Vakavan sairautensa jälkeen kuvataiteilija Äni Jaatinen, 28, on päättänyt levittää työllään tietoa neurologisista sairauksista.
Vakavan sairautensa jälkeen kuvataiteilija Äni Jaatinen, 28, on päättänyt levittää työllään tietoa neurologisista sairauksista.

Äkillinen aivotulehdus mullisti kuvataiteilija ja graafikko Äni Jaatisen, 28, elämän. Ilman läheistensä tukea hän ei olisi selviytynyt.

"Aivotulehdukseni oireet alkoivat autossa. Oli alkukesä 2013, ja olimme poikaystäväni kanssa tulossa mökiltä Helsinkiin. Ensin minulle tuli niin hirveä nälkä, että kurvasimme Töölöntullin McDonald'sin autokaistalle. Kun piti tilata, en saanutkaan sanoja suustani. Tuntui, että pyörryn rattiin. Poikaystäväni piti tuoda kasvonsa aivan eteeni, jotta tunnistin hänet. Hän ajoi minut suoraan sairaalan päivystykseen.

Sairaalassa tilanne paheni. Sain suoneen tipan. Päähäni sattui kuin se olisi lohkeamassa paloiksi. Makasin pimeässä huoneessa ja toivoin apua. Aluksi diagnoosi oli migreeni. Sitä minulla oli ollut ennenkin, mutta tällaista kipua en ollut kokenut koskaan. Minut kotiutettiin pian, mutta oireet palasivat päivittäin. Siitä alkoi lääkärirumba.

"Sain tietää, että todennäköisyys saada aivotulehdus lapsena sairastetun vesirokon jälkitautina on yksi miljoonasta."

Vei kuusi päivää ennen kuin kivun todellinen syy selvisi: vakava aivotulehdus, jonka todennäköisin aiheuttaja oli elimistöön uinumaan jäänyt vesirokkovirus. Sain tietää, että todennäköisyys saada aivotulehdus lapsena sairastetun vesirokon jälkitautina on yksi miljoonasta. Hyvin epäonnisesti se osui minun kohdalleni. Läheisilleni kerrottiin, että koska hoidon aloittaminen viivästyi, mahdollisuudet selvitä hengissä olisivat vain noin kuusi prosenttia."

Toipumisen vuosi

"Sairaalahoitoni kesti yhteensä noin kuukauden. Alkuun pelkäsin kuolevani ja koin pettymystä elämässä menetytyistä mahdollisuuksista. Kun välitön vaara väistyi, aloin pelätä, toipuisinko koskaan. Nukuin nukkumistani. Lyhyinä valveillaolon hetkinä olin vaisu. Sanat eivät tahtoneet löytyä, pääni oli yhtä sumua, kykenin hädin tuskin liikkumaan. Äitini ja poikaystäväni eivät väistyneet viereltäni. Sen sijaan esimerkiksi eräs ystäväni ei tullut paikalle. Jälkeenpäin hän kertoi, että sairastumiseni käsittely tuntui hänestä ylivoimaiselta. Ymmärrän häntä hyvin.

Toipuessani elämä oli hidasta. Äitini kiipesi usein viereeni sairaalasänkyyn, silitteli ja tuuditteli. Se tuntui valtavan hyvältä, turvalliselta. Kun opettelin uudelleen kävelemään rollaattorin avulla, äitini tuki vierellä jokaista askeltani. Kun minut kotiutettiin, hän muutti luokseni. Apu oli tarpeen, sillä toimintakykyni oli pitkään kateissa. Olin kuin muistisairas. Jouduin opettelemaan uudelleen esimerkiksi reitin kotoani lähikauppaan. Ikeasta meidän piti lähteä pian pois: aistiärsykkeitä oli liikaa, valot, välit ja vilske kuormittivat minua."

"Neljä vuotta sitten en pystynyt piirtämään edes kolmiota", Äni muistelee sairastumistaan.
"Neljä vuotta sitten en pystynyt piirtämään edes kolmiota", Äni muistelee sairastumistaan.

Uusi suunta

"Sairaalassa oli runsaasti aikaa ajatella. Aloin katua sitä, että vaikka olin opiskellut ilmaisutaitoa, graafista suunnittelua ja visuaalista viestintää, en ollut päässyt vielä tekemään sillä alalla mitään konkreettista, vaan olin työskennellyt ravintola- ja tapahtuma-alalla. Päätin, että jos paranen, alan edistää luovaa työtäni.

Olin sairauslomalla puoli vuotta. Sitten kävin Aalto-yliopiston ja PYK-keskuksen nuoren yrittäjän starttipajan. Noin vuoden kuluttua sairastumisestani pääsin aloittamaan työn luovana yrittäjänä. Hoitoni jälkiseurantaa kesti kaikkiaan neljä vuotta.

Kiitollisuus elämästä antoi valtavasti luomisvoimaa ja uskallusta heittäytyä. Neljä vuotta sitten en pystynyt piirtämään edes kolmiota. Nyt minulta on syntynyt My Rosy Road -sarjakuvanovelli, veistoksia ja maalauksia, joissa käsittelen kokemuksiani ei-niin-ruusuisesta tiestä ja vakavasta neurologisesta tulehduksesta.

"Kiitollisuus elämästä antoi valtavasti luomisvoimaa ja uskallusta heittäytyä."

Nyt kerään joukkorahoitusta englanninkieliselle My Rosy Road -sarjakuvanovellille, jotta se saataisiin neurologisille osastoille saairaaloihin eri puolille maailmaa. Keräystavoitteesta on saatu kasaan jo 30 prosenttia. Sarjakuvan suomenkielinen versio tulee myyntiin maaliskuussa, ja ensimmäinen jo ilmestynyt kieliversio aloittaa pian maailmanmatkansa.

Toivon, että teoksiani näkisivät niin neurologit kuin aivosairaiden läheisetkin. Tavoitteeni on lisätä ymmärrystä näistä hurjista kokemuksista ja siitä, miltä ne mahdollisesti tuntuvat potilaan näkökulmasta . Neurologiset pulmat eivät välttämättä näy päällepäin, mutta ne heijastuvat kaikkeen elämässä. Rasittavan hidas ihminen kauppajonossa saattakin olla aivokuntoutuja, jolle ostosreissu on äärimmäinen ponnistus."

Äni Jaatisen My Rosy Road -taidenäyttely helsinkiläisessä Galleria Kajasteessa 11. helmikuuta 2018 saakka.

www.anij.fi

Instagram: @anijaatinen

 

 

Crazy Rich Asians -uutuuselokuva on hauska ja koskettava. Siinä on niin paljon kiinnostavia yksityiskohtia, ettei yksi katselukerta edes riitä kaiken bongaamiseen.

On aina mukava yllätys, kun elokuva osoittautuu lähestulkoon mestariteokseksi, vaikka siltä on odottanut aivan jotain muuta. Crazy Rich Asians on juuri tällainen tapaus.

Romanttiset komediat ovat yleensä aika kliseisiä. Niin on myös Crazy Rich Asians. Kliseet tosin voi tehdä monella tavalla. Leffa perustuu Kevin Kwanin samannimiseen vuonna 2013 julkaistuun kirjaan. Kirjaa en ole lukenut, mutta elokuvan perusteella sen voisi päätellä olevan modernisoitu tarina Tuhkimosta, joka nousee ryysyistä rikkauteen. Tarinaan on tietenkin lisätty moderneja twistejä sekä aasialaisia elementtejä.

Elokuvan Tuhkimoa eli Rachel Chuta, yliopistossa kansantaloutta opettavaa nuorta professoria näyttelee Constance Wu. Tuhkimon prinssiä eli Kiinasta Singaporeen saapuneen megarikkaan suvun perijää Nick Youngia näyttelee Henry Golding (jonka voi nähdä myös Missä on Emily? -elokuvassa). Rachel ei tosin tiedä, että Nick on sikarikas. Hän on kuitenkin komea ja maanläheinen kaveri, eikä vaikuta mitenkään erilaiselta kundilta.

Pian tulee tilaisuus lähteä Singaporeen Nickin parhaan kaverin häihin, joissa Rachelin on määrä tavata poikaystävänsä suku ensimmäistä kertaa. Eihän tapaaminen tietenkään hyvin mene, kuten asiaan kuuluu.

Elokuvan juonenkäänteitä ahmii kuin paremmankin mysteeritrillerin tapahtumia.

Ja sitten alkavatkin ne kliseet. Leffasta löytyvät tietenkin paha äiti sekä sisarukset, joiden vastapainona ovat hyvät sukulaiset ja kaverit. Soppaan on myös lisätty useita stereotyyppisiä hahmoja, joita ei voisi antaa anteeksi, mikäli ohjaaja John M. Chu ei itse olisi kiinalaisperäinen. Niin törkeän yliampuvia osa hahmoista on.

Onneksi elokuva on kirjoitettu niin taitavasti, ettei tuttuakin tutumpi kaava kyllästytä missään vaiheessa, vaan elokuvan juonenkäänteitä ahmii kuin paremmankin mysteeritrillerin tapahtumia. Tämä on ikään kuin se täydellinen iltapäivän saippuaooppera tiivistettynä leffamuotoon. Ja mikä parasta, koko tarina on kuvattu täysin naisnäkökulmasta.

Elokuva on upean näköinen, ja sen näyttelijät ovat loistavia. Miltei kokonaan aasialaisvoimin tehty Hollywood-elokuva kuulostaa erikoiselta, mutta toimii paremmin kuin vastaavat tusinaleffat. Kyseessä on todellinen hyvän mielen elokuva. On tosin varoitettava, että joitakin kohtauksia varten saattaa tarvita nenäliinoja. Etenkin hääkohtaus on yksi elokuvahistorian kauneimmista.

Crazy Rich Asians on ällistyttävän viihdyttävä elokuva, jolle tehdään jo jatkoa, sillä se menestyi sensaatiomaisella tavalla USA:ssa. Eipä tässä itsekään malta odottaa seuraajaa, onhan kirjojakin jo kolme kappaletta.

Crazy Rich Asians **** ½

Peppermint on tylsän kliseinen kostotarina, vaikka Jennifer Garner parhaansa yrittääkin.

Jennifer Garner tähdittää Taken-ohjaaja Pierre Morelin uutta toimintaelokuvaa Peppermint. Tarina on tuttu ja turvallinen, jopa tylsän kliseinen: Riley Northin (Garner) mies ja tytär tapetaan epäonnisen väärinkäsityksen takia. Riley ei saa oikeutta lain kautta, joten hän ottaa sen omiin käsiinsä. Naisvetoinen Taken? Aika pitkälti.

Siinä missä Liam Neeson oli Takenissa samastuttava ja sai katsojan tuntemaan hahmonsa tuskan, jättää Garnerin hahmo toivomisen varaa kaikilla osa-alueilla. Rileylle ei edes luoda inhimillisiä siteitä muihin hahmoihin. Jopa se tärkein, eli koston oikeuttava väline, perhetragedia jää etäiseksi.

Lopulta Garner tuntuukin vain kostonhimoiselta ja kylmältä sarjamurhaajalta, vaikka hänelle on yritetty kirjoittaa myös jonkinlaista roolia heikkojen ja alistettujen ihmisten auttajana. Tämä onneton juonenkäänne tosin selitetään vain eräässä sivulauseessa ja komean graffitin avulla. Myös varsinaisesta kostosta puuttuu eräänlainen puhdistautumisen tunne, katarsis. Kosto ei merkitse lopulta mitään muuta kuin jatko-osaa. Pettymys.

Vaikka Garner on fyysisesti vakuuttava, ei hän kykene luomaan hohtavan kirkasta tähtiauraa ympärilleen. Eipä hänelle kyllä edes anneta työkaluja (paitsi erilaisia ampuma-aseita), joiden kanssa työskennellä. Myös vastanäyttelijät kompuroivat yrittäessään toistella tönkeröä dialogia.

Suurin ongelma on tietenkin ala-arvoisessa käsikirjoituksessa. Se on kuin huonon televisiosarjan pilottijaksoa varten nopeasti tuherrettu luonnos. Garner muuttuu muutamassa vuodessa ase- ja lähitaisteluekspertiksi, joka pistää tusinoittain latinojengiläisiä kylmäksi melko brutaalein keinoin. Yli-inhimillisesti hän pusertaa läpi haavoittumisten, trauman ja kivun.

On kuitenkin hieno huomata, että Hollywood on juuri tällä hetkellä kiinnostunut naisvetoisista toimintaelokuvista: Mad Max: Fury Roadissa ja Atomic Blondessa perseitä potki Charlize Theron, Jennifer Lawrence oli Red Sparrow ja Nälkäpelin Katniss, Egde of Tomorrow’ssa ja Sicariossa nähtiin Emily Blunt ja nyt Garner yrittää hieman siipirikkoisesti luoda omaa imagoaan koston enkelinä. Suurin osa näistä tarinoista on vieläpä ollut erinomaisia. Upea juttu!

Peppermint **