Vedonlyönti on koukuttava harrastus, joka voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Erityisesti nettipelaajalla vedonlyönti voi riistäytyä käsistä.

Suomalaiset rakastavat rahapelejä. Lotto viedään läpi tuulen ja tuiskun ja raaputusarpa napataan kioskilta mukaan tämän tästä. Perinteisten rahapelien lisäksi Suomessa harrastetaan yhä enemmän vedonlyöntiä, erityisesti urheiluvedonlyöntiä. Esimerkiksi Veikkauksen urheilupeleillä on viikoittain noin 250 000 pelaajaa.

Pelaaminen voi myös riistäytyä käsistä. Tutkimuksen mukaan Suomessa peliongelmaisia on 15–74-vuotiaista 110 000, joista 78 prosenttia on miehiä. Noin 56 prosenttia peliriippuvaisista pelaa ainakin yhtä rahapeliä päivittäin, lähes päivittäin tai useita kertoja viikossa.

Nettipelaaminen tekee pelaamisesta vaivatonta, minkä vuoksi peliongelmaisia on nettipelaajissa selvästi enemmän.Veikkauksen urheilupeleistä vastaava johtaja Ari Aarnihuhta kertoo, että esimerkiksi Veikkauksella tarkkaillaan nettipelaajien käyttäytymistä, ja pelaajille tarjotaan työkaluja, jotta he voivat itsekin pitää silmällään pelaamisensa hallintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Meillä on esimerkiksi pelitapatesti, jolla pelaaja voi testata omaa pelikäyttäytymistään. Lisäksi asiakas voi asettaa itselleen valitsemansa euromääräisen pelirajoituksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ammattilaisen vinkki: oma pelikassa

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa näkee, että peliriippuvuuteen liittyy muitakin ongelmia.

– Yleensä peliongelmaan liittyy myös rikollisuutta tai alkoholismia. Vedonlyöjien joukossa on sekä selkeästi menestyviä pelaajia että niitä, jotka vaarantavat koko omaisuutensa.

Suomessa ongelmapelaajat käyttävät pelaamiseen keskimäärin 11,5 prosenttia kuukausittaisista nettituloistaan. Vuoksenmaa kertoo, että hän pelaa aina varman päälle erottamalla pelikassan muusta henkilökohtaisesta taloudesta.

– Jokaisen pelaajan täytyy itse määritellä omiin tuloihin ja menoihinsa sopiva summa, jonka voi hävitä hymyillen. Toinen varma tapa on pelata aina vain pieniä osuuksia.

Vuoksenmaa on onnistunut pelaamaan pelinsä niin, ettei hänen taloutensa kaadu, vaikka hän häviäisi vedonlyönnissä viisinumeroisenkin summan.

– Oma pelikassani on sellainen, että vaikka tapahtuisi mitä tahansa, kotimme säilyy ja voimme matkustaa perheeni kanssa, Vuoksenmaa kertoo.

Lähde: THL:n raportti, Suomalaisten rahapelaaminen 2011

Lue lisää vedonlyönnistä Me Naisten numerosta 30/2014.

Lue lisää:

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Naiset kertovat: Tästä syystä meillä riidellään rahasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla