Ensin Gillian Flynnin Kiltistä tytöstä tehtiin menestyelokuva Gone Girl, nyt vuorossa on Paha paikka. Kuva: Reuters
Ensin Gillian Flynnin Kiltistä tytöstä tehtiin menestyelokuva Gone Girl, nyt vuorossa on Paha paikka. Kuva: Reuters

Näiden viiden kirjan elokuvaversioista saattaa tulla seuraavien vuosien leffatapauksia.

Ohjaaja Paul Thomas Andersonin rikoselokuva Inherent Vice oli viime viikonlopun ensi-iltaelokuva. Sitä edellisenä viikonloppuna leffateattereihin saapui Alzheimerin tautia sairastavasta psykologista kertova Edelleen Alice. Ennen sitä suomalaiset pääsivät katsomaan Clint Eastwoodin uusinta, American Sniperia. Alkuvuoden leffatapaus taas oli ystävänpäivänä ensi-iltansa saanut Fifty Shades of Grey. Näitä neljää elokuvaa yhdistää se, että jokainen niistä on tehty menestyneen kirjan perusteella.

Vuoden 2015 aikana ensi-iltansa tulee saamaan vielä monta kirjasta tehtyä elokuvaa. Jos ryhdyt nyt tuumasta toimeen, ehdit lukea alkuperäisteokset ennen valkokangasversioita. Ota listalle esimerkiksi nämä viisi:

1. Andy Weir: Martian (2012)

Viime vuosina kovassa huudossa olleet avaruuselokuvat saavat jatkoa, kun yhdysvaltalaisen Andy Weirin Martian taipuu elokuvaksi. Elokuvan pääosassa nähdään Matt Damon, ja sen ohjaa mahtipontinen Ridley Scott.

2. Gillian Flynn: Paha paikka (2009, suomennos 2014)

Gillian Flynnin Kiltistä tytöstä tehty Gone Girl oli niin suuri menestys, että miksei kirjailijan muutakin tuotantoa muutettaisi elokuviksi. Seuraavaksi vuorossa on vuonna 2009 ilmestynyt Paha paikka. Se kertoo naisesta, joka menettää lapsena äitinsä ja siskonsa ja päätyy aikuisena tutkimaan heidän surmaansa. Elokuvassa näyttelee muun muassa Oscar-palkittu Charlize Theron.

3. Nathaniel Philbrick: Kamppailu merta vastaan (2000)

Oikean elämän Moby Dick kertoo yhden merihistorian hirvittävimmistä tarinoista: valaanpyyntialus Essexin uppoamisesta. Nathaniel Philbrickin vuonna 2000 ilmestyneen kirjan suomennos julkaistaan tänä vuonna. Elokuvaversion ohjaa Dan Brownin kirjoista elokuvat tehnyt Ron Howard.

4. Tom Rob Smith: Lapsi 44 (2009)

Brittiläisen Tom Rob Smithin Stalinin ajan Neuvostoliittoon sijoittuva rikosromaani saa leffaensi-iltansa jo keväällä. Se kertoo sotasankarista ja idealistista, joka kääntyy valtiotaan vastaan. Elokuvan pääosaa näyttelee Tom Hardy.

5. Shusaku Endo: Silence (1966)

Martin Scorsese ilmoitti jo seitsemän vuotta sitten tekevänsä japanilaisen kirjailijan 60-luvun klassikkokirjasta elokuvaversion. Eikä se ole ensimmäinen, vaan Shusaku Endon Silence nähtiin ensimmäistä kertaa elokuvana jo vuonna 1971. Kirja kertoo jesuiittaveljestön lähetyssaarnaajasta, joka yrittää käännyttää 1600-luvun japanilaisia kristityiksi.

Lähteet: Bustle.com, IMDb, Akateeminen, Wikipedia, Nordisk Film ja Shortlist.com

Nämä kirjat päätyivät jo elokuviksi. Lue arvostelut:

Oscar-palkittu Julianne Moore loistaa uutuusleffassaan – lue arvio

Vähän tuhmaa, vähän kiellettyä ja paljon luksusta – tällainen on Fifty Shades -elokuva

Lue myös:

Tätä mieltä: Suomessa elokuvat katsotaan hiljaa ja hievahtamatta. Piste.

Jos katsot tänä vuonna vain yhden elokuvan, katso tämä

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.