Vedonlyönti on koukuttava harrastus, joka voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Erityisesti nettipelaajalla vedonlyönti voi riistäytyä käsistä.

Suomalaiset rakastavat rahapelejä. Lotto viedään läpi tuulen ja tuiskun ja raaputusarpa napataan kioskilta mukaan tämän tästä. Perinteisten rahapelien lisäksi Suomessa harrastetaan yhä enemmän vedonlyöntiä, erityisesti urheiluvedonlyöntiä. Esimerkiksi Veikkauksen urheilupeleillä on viikoittain noin 250 000 pelaajaa.

Pelaaminen voi myös riistäytyä käsistä. Tutkimuksen mukaan Suomessa peliongelmaisia on 15–74-vuotiaista 110 000, joista 78 prosenttia on miehiä. Noin 56 prosenttia peliriippuvaisista pelaa ainakin yhtä rahapeliä päivittäin, lähes päivittäin tai useita kertoja viikossa.

Nettipelaaminen tekee pelaamisesta vaivatonta, minkä vuoksi peliongelmaisia on nettipelaajissa selvästi enemmän.Veikkauksen urheilupeleistä vastaava johtaja Ari Aarnihuhta kertoo, että esimerkiksi Veikkauksella tarkkaillaan nettipelaajien käyttäytymistä, ja pelaajille tarjotaan työkaluja, jotta he voivat itsekin pitää silmällään pelaamisensa hallintaa.

–Meillä on esimerkiksi pelitapatesti, jolla pelaaja voi testata omaa pelikäyttäytymistään. Lisäksi asiakas voi asettaa itselleen valitsemansa euromääräisen pelirajoituksen.

Ammattilaisen vinkki: oma pelikassa

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa näkee, että peliriippuvuuteen liittyy muitakin ongelmia.

– Yleensä peliongelmaan liittyy myös rikollisuutta tai alkoholismia. Vedonlyöjien joukossa on sekä selkeästi menestyviä pelaajia että niitä, jotka vaarantavat koko omaisuutensa.

Suomessa ongelmapelaajat käyttävät pelaamiseen keskimäärin 11,5 prosenttia kuukausittaisista nettituloistaan. Vuoksenmaa kertoo, että hän pelaa aina varman päälle erottamalla pelikassan muusta henkilökohtaisesta taloudesta.

– Jokaisen pelaajan täytyy itse määritellä omiin tuloihin ja menoihinsa sopiva summa, jonka voi hävitä hymyillen. Toinen varma tapa on pelata aina vain pieniä osuuksia.

Vuoksenmaa on onnistunut pelaamaan pelinsä niin, ettei hänen taloutensa kaadu, vaikka hän häviäisi vedonlyönnissä viisinumeroisenkin summan.

– Oma pelikassani on sellainen, että vaikka tapahtuisi mitä tahansa, kotimme säilyy ja voimme matkustaa perheeni kanssa, Vuoksenmaa kertoo.

Lähde: THL:n raportti, Suomalaisten rahapelaaminen 2011

Lue lisää vedonlyönnistä Me Naisten numerosta 30/2014.

Lue lisää:

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Naiset kertovat: Tästä syystä meillä riidellään rahasta

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)