kirja-arvioita täältä.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****