Ihania naisia, ihania levyjä. He jäivät mieleen musiikkivuodesta 2011.

Sielukas sykähdyttäjä

Englantilaisen Adele Adkinsin kakkosalbumi pyyhkii pöytää väitteellä, jonka mukaan yleisön rakastama levy ei voisi olla myös kriitikoiden suosikki.

Soulpop-artistin 21-vuotiaana säveltämä levy valloitti tämän vuoden aikana myyntitilastot ympäri maailman, eikä menekille näy loppua vieläkään. Se ei ole ihme, sillä sielukkaan Adelen laulussa on jotain poikkeuksellista. Kun nuoren äänen bluesmainen karheus, musiikin menevä jytke ja balladien sykähdyttävä syvyys yhdistyvät, ei jää epäselvyyttä siitä, kuka on täyttänyt Amy Winehousen jälkeensä jättämän supersuosikin aukon. 21-albumi on ajaton, hengittävä, yhtenäinen ja vaikuttava kokonaisuus. Se on myös riittävän yleismaailmallinen vedotakseen valtaviin yleisömääriin.

Adele: 21
XL Recordings
Tähdet: 5/5

Muut huiput

Polly Jean Harveyn kahdeksas albumi keräsi suitsutusta ja palkintoja, eikä suotta. Britannian menneiden sotien ja isänmaan nykytilan kritisointi kolahti moniin. PJ osaa kehrätä pettymyksen ja surun esiin niin, ettei hän sorru tyhjään raivoon. Virran lailla soljuvan albumin sydän on Harveyn jäljittelemätön ääni. Sen hauras riutuvuus puhuttelee ja pakahduttaa.

PJ Harvey: Let England Shake
Island
Tähdet: 5/5

Islannin suloisin outoilija Björk teki Biophilialla lähtemättömän vaikutuksen. Tällä jos jollain levyllä ovat luovuuden kaikki osa-alueet käytössä ja henkinen käsijarru pois päältä. Luontoäidin kohtaaminen, avaruus ja valaistuminen tunkevat ihon alle. Björkin luomat uudet soittimet ja iPad-säveltäminen kertovat halusta uudistua ja kaivautua yhä syvemmälle musiikin ytimeen.

Björk: Biophilia
Polydor
Tähdet: 5/5

Suomen ihanin elektropopkolmikko vaihtoi neljännellä albumillaan koneet perinteisiin soittimiin, ja kitarat toivat rujoa voimaa yhtyeen söpöön perussoundiin. Silti reginamainen olemus säilyi. Mikko Pykärin visioima utuisuus ja Iisa Pykärin huokaileva laulu asettuivat jälleen nautittavasti toistensa lomaan. Päältä keveä mutta pinnan alta voimakas pop-kappaleiden kokonaisuus.

Regina: Soita mulle
Johanna Kustannus
Tähdet: 4½/5

Vahvoja ihastuksia

  • Gillian Welch: The Harrow & The Harvest. Luonnonmukaista ja perinnetietoista kantrifolkia.
  • Ane Brun: It All Starts With One. Samettisia, dramaattisia ja unenomaisia hetkiä.
  • Abigail Washburn: City Of Refuge. Paljasjalkaista folkia, bluegrassia, kantria… ja ripaus Kiinaa!
  • Lykke Li: Wounded Rhymes. Ruotsalaispopparin aikuisempi, karumpi ja jäätävämpi puoli.
  • Anna Järvinen: Anna Själv Tredje. Anna toimii aina. Selittämättömän lohdullinen ja ihana nainen.

Vuoden miehet meiltä ja maailmalta

Vuoden kotimainen valopilkku oli Freeman eli Leo Friman, 60. Uusi Fantasia -kollektiivin ja kovan sanoittajajoukon kanssa tehty 4-levy räjäytti huikeat -yllätysbileet käyntiin.

Ulkomailla ihastutti jälleen manchesterilainen Elbow. Build A Rocket Boys! -albumi näytti, kuinka herkillä sävyillä ja pitkäpinnaisella draaman kasvatuksella saavutetaan pakahduttavia tunteita.

Katso lisää levyarvioita kulttuuri-osiosta


The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.