Vedonlyönti on koukuttava harrastus, joka voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Erityisesti nettipelaajalla vedonlyönti voi riistäytyä käsistä.

Suomalaiset rakastavat rahapelejä. Lotto viedään läpi tuulen ja tuiskun ja raaputusarpa napataan kioskilta mukaan tämän tästä. Perinteisten rahapelien lisäksi Suomessa harrastetaan yhä enemmän vedonlyöntiä, erityisesti urheiluvedonlyöntiä. Esimerkiksi Veikkauksen urheilupeleillä on viikoittain noin 250 000 pelaajaa.

Pelaaminen voi myös riistäytyä käsistä. Tutkimuksen mukaan Suomessa peliongelmaisia on 15–74-vuotiaista 110 000, joista 78 prosenttia on miehiä. Noin 56 prosenttia peliriippuvaisista pelaa ainakin yhtä rahapeliä päivittäin, lähes päivittäin tai useita kertoja viikossa.

Nettipelaaminen tekee pelaamisesta vaivatonta, minkä vuoksi peliongelmaisia on nettipelaajissa selvästi enemmän.Veikkauksen urheilupeleistä vastaava johtaja Ari Aarnihuhta kertoo, että esimerkiksi Veikkauksella tarkkaillaan nettipelaajien käyttäytymistä, ja pelaajille tarjotaan työkaluja, jotta he voivat itsekin pitää silmällään pelaamisensa hallintaa.

–Meillä on esimerkiksi pelitapatesti, jolla pelaaja voi testata omaa pelikäyttäytymistään. Lisäksi asiakas voi asettaa itselleen valitsemansa euromääräisen pelirajoituksen.

Ammattilaisen vinkki: oma pelikassa

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa näkee, että peliriippuvuuteen liittyy muitakin ongelmia.

– Yleensä peliongelmaan liittyy myös rikollisuutta tai alkoholismia. Vedonlyöjien joukossa on sekä selkeästi menestyviä pelaajia että niitä, jotka vaarantavat koko omaisuutensa.

Suomessa ongelmapelaajat käyttävät pelaamiseen keskimäärin 11,5 prosenttia kuukausittaisista nettituloistaan. Vuoksenmaa kertoo, että hän pelaa aina varman päälle erottamalla pelikassan muusta henkilökohtaisesta taloudesta.

– Jokaisen pelaajan täytyy itse määritellä omiin tuloihin ja menoihinsa sopiva summa, jonka voi hävitä hymyillen. Toinen varma tapa on pelata aina vain pieniä osuuksia.

Vuoksenmaa on onnistunut pelaamaan pelinsä niin, ettei hänen taloutensa kaadu, vaikka hän häviäisi vedonlyönnissä viisinumeroisenkin summan.

– Oma pelikassani on sellainen, että vaikka tapahtuisi mitä tahansa, kotimme säilyy ja voimme matkustaa perheeni kanssa, Vuoksenmaa kertoo.

Lähde: THL:n raportti, Suomalaisten rahapelaaminen 2011

Lue lisää vedonlyönnistä Me Naisten numerosta 30/2014.

Lue lisää:

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Naiset kertovat: Tästä syystä meillä riidellään rahasta

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****