Pussy Riot -ryhmän Maria Aljohina ja Nadezhda "Nadja" Tolokonnikova vapautuivat vankilasta joulukuussa. Kuva: Reuters
Pussy Riot -ryhmän Maria Aljohina ja Nadezhda "Nadja" Tolokonnikova vapautuivat vankilasta joulukuussa. Kuva: Reuters

Pussy Riot -yhtyeen jäsenten huhutaan olevan mukana Netflixin suositussa poliittisessa sarjassa.

Venäläinen punkyhtye Pussy Riot saatetaan nähdä Netflixin suositussa House of Cards -sarjassa, kertoo Huffington Post.

City Paper -lehden mukaan kaksi ihmistä sarjan tuotantotiimistä ovat vahvistaneet, että Maria Aljohina ja Nadezhda "Nadja" Tolokonnikova ovat mukana tulevalla, kolmannella tuotantokaudella. Netflixistä asiaa ei kuitenkaan suostuttu vahvistamaan Huffington Postille.

Aljohina ja Tolokonnikova ovat aiemmin kertoneet olevansa kiinnostuineita poliittisen draaman ja satiirin tekemisestä. Toukokuussa kaksikko kertoi Wall Street Journalin haastattelussa tavanneensa House of Cardsin tuotantotiimiläisiä.

– Meille on tärkeää tavata ihmisiä, jotka tekevät Amerikassa poliittista draamaa, sillä Venäjällä sitä ei tehdä lainkaan. Me haluamme nähdä, miten sitä tehdään, Aljohina sanoi.

Aljohina ja Tolokonnikova vapautuivat joulukuussa vankilasta. He saivat kahden vuoden vankeustuomion huliganismista esitettyään presidentti Vladimir Putinia arvostelevan performanssin moskovalaisessa ortodoksikirkossa.

Kevin Spacey näyttelee House of Cardsin pääosassa demokraattipoliitikko Francis Underwoodia. Lue Spaceyn haastattelu ja lisää sarjasta täältä. Kuva: Shutterstock

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)