Nyt on hyvä hetki nauttia ulkomaisesta romaanisadosta.

Makoisaa viihdettä

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum yrittää vaihtaa uraa. Seikkailut, räjähtävät autot ja viuhuvat luodit saavat jäädä taakse. Steph pyrkii töihin nappitehtaalle, pesulaan ja pikaruokalaan, kunnes päätyy kuumottavan Rangerin leipiin. Toheloiva sidekick Lula yrittää täyttää sankarittaren saappaat. Menestyssarjan 11. osassa toistetaan tuttuja jippoja, mutta kahjo henkilögalleria ja romanttiset kommellukset tarjoavat edelleen maukasta viihdettä.

Janet Evanovich: Yhdestoista hetki, suom. Terhi Vartia (WSOY)

Arvaat kyllä lopun

Ennakkohehkutuksen vaarana on, että lukija herkästi pettyy. Näin on kovasti rummutetun Paula Hawkinsin Nainen junassa -trillerin laita. Erossa katkeroitunut ja alkoholisoitunut Rachel matkustaa lontoolaisjunalla päivittäin entisen kotitalonsa ohi ja fantasioi ikkunasta näkemänsä tuntemattoman parin onnesta, kunnes nainen katoaa. Toisin kuin markkinointilauseet väittävät, kirja ei yllätä, mutta kelpo viihteestä se käy.

Paula Hawkins: Nainen junassa, suom. Oona Timonen (Otava)

Lempeää onnea

Brittiläisen Lucy Dillonin romaanit ovat lempeää vastalääkettä sateisiin päiviin ja huonoihin uutisiin. Ikuisen onnen salaisuus kertoo ystävyksistä, jotka saavat hoitaakseen pikkukylän kirjakaupan. Anna rakastaa kirjoja, haaveilee vauvasta ja hoivaa luonteikasta Pongo-koiraa. Michelle on kyyninen bisnesnainen, joka ei usko unelmien prinsseihin. Kun ihmissuhdekriisit kolkuttavat ovelle, naiset alkavat etsiä vastauksia kirjojen tarinoista.

Lucy Dillon: Ikuisen onnen salaisuus, suom. Ulla Lempinen (Gummerus)

Jännitystä ja romantiikkaa

Sandra Brownin uutuus alkaa hitaasti mutta tarjoaa vauhtiin päästyään tiivistä jännitystä ja kuumaa romantiikkaa. Tarina seuraa surumielistä kirjailijatarta Bellamya, joka julkaisee romaanin sisarensa murhasta. Kirjan julkaisun jälkeen hän joutuu itsekin vaaraan. Sisaren ex-poikaystävä, miehekkäästi murahteleva Dent, haluaa selvittää Bellamyn kanssa todellisen murhaajan. Matalapainetta on sopiva sadepäivien viihdyttäjä.

Sandra Brown: Matalapainetta, suom. Maija Kauhanen (Tammi)

Kiellettyä rakkautta

Brittikirjailija Sarah Waters tunnetaan kyvystään rakentaa pikkutarkkoja ajankuvia ja vetäviä juonia, eikä Parempaa väkeä petä faneja. Odotettu uutuus sijoittuu 1920-luvun Lontooseen. Naisten asema on muuttumassa ja luokkayhteiskunta nitisee liitoksissaan. Yläluokkainen ikäneito Frances Wray elää äitinsä kanssa suuressa, rapistuvassa talossa, ja joutuu rahapulassa vuokraamaan yläkerran nuorelle Barberien pariskunnalle. Vuokralaisten moukkamainen ja äänekäs elämäntapa puistattaa ja kiehtoo Francesia. Hurmaavan rouva Barberin ja Francesin välille syttyy kielletty rakkaus, joka mullistaa molempien elämän. Parempaa väkeä on lukuromaani parhaimmillaan. Verkkaisen alun jälkeen jännite kasvaa niin, että kirjaa on vaikea laskea käsistään.

Sarah Waters: Parempaa väkeä, suom. Helene Bützow (Tammi)

Nettierotiikkaa

Hänen verkossaan aloittaa Hacker-sarjan, jossa kuvataan star up -yrittäjä Erican ja bisnesenkeli Blaken kiihkeää suhdetta. Eroottinen romanssi on ehtaa pulpia, josta ei löydy monimutkaisia juonenkäänteitä tai syvällisiä henkilökuvauksia, mutta petiin päästään säännöllisin väliajoin. Lopussa raotetaan myös jännärijuonta, joten jatko-osissa 2–4 päästään selvittelemään miljonääri-Blaken menneisyyttä hakkerina. Erica on piristävän topakka sankaritar. Hän hoitelee pätevästi omia bisneksiään, eikä ole edes neitsyt miljonäärin sänkyyn kellahtaessaan.

Meredith Wild: Hacker: Hänen verkossaan, suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi (Otava)

Lue lisää Me Naisten kirja-arvioita täältä.

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****